De Pride van Susan from Grindr: “De media weten nog niet hoe ze met drag moeten omgaan”
Door Pickx

Deel dit nieuws
Jérôme Depriestre: “Voor mij gaat het over de performance. Het is een soort theater waarbij ik dans, presentatie, humor en improvisatie kan combineren. Er zijn ook queens die het doen voor de make-up of de mode, of die graag met een merk samenwerken. Dat neem ik er graag bij, maar mijn hart ligt bij de performance.”
House of Lux werd opgericht in 2018. Hoe is dat begonnen?
Jérôme: “We hebben toen impulsief besloten om een show op te voeren in intieme kring, voor vrienden en kennissen. We waren geïnspireerd door ‘RuPaul’s Drag Race’. Exact vijf jaar geleden hebben we onze eerste show gespeeld in Gentbrugge, en de opkomst was veel groter dan verwacht. Al snel kwam er veel vraag en zo zijn we erin gerold. We waren de eersten van een nieuwe, jonge generatie dragqueens. Het is gek om te zien hoeveel er in die vijf jaar veranderd is. Met het collectief hebben we al zoveel mooie kansen gekregen.”
Susan from Grindr is heel creatief, nostalgisch en hilarisch. Hoe is ze ontstaan?
Jérôme: “In het begin zag ik haar als androgyn, een beetje als Annie Lennox, Boy George of Madonna. Maar ze is ook heel theatraal en “Broadway”, zoals Barbra Streisand. Ze is een combinatie van die tegenpolen. Welke kant het meest naar buiten komt, hangt af van de context van dat moment. Ze wordt vaak Tante Susan genoemd. Dat past bij haar: de grappige en theatrale oudere vrouw.”
Hoe voelt het om haar tot leven te wekken en zo een connectie te hebben met je publiek?
Jérôme: “Dat voelt goed, maar soms voel ik ook dat die connectie er minder is. Het blijft zoeken. Op 4 mei speelden we bijvoorbeeld een show in het MSK in Gent. Bij de eerste helft vond ik dat ik het publiek niet mee had en dat ik nog te veel Jérôme was. Pas in de tweede helft was ik helemaal in mijn element en had ik het publiek in de hand. Het is een lang proces, dus het voelt heel fijn om dat dan toch te bereiken.”
De lach en de traan
Hoe verloopt de voorbereiding? Vertrek je vanuit een song, een choreografie of een outfit?
Jérôme: “De outfit volgt meestal pas op het einde. Meestal vertrek ik vanuit een nummer of een mood. Dan denk ik na over het verhaal dat ik eraan wil breien. Soms moet ik kiezen tussen een narratief of een vibe, en of er al dan niet een boodschap in moet. Belangrijk is om niet gewoon een nummer te brengen, maar om de aandacht van de mensen vast te houden. Dat gebeurt met kleine dingen, en is het resultaat van eindeloos repeteren. Pas dan kijk ik naar de outfit, of ik iets moet kopen of maken, en hoe ik met een eventuele outfitwissel kan spelen.”
Heb je een favoriete performance?
Jérôme: “Dat verandert, maar op dit moment is dat een performance die ik heb gecreëerd met actrice, zangeres en cabaretière Valentina Tóth. In januari hebben we samen de voorstelling ‘De Lach en de Traan’ gemaakt. Daarin zingt Valentina live terwijl ze piano speelt waarop ik lipsync. Op een bepaald moment draaien we de rollen om en zit ik zelf achter de piano. Daarin kan ik alles kwijt: het theatrale, de comedy, de zang en piano… Daarom is het nu een van mijn favorieten. In het najaar brengen we die voorstelling wellicht nog, maar we moeten nog een datum vastleggen.”
Je bent derde geworden in het eerste seizoen van ‘Drag Race Belgique’, dat werd uitgezonden op de RTBF. Hoe kijk je terug op die ervaring?
Jérôme: “Voor mij was dat heel positief, deels ook omdat ik ver ben geraakt (lacht). Ik heb wel het gevoel dat ik mezelf heb overtroffen. Ik was ook vrij om te doen wat ik wilde, ik werd niet in een bepaalde richting geduwd, wat in het tv-landschap wel kan gebeuren. Soms was het stresserend en op sommige dagen wilde ik naar huis, maar uiteindelijk was het een fijne ervaring. Ik heb een goede band gevormd met de andere queens.”
Je hebt ongetwijfeld veel positieve reacties gekregen.
Jérôme: “Zodra het afgelopen was, kreeg ik enorm veel berichten van mensen die vonden dat ik tot het einde mezelf was gebleven. De reacties van sommige mensen verbaasden me ook echt, sommigen zeiden dat ze zichzelf beter leerden kennen door de show. Ik was heel ontroerd. Het was soms ook wel vreemd dat kijkers het gevoel hadden dat ze me persoonlijk kenden door het programma. Maar het blijft tv natuurlijk.”
Heeft het programma je nieuwe fans opgeleverd?
Jérôme: “Sowieso. In Vlaanderen heeft het programma niet zo’n grote golf veroorzaakt, maar hier had ik al een naam in de scene door House of Lux. Maar kijkers uit Frankrijk, Wallonië en de Verenigde Staten leerden me kennen. Leuk, want dat publiek kon ik anders maar moeilijk bereiken. In november ben ik naar Brussel verhuisd. Bij mijn eerste shows daar merkte ik dat velen me nog niet kenden, maar dat is nu volledig veranderd.”
Inspiratie
Wie zijn jouw persoonlijke inspiraties?
Jérôme: “Enerzijds jaren 80-figuren zoals Annie Lennox, Boy George en David Bowie. Anderzijds zijn er Barbra Streisand, Patti LuPone en Bernadette Peters. Jinkx Monsoon belichaamt dan weer alles wat ik wil bereiken met drag. Zij heeft onewomanshows met zelfgeschreven nummers, verschillende rolletjes, humor… Ze heeft een zachte kant en totaal geen kennis van mode (lacht). Ze weet dat ze daar minder goed in is en dat ze dus vooral een goede performance moet neerzetten. En dat is exact hoe ik naar drag kijk. Zij is een groot voorbeeld voor me. Tijdens mijn jeugd was Koen Crucke een rolmodel.”
Welke queer films of series hebben een grote indruk op je nagelaten?
Jérôme: “De serie ‘Glee’. Op het vlak van acteerprestaties en verhaallijn vind ik dat nu een verschrikkelijke serie, maar in mijn jeugd was dat een introductie in Broadway en muziektheater, en er zat nog eens een queer verhaallijn in ook. Qua films denk ik onder andere een ‘Call Me By Your Name’, al is daar sindsdien wat kritiek op gekomen waar ik me deels in kan vinden. Die relatie is eigenlijk heel toxisch, maar ik vond het wel een heel mooie film. Meer niche is ‘Shortbus’, een film over seksuele vrijheid die een groep queer personen volgt in new York. Die film is vaak expliciet en doorbreekt heel wat taboes. Dat pushte me om seksueel vrijer te zijn. Voor mij zit queerness niet alleen in same sex relationships, maar ook in het doorbreken van andere, vaak seksuele, taboes.”
Hoe zijn de media de laatste jaren al geëvolueerd en wat kan er volgens jou nog beter?
Jérôme: “Er is nog veel werk. Dat ligt niet per se aan België, want het is in veel landen zo, maar elke keer dat er een stap vooruit gezet wordt qua representatie en zichtbaarheid, worden er ook weer twee stappen achteruit gezet. We kunnen eindeloos praten over het belang van Pride, voornaamwoorden, trans issues, wat drag betekent… maar toch wordt het nog steeds gereduceerd tot iets waar het eigenlijk niet over gaat. Dankzij ‘Drag Race’ sta ik nu op een soort shortlist om in programma’s te verschijnen, maar ik heb het gevoel dat ze in de media nog niet goed weten hoe ze met drag moeten omgaan of wat ze ermee kunnen doen. Geef me gerust een gastrol in ‘Thuis’ (lacht)! In ‘De Slimste Mens’ zat ook nog nooit iemand die drag doet. Daar mogen ze me gerust voor bellen!”
We geven de boodschap door!
Mocht Susan in een film of sitcom meespelen, welke zou dat dan zijn?
Jérôme: “Mijn favoriet serie is ‘Schitt’s Creek’. Moira Rose is zo inspirerend op het vlak van een personage opbouwen. Dus eender waar zij in speelt wil ik absoluut meedoen. Anderzijds zijn er series zoals ‘Sex Education’ waarin queerness een groot platform krijgt. Maar ook daar is nog geen dragqueen in voorgekomen. Daar mogen ze me ook wel voor uitnodigen.”
Sterk verweven
Welke tip zou je geven aan iemand die drag wil proberen?
Jérôme: “Ga naar veel shows kijken en leer hoe de scene in elkaar zit. Durf te vragen, maar durf ook zelf iets uit te proberen en misschien te mislukken. Hoe meer je probeert, hoe meer mensen je leert kennen en hoe sneller je een netwerk opvouwt dat je helpt groeien. De grootste fout van dragqueens is om online te pronken voor iemand je gezien heeft. De community is sterk verweven, dus we hangen sterk aan elkaar.”
Welke datums moeten we in onze kalender blokkeren om jou aan het werk te zien?
Jérôme: “Het belangrijkste nu was Pride, waar ik een hele dag mocht hosten in de straat van ‘The Crazy Circle’, samen met Blanket La Goulue. Daar probeerde ik terug te gaan naar hoe Pride vroeger was, geen kleurrijke parade, maar een protest. Daarnaast ga ik een week optreden tijdens een gay cruise met andere dragqueens. Ik sta op Milkshake Festival in Amsterdam (28 juli), het grootste queer festival van Noord-Europa, met House of Lux. En het grootste evenement op mijn planning tot nu toe is de RuPaul's Drag Race Werq The World Tour die op 9 november plaatsvindt in de Lotto Arena. Samen met Athena Sorgelikis en Drag Couenne van Drag Race Belgique verzorg ik het voorprogramma !
Genoteerd! En we onthouden: Pride is a protest en Susan from Grindr is multi-inzetbaar!
Volg Susan from Grindr op sociale media om op de hoogte te blijven van haar optredens.
Meest gelezen
-
1
Nieuws
Paus in Marseille voor bezoek dat focust op migratie
-
2
Films
Dit wist je vast nog niet over 'One Three Hill'
-
3
Series
Deze personages zorgen voor een correcte representatie van biseksualiteit op televisie
-
4
Series
Dit zijn enkele minder bekende anekdotes over de hitserie 'NCIS'
-
5
Films
Deze films zetten gebarentaal in de schijnwerpers
Lees meer over Films
-
Dit zijn enkele minder bekende anekdotes over de hitserie 'NCIS'
Sinds de pilootaflevering van 23 september 2003 is 'NCIS' een van de meest populaire televisieseries in de Verenigde Staten geworden. Pickx blikt terug op enkele bijzondere anekdotes uit de afgelopen 20 seizoenen van de reeks.
-
Deze personages zorgen voor een correcte representatie van biseksualiteit op televisie
Op 23 september vieren we de dag van de biseksualiteit. Hoewel de representatie van diversiteit op televisie gestaag verbetert, is het vaak nog zoeken naar fictieve personages waarmee biseksuele mensen zich echt kunnen identificeren. Pickx stelt een aantal personages aan je voor die op een realistische manier biseksuele mensen spelen.
-
Deze films zetten gebarentaal in de schijnwerpers
Aanstaande zaterdag 23 september is het Internationale Dag van de Gebarentaal, die zoals elk jaar wereldwijd wordt gevierd. Ter gelegenheid hiervan blikt Pickx terug op de beste films die mensen met gehoorproblemen en gebarentaal in de aandacht zetten.
-
Dit wist je vast nog niet over 'One Three Hill'
Als jij een tiener was in de periode van 2003 tot 2012 heb je vast 'One Three Hill' gezien. Twintig jaar na de eerste aflevering is het nog steeds een iconische serie, die een bende jongeren uit het stadje Tree Hill volgt. Aan rivaliteit, vriendschap, liefde en drama geen gebrek in de bende geleid door Lucas en Nathan Scott. Pickx onthult een paar dingen die je vast nog niet wist over de serie.
-
Ontdek enkele grote verschillen tussen het boek en de 'Hobbit'-filmreeks van Peter Jackson
Deze vrijdag 22 september is het Internationale Hobbitdag. Het boek rond de mystieke wezens is al uit sinds 1937, een verfilming van het 'The Hobbit'-verhaal kon je sinds 2012 bewonderen in de filmzalen en op televisie. Pickx vertelt je wat meer over de verschillen tussen de films en het beroemde boek van J.R.R. Tolkien.
-
Nieuw op Disney+: de ongewone thriller 'No One Will Save You'
Op Disney+ vind je vanaf vandaag de gloednieuwe sciencefictionthriller ‘No One Will Save You’ terug, met Kaitlyn Dever (‘Justified’, ‘Unbelievable’) in de hoofdrol. Pickx overloopt wat je moet weten over deze film waarin aliens onze wereld binnenvallen.
-
'Downsizing' (VTM 3): krimpen op film, een geschiedenisles in special effects
Op VTM 3 kijk je vanavond naar de film ‘Downsizing’, de nieuwste in een lange rij films waarin hoofdpersonages krimpen. De geschiedenis van het krimpen van mensen op het scherm loopt gelijk met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en special effects. Een overzicht.
-
Dit is wat je mag verwachten van het vierde seizoen van 'Sex Education'
Beste fans van 'Sex Education': we hebben goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat het vierde seizoen nu te zien is op Netflix. Het slechte nieuws is... dat het het laatste is. Pickx vertelt je alvast wat je mag verwachten van deze laatste afleveringen.
-
De klimaatzaak op Netflix: deze films en series zorgen voor de nodige inspiratie
In de Belgische steden werden de straten afgelopen zondag alweer autovrij gemaakt, wat ondertussen uitgegroeid is tot een mooie jaarlijkse traditie, maar wereldwijd wordt het deze vrijdag 22 september een autoluwe dag. Een ideale aanleiding om eens enkele Netflix-titels op te sommen die klimaatbewustzijn hoog in het vaandel dragen. En het zal je wellicht opvallen: in alle uithoeken van de wereld wordt de problematiek op treffende wijze in beeld gebracht.
-
Waar is die tijd gebleven: Dit zijn onze favoriete vj's van TMF
Iets meer dan 7 jaar geleden moest de Vlaamse muziekzender TMF het veld ruimen voor Comedy Central. De zender was de kweekvijver voor een hele generatie Vlaamse presentatoren. Reden te meer voor Pickx om enkele van onze favoriete vj's uit te lichten.
-
Beleef de exclusieve opnames van de Studio 100 Kids Party van dichtbij
Nieuwjaar wordt steevast een feestje voor de kleinsten dankzij de exclusieve tv-show Studio 100 Kids Party bij Pickx. De opnames vinden plaats op 20 oktober en jouw spruit en zijn vriendjes kunnen ook erbij zijn! Bestel tickets alvast via de link hieronder. Wees snel, de plaatsen zijn beperkt!
-
Klaar voor een laatste les seksuele voorlichting?
Fan van Engelse humor? Stip dan alvast 21 september aan in je kalender, want dan wordt het vierde en laatste seizoen van 'Sex Education' gelanceerd. Inderdaad, jammer maar helaas, het laatste seizoen. Tijd om een traan weg te pinken dus: na het einde van 'The Witcher', 'Miss Maisel', 'Succession' en nog zoveel andere toppers zeggen nu ook Otis en zijn vrienden vaarwel.
-
'About My Father': een ode aan familie
Een komedie met Robert De Niro in de hoofdrol, die wil je toch gezien hebben? 'About My Father' gaat over de speciale band tussen vader en zoon, en hoe die evolueert naarmate beide mannen ouder worden. Je kan de film nu bekijken in de Proximus VOD-catalogus.
-
5 personages uit 'Sex Education' die extra aandacht verdienen
Vandaag is het eindelijk zover: het vierde en laatste seizoen van 'Sex Education' is beschikbaar op Netflix. Ter ere van de release blikt Pickx terug op een paar personages die tot onze favorieten behoren, maar niet zo veel aandacht kregen als Otis, Maeve en Eric.
-
De vijf beste rollen van klasbak Robert De Niro
Robert De Niro is zonder twijfel een van de meest iconische acteurs van zijn generatie. De tweevoudige Oscarwinnaar is te zien in de film 'About My Father', die nu in de VOD-catalogus van Pickx te vinden is. We serveren voor de gelegenheid de vijf beste rollen uit de lange carrière van de klasbak.
-
Hoe zit het met de carrièrepauze van Sandra Bullock (Ocean’s 8’)?
Morgenavond kan je op Play5 naar ‘Ocean’s 8’ kijken met Sandra Bullock in de hoofdrol. De film werd gemaakt kort nadat Bullock een pauze in haar carrière had ingelast. Hoe zit het nu met die pauze en waarom was die nodig? Pickx zocht het uit.
-
'Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels': de nieuwste animatiefilm van DreamWorks Studios
Na 'De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens' brengt DreamWorks Studios ons het verhaal van Ruby Kieuwmans, een tiener die deel uitmaakt van een familie van Krakens die zich voordoen als mensen. Je kan de film nu bekijken in de Proximus VOD-catalogus.
-
Deze personages beklemtonen de "bad" in de cultserie ‘Breaking Bad’
'Breaking Bad', de veelgeprezen serie van Vince Gilligan, is bekend vanwege het veranderen van een man in een meedogenloze crimineel. Dat de serie zo populair werd, kwam uiteraard door het straffe verhaal. Al zijn de opvallende personages ook een bijzonder belangrijk onderdeel van dat succes. Pickx zet hen nog eens in de picture.
-
Het waargebeurde verhaal achter de film 'Jeanne du Barry', nu in VOD
In de VOD-catalogus van Pickx vind je vanaf vandaag de film ‘Jeanne du Barry’ terug. De film van Maïwenn geldt als de grote terugkeer van Johnny Depp op het witte doek en opende het filmfestival van Cannes in mei. De film, die verhaalt over de snelle opkomst van Jeanne du Barry en haar relatie met koning Lodewijk XV, is geïnspireerd door echte gebeurtenissen.
-
Wie is Divine, de drag queen op wie Ursula uit 'De Kleine Zeemeermin' gebaseerd is?
De live-action versie van 'De Kleine Zeemeermin' is nu te vinden in de VOD-catalogus van Pickx. In deze herziene Disney-klassieker speelt Halle Bailey de zeemeermin Ariel. In de nieuwe film speelt ook een enorm getalenteerde Ursula, gespeeld door Melissa McCarthy. Pickx vertelt je meer over dit personage, geïnspireerd door drag queen Divine.