Black Box Revelation keert met ‘Poetic Rivals’ terug naar de roots

Rock Werchter |

Op vrijdag 30 juni staat Black Box Revelation voor de vijfde keer op een podium van Rock Werchter. Een symbolisch optreden, vijftien jaar na hun eerste keer op de affiche van RW en op dezelfde avond geprogrammeerd als hun helden van The Black Keys.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met ‘Poetic Rivals’ is Black Box Revelation al aan een zesde studioalbum toe sinds ze in 2006 doorbraken met hun tweede plek in de Humo’s Rock Rally -achter The Hickey Underworld, maar voor Balthazar, mocht u het zich afvragen. Na wat gestoei met drumcomputers en productietechnieken, zoals te horen op het vorige album ‘Tattooed Smiles’ uit 2018, is de nieuwe release een terugkeer naar de roots van de band geworden.

“Dit is de essentiële Black Box Revelation”, liet zanger/gitarist Jan Paternoster noteren in een interview met Enola.be. “Dat was misschien wel de voornaamste les: dat we niet kunnen zonder die ruige livedrums en gitaren die je speakers doen scheuren. In de studio hebben we des te meer beseft dat we een live band pur sang zijn, en dus zijn we ook dat livegevoel gaan opzoeken bij de opnames. Daarom ligt de energie van de plaat zo hoog; omdat je die drang naar het optreden voelt. Daar zijn deze nummers voor gemaakt.”


De magie van Werchter

Dat belooft voor hun optreden op Rock Werchter. De vijfde keer al dat ze daar staan, en afgaande op de vorige passages mag ook nu weer een vijfsterrenconcert verwacht worden. Vol energie, enthousiasme en meebrulbare hits. De klassiekers als ‘I Think I Like You’, ‘High on a Wire’, ‘Never Alone/Always Together’, ‘My Perception’, ‘War Horse’, ‘Blown Away’ of ‘Gloria’, maar ook recentere hitsingles als ‘Mr. Big Mouth, ‘Heads or Tails’ en ‘Wrecking Bed Posts’, een winnend trio vanop hun in maart van dit jaar uitgebrachte plaat. Die werd overigens opgenomen met hulp van Andy Savour, een Britse producer die eerder samenwerkte met onder andere Arctic Monkeys en My Blood Valentine.

Op vrijdag 30 juni delen Jan en drummer Dries Van Dijck de Main Stage van Rock Werchter met hun helden van The Black Keys, die slechts luttele uren na hen aan de beurt zijn (19u). Een toeval met een grote symboliek, want ‘Poetic Rivals’ is naast een muzikale terugkeer naar die roots van rammelende blues- en garagerock ook een tekstuele verwijzing naar de gezonde jaloezie of rivaliteit die er bestaat met culturele inspiratiebronnen. Zoals The Black Keys. Want oorspronkelijk heette de band van Jan en Dries Thickfreakness, vernoemd naar een album van The Black Keys, maar al snel veranderden ze die naar Black Box Revelation.

Internationaal succes

Zo razen ze nu al bijna 20 jaar door het Belgische muzieklandschap. Met meerdere passages op de belangrijkste festivals en meer dan twee handen vol hits. Ook in het buitenland kregen ze voet aan grond. In 2008 deden ze een eerste tournee door de VS en in 2011 volgde een tweede. Toen zelfs beklonken met een prestigieus optreden in de wereldvermaarde ‘The Tonight Show with David Letterman’. Vorige zomer deden de twee Belgische rockers nogmaals een tour langsheen de Amerikaanse Westkust om daar alvast eens hun nieuw songmateriaal uit te testen. Old skool, in kleine bars en met minimale faciliteiten.

Het is eens wat anders dan touren met grote namen als Jane’s Addiction, Meat Puppets, Eagles of Death Metal, Iggy Pop en Seasick Steve, zoals ze in het verleden deden. De nummers van BBR werden ook gebruikt in veelbekeken Amerikaanse tv-reeksen als ‘True Blood’, ‘Californication’, ‘Teen Wolf’ en ‘Sons of Anarchy’.

Dan mag je gerust stellen dat je het gemaakt hebt. En toch blijven Dries en Jan gaan, ondanks hun gewijzigde familiale status: beiden zijn ondertussen trotse vaders geworden. Dat verandert volgens hen wel een beetje het organisatorische aspect van optreden, maar niet de energie en de kick die het genereert. “Nu we opnieuw buiten mogen, gaat het hek van de dam”, belooft Paternoster alvast.

Black Box Revelation staat op vrijdag 30 juni om 15u40 op de Main Stage van Rock Werchter.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top