Kendrick Lamar laat zijn krachtige woorden horen op het podium van Les Ardentes

Muziek | Een jaar na de release van zijn laatste album, 'Mr Moral & The Big Steppers', betreedt Kendrick Lamar op 6 juli het podium van Les Ardentes. De Amerikaanse rapper komt bewijzen dat hij een van de artiesten is met de krachtigste woorden in de hedendaagse muziekwereld. Pickx blikt terug op deze geweldige rapper, de eerste in zijn categorie die de Pulitzer Prize won.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lamar groeide op in Compton, een wijk in LA waar tot tien jaar geleden kogels gemakkelijker te vinden waren dan speelgoed en jonge mensen al gauw betrokken geraakten in bendegeweld. Tegenwoordig is de buurt opgewaardeerd, maar Lamar had nog genoeg herinneringen aan de oude situatie om er een album over te maken.

Lamar, geboren als Kendrick Lamar Duckworth, bracht in 2003 zijn eerste mixtape uit ('Youngest Head N***a In Charge'), onder de naam K-Dot, waarmee hij direct in de schijnwerpers kwam te staan en een contract mocht tekenen bij Top.Dawg Entertainment. Twee jaar later bracht hij 'Training Day' uit. Vervolgens werkte hij samen met Lil Wayne en bracht hij in 2009 de mixtape 'C4' uit. Daarna veranderde hij zijn naam in de naam waaronder we hem allemaal nu kennen: Kendrick Lamar. In 2011 steeg zijn album 'Section.80' rechtstreeks naar de top van iTunes-hiphop-releases.



Door het succes in de hitlijsten komt Lamar in het vizier van andere muzikanten zoals Dr. Dre, Game, Tech N9ne en Drake, die al snel interesse tonen om met hem samen te werken. In 2012 bracht hij 'Good Kid, M.A.A.d City' uit, dat vooral gaat over zijn jeugd in Compton. Zijn album 'To Pimp a Butterfly' kwam uit in 2015. Veel critici prezen hem om zijn actuele en keiharde teksten. Ook werd dit album door verschillende muziekbladen als Rolling Stone, Billboard en Pitchfork uitgeroepen tot beste album van het jaar. 'To Pimp a Butterfly' werd genomineerd voor Album van het Jaar en won de prijs van Best Rap Album bij de 58e Grammy Awards.

Pulitzer Prijs

In 2017 presenteert Lamar zijn vierde album 'DAMN', die eveneens werd gebruikt als soundtrack van de film 'Black Panther'. De plaat gooide hoge ogen: Lamar ontving een nominatie voor de prijs van Best Rap Album bij de Grammy Awards en later sleepte hij een prestigieuze Pulitzer Prize in de wacht. Het is de allereerste keer dat een popartiest deze prijs in ontvangst mocht nemen.



Lamar ontving deze beroemde literaire prijs vanwege zijn poëtische en diepzinnige teksten. Door het schrijven van deze teksten weet hij op wonderbaarlijke wijze zijn emoties vast te leggen en voert hij een strijd tegen racisme, politiegeweld, armoede, slavernij en criminaliteit.

'DAMN' is ook een relaas van de emoties die Lamar voelde na zijn wereldwijde doorbraak. Het was voor hem niet evident om na de release van 'To Pimp A Butterfly' te aarden in de wereld van de showbusiness.

Scherpe en poëtische teksten

Hiphopmuziek ontstond eind jaren zeventig in de Afro-Amerikaanse gemeenschap als een muziekstijl die een stem probeerde te geven aan de stemlozen en meedogenloos eerlijk te zijn over het falen van de staat en de samenleving. Sommige hiphopnummers dienen niet enkel als protestmiddel, maar geven ook hoop en oplossingen voor wie het wil horen. Dat is zeker het geval bij Kendrick Lamar, wiens nummers verder gaan dan de obligate macho- en gangsterhouding. Hij weet literair talent, maatschappijkritiek en artistieke creativiteit feilloos te combineren.



Op zijn nieuwste album 'Mr Moral & The Big Steppers' (2022) trekt hij het boetekleed aan en is hij extreem kritisch over zichzelf als falende echtgenoot en vader. Zijn soms scherpe, soms poëtische teksten weet hij perfect te verpakken in melodieuze raps. Net als Kanye West probeert hij out of the box te denken door zijn hiphop te mixen met bijvoorbeeld jazz of electropop.



Het resultaat is hiphop die tot het lichaam, het hart en de hersenen spreekt. Zijn eerste drie albums 'Good Kid, M.A.A.D. City', 'To Pimp a Butterfly' en 'DAMN' gelden als absolute klassiekers in het genre.



Je kan Kendrick Lamar op 6 juli zien op het podium van Les Ardentes.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top