5 verrassende weetjes over R&B-koning The Weeknd

Muziek |

Op 11 en 12 juli staat The Weeknd twee keer in een nagenoeg uitverkocht Koning Boudewijnstadion. Een goede reden om enkele interessante weetjes over een van de best verkopende artiesten op onze planeet op te diepen. Wist je bijvoorbeeld dat een nummer van hem het Spotify-record bezit van meeste streams ooit?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ethiopische roots

The Weeknd zag het levenslicht op 16 februari 1990 als Abel Makkonen Tesfaye. Een exotische naam en dat heeft alles te maken met zijn ouders, beiden uit Ethiopië richting Canada geëmigreerd. Zijn vader heette Makkonen Tesfaye, zijn moeder Samrawit Hailu, ze scheidden kort na de geboorte van kleine Abel, waardoor hij voornamelijk opgevoed werd door twee vrouwen: zijn moeder en zijn grootmoeder. Zij leerden hem ook eerst Amharic spreken, de volkstaal in Ethiopië, en dan pas Engels (en later ook nog Frans).

Die Afrikaanse roots liggen hem zeer nauw aan het hart. Zo biedt hij heel wat financiële steun aan projecten ter ondersteuning van het continent van zijn ouders: in 2021 schonk hij 1 miljoen dollar aan slachtoffers van de burgeroorlog in Ethiopië, hij sponsorde een ziekenhuis in Soedan en stak veel geld in de foundations rond Black Lives Matter. Ook zijn typische manier van zingen, met een klagerige falsettostem, is volgens kenners te danken aan de muziektraditie in Ethiopië.

Artiestennaam is een verwijzing naar zijn moeilijke jeugd

Abel Makkonen Tesfaye had een hekel aan zijn echte naam en dus koos hij meteen voor een pseudoniem toen hij met zijn muzikale project begon. Aanvankelijk was dat als The Weekend, een verwijzing naar zijn lastige jeugdjaren en dan voornamelijk op de schoolbanken. Al op zijn 17e kapte hij met zijn studies en liep hij van huis weg. "On a given weekend I just left", zei hij daarover. Samen met een aantal kameraden trok hij rond in een busje of sliepen ze soms gewoon op straat. Drank en drugs waren nooit veraf. Die chaotische, hedonistische levensstijl keert trouwens vaak terug in zijn teksten. Vanwege copyright issues en om verwarring met een al bestaande muziekgroep te vermijden, liet hij uiteindelijk een 'e' in The Weekend weg: The Weeknd dus.

 

Gelanceerd door Drake

Het was zijn landgenoot en rapgrootheid Drake die in 2010 The Weeknd aan het grote publiek voorstelde. Hij deed dat door twee nummers van zijn nieuwe poulain op zijn populaire persoonlijke blogpost te droppen. In diezelfde periode vroeg Drake ook aan The Weeknd om mee te doen op zijn tweede album ‘Take Care’, uiteindelijk zou The Weeknd daar 5 van de 17 nummers voor leveren. En in 2014 gingen ze samen op tournee, The Weeknd als voorprogramma van Drake.

Meest gestreamde nummer ooit

The Weeknd zette zichzelf op de kaart als een van de meest succesvolle artiesten van zijn tijd, met singles als ‘Starboy’, ‘Die For You’, ‘Save Your Tears’, 'Can't Feel My Face' en ‘The Hills’, allemaal nummer 1-hits in de VS en Europa. Maar het nummer dat hem werkelijk onsterfelijk maakt is ‘Blinding Lights’, de parel op zijn vierde en veelbekroonde album ‘After Hours’.

‘Blinding Lights’ stond een heel jaar in de top 10 van de Billboard 100, de belangrijkste hitlijst in de VS, en brak ook alle streamingrecords. Begin dit jaar maakte Spotify bekend dat ‘Blinding Lights’ het meest beluisterde nummer ooit is op haar platform, waarmee het ‘Shape of You’ van Ed Sheeran van de troon stootte. De teller staat momenteel op om en bij de 3,6 miljard streams.

Aspiraties als acteur

The Weeknd heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken: roem en geld waren altijd een drijfveer voor hem. Hoe bekender, hoe liever. Dat hij zich dus niet wil beperken tot de muziekindustrie is bijna een evidentie. Film is altijd een passie van hem geweest, de voorbije jaren probeerde hij zich daarom meermaals als acteur te introduceren.

Het begon in 2019 met een rol in de Netflix-film ‘Uncut Gems’ (met Adam Sandler in de hoofdrol). Nadien volgden nog stemrollen in ‘The Simpsons’ en ‘Robot Chicken’, maar vervolgens nam hij het heft in eigen handen. Voor HBO schreef en producete hij zelf een tv-reeks: ‘The Idol’. Waarin hij ook nog eens de hoofdrol voor zijn rekening neemt. De serie werd recent uitgebracht, maar werd door heel wat critici afgekraakt wegens te platvloers en vrouwonvriendelijk.

The Weeknd staat op 11 en 12 juli in het Koning Boudewijnstadion. Tickets vind je via Live Nation

Ontdek 'The Idol' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top