XINK warmt zaterdag weide van Werchter op: “Het mag wat vooruit gaan”

Rock Werchter | Dat de revival van XINK een succes is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. De prille tieners die in 2003 de eerste Belgische inzending werden voor het Junior Eurovisiesongfestival zijn intussen dertigers en staan deze zomer op de grootste festivalpodia van het land. Te beginnen met de Main Stage van Rock Werchter, die ze zaterdag om 13u mogen openen. Wij spraken voor de gelegenheid met zanger Jonas Meukens. “Nu omarmen we alles dat onze richting uit komt”, zegt hij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eurosonghit ‘De vriendschapsband’ bestond 20 jaar, dus besloot de band XINK (20 jaar geleden nog met kleine letters en een uitroepteken waar de I nu staat) nog eens samen te komen en zelfs wat nieuwe muziek te schrijven. Wat een reünieconcert in de Ancienne Belgique moest worden, mondde uit in vier uitverkochte, nostalgische shows in de Brusselse muziektempel. Comebackhit ‘Misschien’ stond bovenaan De Afrekening, en de festivals kwamen aankloppen. Niet de minsten, want deze zomer staan de mannen van XINK op de hoofdpodia van zowel Werchter als Pukkelpop. “De wereld zit soms vreemd in elkaar”, zegt zanger Jonas Meukens.

Op het hoofdpodium van Rock Werchter spelen was al in 2003 jullie droom, klonk het toen in interviews. Hoe voelt het dan om er nu te staan?

Jonas Meukens: “We kijken er heel hard naar uit, maar het is ook hard werken. Het is het summum van podia in België. Met de zenuwen valt het goed mee, al komt er toch een sluier van stress over me als ik praat over die show. Ik ben in de loop der jaren vaak in Werchter geweest, maar had de hoop al opgegeven om er ooit als muzikant te staan. De laatste jaren dacht ik ook niet dat die reünie er nog van zou komen. Het is onvoorspelbaar.”

Welke optredens op Rock Werchter hebben jou geïnspireerd?

Jonas: “De eerste keer dat ik ging, in 2005, was dat puur om Green Day te zien. Ik weet nog dat die show me als jong gastje omver blies. Ik heb er ook ooit Blink 182 gezien, ook jeugdhelden van me. En ik ben twee keer kunnen gaan kijken naar mijn broer toen hij er met Warhola speelde. Ik was supertrots. Nu ben ik blij dat ik er met hem kan staan, maar ook voor hem wordt het de eerste keer op de Main Stage.”

Jullie hebben twee dagen aan de set gesleuteld in CC De Schakel in Waregem. Hebben jullie de nummers daar helemaal herzien?

Jonas: “We hebben de set van in de AB herbekeken om die in een festivaljasje te steken. Op Werchter spelen we een kortere set, dus met onze crew en entourage hebben we bekeken hoe we het korter en gebalder konden maken. Het mag wel wat vooruit gaan.”

Het enige nieuwe nummer in de AB-set was ‘Misschien’. Nu zal de nieuwste single, ‘Aura’, ook wel gespeeld worden. Mogen we nog nieuwe muziek verwachten op de festivals?

Jonas: “We zijn achter de schermen heel hard aan het schrijven, maar de ideeën zijn nog niet concreet genoeg om live uit te testen. Die houden we nog even in ons repetitiekot.”

Maar er komt wel een abum aan, zoals eigenlijk beloofd werd?

Jonas: “Onze gitarist Thomas had gezegd dat als ‘Misschien’ op één zou komen in De Afrekening, er een plaat zou komen. Dat is gebeurd, maar het is niet daarom dat we het doen. We amuseren ons heel goed en voelen dat we nu een album willen maken, dus daar zijn we mee bezig. Een releasemoment hebben we nog lang niet. Het zal kwestie zijn om deze zomer wat tijd te vinden om ideeën uit te werken en hopelijk kunnen we dan in het najaar wat gaan opnemen.”

Nummers van toen

Is de ambitie er ook nog steeds om in Nederland naam te maken?

Jonas: “Dat is wel nog altijd de bedoeling, ja. Zeker als de nieuwe plaat eraan komt, willen we proberen om die stap te zetten. Maar dat is niet makkelijk, want daar hebben we niet echt een verleden. We hebben er wel al eens gespeeld, maar daar moeten we van nul beginnen. De oude nummers zullen er niet oud voelen, maar het zou ook niet de bedoeling zijn om alle nummers van twintig jaar geleden uit de setlist te zwieren.”

Voelen jullie soms de neiging om wat de schaven aan de songteksten van toen?

Jonas: “Dat hebben we goed overwogen toen we aan de shows in de AB begonnen te werken. We hebben toen besloten om de nummers te benaderen zoals we ze nu zouden aanpakken. Eigenlijk was het verfrissend om als volwassenen te kijken naar wat we als tieners gemaakt hadden. Als we iets niet meer tof vonden, speelden we het niet meer. En die teksten, die horen natuurlijk in een bepaalde tijdsgeest. Die jeugdige naïviteit en het enthousiasme die erin zitten, vond ik leuk om te omarmen. Je hoort dat het oudere en eenvoudigere nummers zijn aan de teksten en de akkoordprogressies, maar dat heeft ook zijn charme.”

Alles kan

Nu schrijven verschillende recensenten dat jullie duidelijk volwassen geworden zijn. Dansende Beren vermeldt in de recensie van ‘Aura’: “het voelt niet meer als een uit de hand gelopen grap”. Voelt het voor jullie ook zo?

Jonas: “Ja, absoluut. Dat we nu volwassener klinken, kan moeilijk anders. Het stemmetje van toen is wat lager geworden en we zijn met andere dingen bezig dan toen. We zingen niet meer over onze schooldagen. Eerder over de eerste schooldag van onze kinderen. Daar zou ik perfect iets over kunnen schrijven, die zit eraan te komen.”

“Het was nooit onze bedoeling om er op lange termijn iets van te maken, maar het is allemaal vanzelf zo gegroeid. Toen we in de reunie stapten, was dat met het idee dat er waarschijnlijk niemand op zat te wachten. Maar we hebben toch geprobeerd om nog eens iets nieuws te maken, en dan was ‘Misschien’ er plots. Dat is heel natuurlijk gegaan. Niets moet, alles kan. En nu omarmen we alles dat onze richting uit komt.”

Is dat te vergelijken met hoe het twintig jaar geleden is gelopen?

Jonas: “Misschien wel, maar eigenlijk heb ik niet zoveel herinneringen aan de zakelijke kant. Toen hadden we dat niet echt in de hand. Nu we ouder zijn en al wat ervaring hebben in de muziekwereld, maken we zelf alle beslissingen, zowel voor als achter de schermen.”

Drie van jullie hadden de afgelopen 20 jaar een bloeiende carrière in de Vlaamse muziekwereld. Allemaal dankzij XINK, of was dat onvermijdelijk?

Jonas: “XINK is daar wel een belangrijke factor in geweest, omdat we op jonge leeftijd in aanraking zijn gekomen met de muziekindustrie. Dat kan positief of negatief aflopen, maar in ons geval was het toch eerder een positieve ervaring. Die heeft ervoor gezorgd dat we er ons beroep van wilden maken, zij het voor of achter de schermen. We hebben geluk gehad met Eurosong als springplank, maar ik ben er zeker van dat als we dat niet hadden gedaan, dat de volgende stap Humo’s Rock Rally was geweest. Die passie zat er toen al in. Net daarom is het zo leuk om jaren later weer in deze opstelling te kunnen spelen.”

XINK staat op zaterdag 1 juli om 13u op de Main Stage van Rock Werchter.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top