‘Het jaar van Yoïca’ op VRT 1: een aangrijpende docureeks over een revaliderende wielrenster

Films | Morgenavond kan je op VRT 1 naar de allereerste aflevering van ‘Het jaar van Yoïca’ kijken. In deze docureeks zien we hoe Yoïca De Cock revalideert van een levensgevaarlijk verkeersongeval en haar droom om professioneel wielrenster te worden, moest opbergen. Of toch niet, want Yoïca begon al snel aan haar revalidatie en zette alles in het werk om een leven te leiden zoals elke jonge vrouw.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 16 april 2022 waagde Yoïca De Cock zich aan een van haar vele wielertrainingen. Het doel was op 1 mei 2022 haar debuut te maken als profwielrenster bij de elitevrouwen en de oefenrit op 16 april zou helpen om haar conditie op peil te houden. Helaas verliep de training desastreus. Yoïca werd aangereden door een vrachtwagen en verloor tijdens dit alles haar linkervoet, maar ook een deel van haar linkeronderbeen. Kort na haar opname in het ziekenhuis vraagt Yoïca zich onmiddellijk af of ze ooit nog zou kunnen wielrennen. Dat was immers haar meest favoriete sport.

Opnieuw op de fiets?

Ze begon onmiddellijk aan haar revalidatie en zette alles in werk om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Yoïca wou immers een leven leiden zoals elke andere jonge vrouw en ze wou ook zelf haar sportieve grenzen aftasten. “In één klap zag mijn leven er voorgoed anders uit”, klonk het bij Yoïca tegenover de VRT. ‘Dromen en zekerheden moest ik inruilen voor twijfels en vrees. Maar zelfs uit het grootste verdriet groeien nieuwe kansen”, klonk het. “Door te focussen op de dingen die nog wél kunnen, probeer ik mijn leven langzaamaan weer op de rails te krijgen.”

Het verhaal van Yoïca bereikte de oren van regisseur Els Gillaerts. Zij werkte samen met de jonge vrouw om een documentaire te maken over haar revalidatie en vooral over haar droom. Want Yoïca heeft maar één doel: een jaar na haar ongeval opnieuw op de fiets zitten. Of dat ook lukt, kun je zien in ‘Het jaar van Yoïca’.

Bekijk ‘Het jaar van Yoïca’ op donderdag 1 juni om 20u40 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top