Hoe Lil Nas X uitgroeide tot rolmodel voor de queer community

Muziek |

Lil Nas X staat zondagavond op de Main Stage van Rock Werchter. Queerness loopt als een rode draad door het leven en werk van Lil Nas X. Lang voordat de Amerikaanse rapper uit de kast kwam, zinspeelde hij al op zijn seksualiteit met de tekst van ‘C7osure’ en de regenboogkleuren op het artwork van zijn albums. In de videoclip van ‘Montero (Call Me By Your Name)’ was Lil Nas X meer openlijk queer dan ooit, en sindsdien is hij uitgegroeid tot een icoon voor de LGBTQIA+-gemeenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe Lil Nas X uitgroeide tot rolmodel voor queer personen

Hij paaldanst in de hel en kust een versie van zichzelf in een paradijs waar hij zijn ware ik niet hoeft te verbergen. Hij geeft Satan een lapdance voordat hij de duivel omklemt om seksstandjes te simuleren. Jazeker: de videoclip van ‘Montero’ is een kunststukje. Maar ‘Montero’ is niet alleen een mijlpaal op visueel vlak. Het is een manifest van queerness en comfortabel en trots zijn op wie je bent.

‘Old Town Road’

Het gebrek aan representatie van LGBTQIA+ was in de hiphopwereld nog schrijnender. De scene werd gepercipieerd als vijandig tegenover de queer community, met veel artiesten die homofobe taal in hun teksten hanteren. Tot een paar jaar geleden leek het ondenkbaar dat een mainstream rapper uit de kast zou komen. Daar kwam verandering in toen Tyler the Creator zich outte en Frank Ocean onthulde dat hij verliefd was op een queer-artiest. Toch is homofobie nog steeds wijdverbreid in de industrie, waarin een waas van toxische mannelijkheid hangt.

De impact van Lil Nas X als rolmodel kan niet overschat worden: als queer kinderen zien hoe een Grammy-winnende rapper met veel street cred en succes in de hitlijsten zich voor Halloween verkleedt als Nicki Minaj, een roze pruik draagt of teksten ten gehore brengt over zijn mannelijke partner, dan beseffen ze dat queerness in onze maatschappij acceptabel is. Dat queerness geen obstakel is om cool of succesvol te zijn, of om liefde te vinden. 

Humor als antiserum

Homofobe reacties? Die neutraliseert Lil Nas X met humor. Toen een muzikant genaamd Pastor Troy de kledingstijl van Lil Nas – een knalroze plunje, met een roze cowboyhoed en roze jasje – op de korrel nam, lachte de rapper de kritiek weg: “Verdomme, ik zie er goed uit op die foto”, tweette hij.

Die roze outfit was trouwens geen toeval of provocatie: Lil Nas X geldt immers als de koning van de rode loper. Hij herdefinieerde de mannenmode met een paar iconische looks. En wat dat mopje betreft: ook dat is geen toevalligheid. Humor wendt Lil Nas steevast aan als antiserum tegen homofobie.

Slotdag

Op 2 juli van 19 tot 20 uur zal Lil Nas X optreden op de Main Stage van Rock Werchter, op de slotdag van het festival. Voor de Amerikaanse rapper is het ongetwijfeld een gelukkig weerzien met ons landje, nadat hij in november 2022 al een succesvol optreden in Paleis 12 op de Heizel achter de rug had. Geluksvogels konden hem toen voor het optreden op de fiets spotten in Brussel, waar hij de toerist uithing.



In Werchter zal het iets moeilijker zijn om snel op het podium te geraken met de fiets - ondanks de drie grote en gratis fietsparkings en drie bijkomende park & bike-parkings - maar we twijfelen er niet aan dat Lil Nas X zal zorgen voor een spetterend optreden!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top