Real en Atlético zullen tot op het bot gaan voor de tweede plaats in La Liga

La Liga |

De kampioen van La Liga mag dan al twee weken bekend zijn, de strijd om de plek van vicekampioen is nog niet beslecht. De spanning tussen stadsrivalen Real en Atlético Madrid, respectievelijk tweede en derde, is te snijden. Inzet: ettelijke miljoenen euro.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier jaar na hun laatste landstitel heeft Barcelona zich weer tot kampioen van La Liga gekroond. Op speeldag 34 verzekerden de Catalanen zich van hun 27ste titel met een derbyzege op Espanyol, nadat ze de hele tweede seizoenshelft alleen op kop hadden gestaan. Achter de Catalanen woedt echter nog steeds de strijd om de tweede plaats, met nog één wedstrijd te gaan.

De twee protagonisten in deze eindstrijd zijn niemand minder dan de twee grote Madrileense clubs Real en Atlético. Hoewel de tweede of derde plaats sportief gezien voor beide clubs geen verschil maakt, omdat de top vier zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase van de Champions League, staat er financieel gezien veel meer op het spel.

Zoals Marca opmerkt, verschilt de verdeling van het prijzengeld onder de clubs aan het eind van het seizoen naargelang hun eindpositie in het klassement. De eerste ontvangt meer dan de tweede, die op zijn beurt meer ontvangt dan de derde, enzovoort. Het reglement bepaalt dat een kwart van de verdeling van de televisierechten afhankelijk is van de sportieve resultaten.

Enkele miljoenen verschil

En als je bedenkt dat de enveloppe voor tv-rechten in 2021-2022 het astronomische bedrag van 1,427 miljard euro bedraagt, is het financiële voordeel van een tweede plaats in plaats van een derde zonneklaar. Een kwart van dit bedrag, oftewel 356,7 miljoen euro, wordt onder de clubs degressief verdeeld van boven naar beneden. Als we dit bedrag als maatstaf nemen, bedraagt het verschil in inkomsten tussen de tweede en de derde plaats ongeveer 7 miljoen euro.

Op dit moment heeft Real de overhand, met één punt voorsprong op Atlético. De mannen van Carlo Ancelotti hebben hun lot dus in eigen handen tegen Athletic Bilbao. Los Colchoneros trekken naar Villarreal.

Het programma van speeldag 38 in LaLiga via Eleven Sports:

Zondag 4 juni

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top