Cartoonito zet 'Tom & Jerry' in de kijker tijdens 'Kaasmaand'

Kids | Juni is ‘Kaasmaand’ bij Cartoonito. Dat betekent dat je de hele maand lang kan genieten van de klassieke cartoons van ‘Tom & Jerry’, de iconische kat en muis die maar liefst zeven Academy Awards hebben gewonnen. Naar aanleiding van de ‘Kaasmaand’ blikt Pickx terug op enkele verhalen achter de schermen bij ‘Tom & Jerry’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tom & Jerry’ is een hersenspinsel van William Hanna en Joseph Barbera, de legendarische animatiefilmmakers die ook cartoons als ‘Yogi Bear’, ‘Top Cat’, ‘Scooby-Doo’, ‘The Flintstones’, ‘Wacky Races’ en ‘De Smurfen’ maakten met hun animatiestudio Hanna-Barbera. Maar de korte animatiefilmpjes over de kat en de muis zagen voor het eerst het levenslicht in 1940, toen de twee reuzen van de televisiebusiness nog voor de animatieafdeling van filmstudio MGM werkten.

In 1940 produceerden ze namelijk de korte animatiefilm ‘Puss Gets the Boot’, waarin een grijze kat een bruine muis eindeloos foltert, tot de muis er genoeg van heeft en zijn lepe verstand aanwendt om de kat een koekje van eigen deeg te geven.

In die eerste animatiefilm heet de kat nog Jasper, en hoewel de muis niet bij naam genoemd wordt in de aflevering, zou hij achter de schermen de naam Jinx hebben gekregen. Jasper & Jinx bekte echter niet geweldig, dus organiseerden Hanna en Barbera een wedstrijd onder hun collega’s om betere namen te vinden. Animeerder John Carr baseerde zich op het boek ‘Life in London’ uit 1823, waarvan de hoofdpersonages Tom en Jerry heten. Hij won de wedstrijd en de prijzenpot van 50 dollar.

De (animatie)wereld rond

Studio MGM was eerst niet enorm enthousiast over het project, omdat de verhalen volgens de bonzen te gewoontjes waren. Maar dan werd ‘Puss Gets the Boot’ genomineerd voor een Oscar en kregen de makers groen licht om meer kortfilmpjes te maken. Hanna en Barbera produceerden in totaal 114 korte animatiefilms over Tom en Jerry tot in 1958, toen ze MGM verlieten en hun eigen studio, Hanna-Barbera, oprichtten.

Nadien vielen de personages meermaals in andere handen. De productie van ‘Tom & Jerry’ bleef meestal in de Verenigde Staten, maar voor een korte periode in de jaren 60 werd een animatiestudio in Tsjecho-Slowakije ingehuurd om nieuwe afleveringen te maken. Wie vandaag de dag terugblikt op alle afleveringen, zal merken dat die dertien afleveringen een betrekkelijk hardere en donkerdere toon hebben. Tom en Jerry weerstaan in alle series heel wat slapstickgeweld, maar het is altijd onmiddellijk duidelijk dat ze niet gewond raken. In de Tsjecho-Slowaakse afleveringen gaat het er duidelijk wreder aan toe.

Chuck Jones, een al even legendarische animatiefilmmaker als Hanna en Barbera die vooral bekend is van zijn werk aan Looney Tunes, produceerde van 1963 tot 1967 een nieuwe reeks afleveringen, deze keer terug in de Verenigde Staten. In 1975 keerde ‘Tom & Jerry’ terug naar de bedenkers en werd de show twee jaar lang eigendom van Hanna-Barbera, net als tussen 1990 en 1994.

Tom en Jerry zijn nu al 83 jaar op de buis. In die tijd zijn er 164 kortfilms gemaakt (waarvan er 13 genomineerd werden voor een Oscar), en 17 langspeelfilms. De personages zijn een begrip, zozeer zelfs dat onder andere een cocktail en twee ruimtesatellieten naar de kat en muis vernoemd zijn.

De zender Cartoonito is beschikbaar in de tv-opties Pickx MixPickx All Stars en Pickx All Stars & Sports. Pickx All Stars en Pickx All Stars & Sports bieden extra entertainment met Netflix, Disney+ en nog veel meer. Ontdek nu onze leuke aanbiedingen voor deze tv-opties en neem je favoriete cartoons overal mee.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top