‘La Grande Vadrouille’ (VRT 1): ook deze films vonden humor in oorlogstijden

Films |

VRT 1 zendt vanavond ‘La Grande Vadrouille’ uit, een Franse komedieklassieker uit 1966 met glansrollen van Bourvil en Louis de Funès. Het vehikel van Gérard Oury was een overdonderend succes in Frankrijk en geldt als de eerste echte komische oorlogsfilm, waarin tegenstanders van de Duitse bezetter in WOII op allerlei gekke manieren proberen te ontsnappen aan het nazi-juk. Pickx speurde naar meer van zulke voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

JoJo Rabbit

De Amerikaanse regisseur Taika Waititi voerde in 2019 een jong Duits kereltje op: de eenzame Johannes “Jojo” Betzler. Hij is amper 10 jaar maar loopt al stevig in de pas van de Hitlerjugend, waar hij lid van is. Omdat hij geen vrienden heeft, verzint hij een ingebeelde kameraad met bruine pofbroek en een borstelsnor die wel heel erg op Adolf Hitler lijkt.

Zijn hele wereld wordt echter op zijn kop gezet wanneer Jojo ontdekt dat zijn alleenstaande moeder een Joods meisje helpt onderduiken. Terwijl zijn idiote ingebeelde vriendje hem aanspoort om het meisje te verraden, wordt Jojo verscheurd tussen de liefde voor zijn moeder en voor het nationaalsocialisme.

Deze satirische prent heeft overigens een Vlaamse connectie. ‘JoJo Rabbit’ is gebaseerd op de roman ‘Caging Skies’ van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Christine Leunens. De schrijfster werd weliswaar geboren in de Amerikaanse staat Connecticut, maar heeft een Vlaamse vader en grootvader. Haar grootvader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangengehouden als dwangarbeider in Duitsland.

Inglorious Basterds

De films van Quentin Tarantino lijken voor velen niet op komedies, maar met een prent als ‘Inglorious Basterds’, die op karikaturale wijze een loopje neemt met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, valt wel degelijk heel wat te lachen. De film volgt een Frans-Joodse eigenares van een cinema (Mélanie Laurent) die een plan heeft om hooggeplaatste nazi’s te vermoorden, een moordcommando van joods-Amerikaanse soldaten die de nachtmerrie van elke Duitse soldaat zijn en Hans Landa (Christoph Waltz), de SS-kolonel die op hen jaagt.

Van Aldo Raine (Brad Pitt) die Italiaans probeert te praten en de parodieën op propagandafilms tot het verkneukelend, grotesk en typisch Taranino-esk geweld waarmee nazi-officieren als onkruid verdelgd worden: wie geen zwakke maag heeft, ligt met ‘Inglorious Basterds’ in een deuk, ook al is het geen traditionele komedie.

Inglorious Basterds’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Good Morning, Vietnam

De kreet ‘Good Morning, Vietnam!’, waarmee radioman Adrian Cronauer zijn luisteraars in Saigon elke ochtend begroette tijdens de Vietnamoorlog, staat in ieders geheugen gegrift. In deze klassieker vertolkt de betreurde Robin Williams de rol van de Armed Forces Radio Saigon-dj tijdens de Vietnamoorlog. Cronauer zorgde met zijn onnavolgbaar enthousiasme voor een beetje kleur in de grauwe dagelijkse oorlogsrealiteit.

De jonge Williams heeft heel wat geïmproviseerd tijdens de opnames en dat leidde tot hilarische toestanden. Hij werd niet voor niets genomineerd voor een Oscar voor beste acteur.

La vita è bella

Deze aangrijpende oorlogskomedie betekende het grootste succes in de carrière van de Italiaanse acteur Roberto Benigni. Hij schreef en regisseerde de film, en speelde de hoofdrol van Guido Orefice. Guido is een joodse Italiaan die in het eerste deel van de film eind de jaren 30 met een groots romantisch gebaar zijn droomvrouw Dora – uiteraard gespeeld door de echtgenote van Benigni – wegkaapt van een huwelijk met een fascist.

Ze openen samen een boekenwinkeltje en krijgen een zoon, Giosuè, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt het noorden van Italië bezet door de Duitsers. De nazi’s deporteren Guido, zijn zoon en zijn oom naar een concentratiekamp, Dora gaat hen vrijwillig achterna. In het kamp overtuigt Guido Giosuè ervan dat het allemaal maar een spelletje is. Als hij de regels volgt, krijgt hij punten en als hij er duizend heeft, wint hij een tank. Door middel van humor en spel maakt hij het leven in mensonterende omstandigheden draaglijk.

‘La vita è bella’ geldt als een van de meest aangrijpende films ooit. Door de manier waarop Benigni humor introduceert in een van de meest vreselijke hoofdstukken van onze geschiedenis, maar er ook niet voor terugdeinst om hartverscheurende scènes in te blikken, werd zijn film internationaal de hemel in geprezen. Dat bracht maar liefst zeven Oscarnominaties op. Benigni werd persoonlijk genomineerd voor de beeldjes in de categorieën Beste Regisseur en Beste Mannelijke Hoofdrol. Hij won uiteindelijk die tweede categorie.

La Vita è bella’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

War Dogs

Gebaseerd op waargebeurde feiten, volgt ‘War Dogs’ twee bevriende twintigers (Jonah Hill en Miles Teller) die in Miami wonen tijdens de eerste oorlog in Irak. Ze proberen winst te maken met een nog vrij onbekend initiatief van de overheid; kleine ondernemingen kunnen bieden op contracten van het Amerikaanse leger.

Ze beginnen klein, maar al snel lopen de bedragen op. Het duo krijgt het wel heel heet onder de voeten wanneer ze op het punt staan een deal van 300 miljoen dollar te sluiten om het Afghaanse leger te bewapenen. Een deal die hen in contact brengt met een paar zeer verdachte partijen, niet de meest onbelangrijke hiervan is de Amerikaanse overheid.

Bekijk ‘La Grande Vadrouille’ vanavond om 20u50 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top