Van Rosalía tot Raye: deze TikTok-fenomenen komen naar Rock Werchter

Rock Werchter | TikTok heeft een revolutie teweeggebracht in de muziekwereld. Van de ene dag op de andere kan een anonieme gebruiker een ster worden en in een oogwenk de grootste hits van het moment onttronen. Sommige van deze artiesten zullen je op Rock Werchter tonen wat ze kunnen op het podium.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Raye

Ze had een mooie toekomst voor zich. Raye had al nummers geschreven voor Ellie Goulding, John Legend en Beyoncé. De artieste schreef zeven jaar lang liedjes voor een label dat de releasedatum van haar eerste album maar bleef uitstellen. Dat was tot de dag dat ze besloot dat ze zich niet langer in de luren wilde laten leggen door de laatste trends op internet te volgen. Na het herwerken van haar track 'Escapism' in sped-up, een TikTok-trend die een nummer versnelt zodat het de hele dag in je hoofd blijft zitten, publiceerde ze het uiteindelijk op alle streamingplatforms. In slechts een paar dagen werd haar nummer een TikTok-hit die alle records brak.

Dit succesverhaal heeft haar artistieke vrijheid en onafhankelijkheid als artiest gegeven. Dit jaar kon ze eindelijk haar allereerste opus uitbrengen, 'My 21st Century Blues', die ze zal brengen in Klub C op donderdag 29 juni van 19:15 tot 20:15 op Rock Werchter.


GAYLE

GAYLE is de Avril Lavigne van de TikTok-generatie. Ze blaast de energieke poppunk sound en emo stijl van de jaren 2000 nieuw leven in. Vorig jaar kreeg ze al de kans om het Belgische publiek te ontmoeten met een memorabel optreden op Pukkelpop. Na een optreden van 45 minuten bedankte ze het publiek met "Bedankt dat jullie zijn gekomen om een random bitch van TikTok te zien".

Gayle maakt al muziek sinds haar tiende, maar het is pas sinds kort dat ze echt is doorgebroken. Een jaar voordat ze viraal ging op TikTok, was ze al gespot door 'American Idol'-jurylid Kara DioGuardi. Ze bereikte internationaal succes met 'abcdefu' in 2021, nadat ze het nummer op TikTok had gepost. Het bereikte al snel een miljard views en werd genomineerd voor Song van het Jaar bij de Grammy Awards. Ze is pas achttien en heeft al geopend voor My Chemical Romance, Pink en Taylor Swift.  Ze staat op donderdag 29 juni van 15.30 tot 16.15 uur in Klub C.


Ashnikko

De zelfbeschreven "sad-girl-feminist, bubblegum poo poo music" brak in 2019 ook door op TikTok dankzij haar track 'Stupid' in een duet met rapper Yung Baby Tate. Haar personage, geïnspireerd door de cybergoth- en mangacultuur, is een futuristische popartiest. Op trapbeats pleit ze voor haar onafhankelijkheid en de emancipatie van de vrouw, en laat ze haar luisteraars blozen met haar grove teksten. Haar boodschap: "weg met het patriarchaat". Je kunt je verheugen op een waanzinnige show van een uur op donderdag 29 juni vanaf 17.15 uur op het podium van Klub C.


Sam Fender

Sam Fender werd bekend met 'Seventeen going under' in 2021, een brief aan de tiener die hij was toen hij 17 was. Daarin vertelt hij hoe zijn leven een verkeerde wending nam door woede-uitbarstingen. Muziek redde hem en werd zijn uitlaatklep. Zijn harde teksten vertellen verhalen waar jongeren van zijn generatie zich in kunnen vinden. In zekere zin is hij de woordvoerder van de millenials geworden.

'Seventeen going under' werd de soundtrack voor duizenden video's op TikTok. Daarin deden jonge gebruikers bekentenissen en beschreven ze trauma's, pijnlijke ervaringen of misbruik die ze als tiener hadden overwonnen. Hij is een beetje de Britse Bruce Springsteen en Tom Petty van het TikTok-tijdperk. Sam Fender staat op de Main Stage op donderdag 29 juni van 19.30 tot 20.30 uur.


Rosalia

De Catalaanse zangeres is een fenomeen geworden door de flamenco te moderniseren voor het digitale tijdperk. Ze versmelt genres en stijlen, wat resulteert in muzikale goudklompjes, allemaal in het Spaans. De teaser voor 'Despechá' is verspreid op TikTok door middel van korte fragmenten van de concerten van de zangeres. Nog voordat het nummer werd uitgebracht, werd het al een hit op het platform. Lange tijd had het nummer niet eens een naam, maar alle gebruikers deden de danspasjes na. 

In eerste instantie gaven TikTokers het nummer de titel 'Lao a Lao'. Uiteindelijk vroeg de zanger hen live in Madrid om te stemmen voor 'Despechá' of 'Lao a Lao'. Er werd unaniem gestemd. Een paar dagen later werd de hit van de zomer van 2022 in zijn geheel uitgebracht op streamingplatforms. De superster treedt op zondag 2 juli op in 'The Barn' om 21.55 uur tot 23.10 uur.


Lil Nas X

In 2018 was de 18-jarige rapper nog onbekend. Er was maar één vonkje nodig op Tik Tok en van de ene op de andere dag neuriede de hele wereld zijn teksten. Een zeer populaire gebruiker op het platform gebruikte een fragment uit het nummer en filmde zichzelf verkleed als cowboy. De video ging viraal en het internet stond vol met video's van gebruikers die het refrein van 'Old Town Road' nadeden.

Dankzij de applicatie werd de countrygetinte hiphoptrack 'Old Town Road"'een onbetwiste hit en een van de meest beluisterde nummers ter wereld. Het nummer brak zelfs het record van Maria Carey door negentien weken bovenaan de Billboard charts te blijven staan. Aanstaande zondag 2 juli geeft de cowboy van TikTok vanaf 19.00 uur een bijzondere show op de Main Stage.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top