Wie stopt Jonas Vingegaard af in het Critérium du Dauphiné?

Sport | Van 4 tot en met 11 juni vindt in Frankrijk het Critérium du Dauphiné plaats. Heel wat renners gebruiken deze meerdaagse wielerwedstrijd om naar aanloop van de Ronde van Frankrijk de benen te testen. Dat geldt ook voor Jonas Vingegaard. De Deense wielrenner zal aantreden in de Dauphiné en het opnemen tegen enkele lastige tegenstanders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Critérium du Dauphiné gaat op zondag 4 juni van start in Chambon-sur-Lac, een gemeente die bijna in het midden van Frankrijk ligt. Het peloton zal in totaal acht etappes moeten rijden en die etappes geven ook een indruk van hoe het parcours van de Ronde van Frankrijk er in 2024 zal uitzien. De Dauphiné belooft pittig te worden. Er staan immers heel wat bergritten op het programma waar menig renner spontaan angstzweet van moet krijgen.

De eerste etappe gaat van start (en eindigt) in Chambon-sur-Lac en telt 157,7 kilometer. Het is een heuvelachtige rit en gesneden koek zijn voor puncheurs en klimmers. Sprinters zullen het dus moeilijk krijgen. De tweede etappe (5 juni) gaat van start in Brassac-les-Mines en eindigt in La Chaise-Dieu, 167,3 kilometer verderop. Dit wordt opnieuw een vrij heuvelachtige rit.

Op dinsdag 6 juni vindt de derde etappe plaats. Die wordt aangevat in ‘Monistrol-sur-Loire’ en is 191,3 kilometer lang. Deze rit eindigt in Le Coteau. Het wordt vrijwel de enige vlakke rit waarin sprinters een voordeel kunnen halen. Op dag vier (7 juni) wordt er een tijdrit afgewerkt van ongeveer 31 kilometer waarin de renners zich opnieuw individueel kunnen onderscheiden. Nadien volgen enkel lastige bergetappes.

Drie stevige bergetappes

De eerste (lichte) bergetappe (8 juni) is 191 kilometer lang, gaat van start in Cormoranche-sur-Saône en eindigt in Salins-les-Bains. Tijdens deze etappe moeten de renners onder andere de Côte de Thésy op (3,6 kilometer aan een hellingsgraad van 8,8 procent). Nadien volgt het zware werk. Op dag zes (9 juni) wordt er van Nantua tot en met Crest-Voland gereden (168,2 kilometer) en tijdens deze etappe moet onder andere de Col des Aravis opgereden worden (7,8 kilometer aan 5,7%). De eindstreep van deze etappe ligt ook bergop, op de Crest Voland. Die bereiken de renners na een klim van 2,3 kilometer aan een hellingsgraad van 6,6 procent.

De zevende rit (10 juni) is volgens kenners de Koninginnenrit. De renners starten in Porte-de-Savoie, moeten de Col de la Madeleine (25,1 kilometer aan 6,2%), Col du Mollard (18,5 kilometer aan 5,8%) en de Col de la Croix-de-Fer (13,1 kilometer aan 6,2 procent) over en eindigen vervolgens 147,7 kilometer later in Col de la Croix de Fer. De allerlaatste dag (11 juni) wordt er van Le Pont-de-Claix tot in La Bastille – Grenoble Alpes Métropole gereden. Dat is 152,8 kilometer verderop. De renners moeten tijdens deze allerlaatste etappe nog zes beklimmingen doen: de Col du Granier (9 km aan 8,6%), Col du Cucheron (7,7 km aan 6,2%), Col de Porte (7,4 km aan 6,8%) en tot slot ook nog de Montée de la Bastille (1,8 km aan 14,2%).

Vingegaard in favorietenrol

De laatste drie etappes zijn een kolfje naar de hand van klimmers en dus ook naar die van Jonas Vingegaard, de Deense winnaar van de Tour de France 2022. Vingegaard maakt grote kans om de Dauphiné te winnen, al is het maar omdat Tadej Pogacar waarschijnlijk niet zal meedoen aan deze koers. Vingegaard zal wel de degens moeten kruisen met Adam Yates, Mikel Landa, Enric Mas, Matteo Jorgenson, David Gaudu en Egan Bernal. Die laatste verkeert in uitstekende vorm en hoopt dat te benadrukken in de Dauphiné.

Volg het Critérium du Dauphiné van 4 tot 11 juni live op VRT 1 waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top