Deze muziekiconen hebben de LGBTQIA+gemeenschap een stem gegeven

Muziek | Enkele dagen na Pride Brussels willen we nog even stilstaan bij enkele muzikale iconen die de LGBTQIA+gemeenschap een stem hebben gegeven. Pickx wil zo hulde brengen aan enkele artiesten die hun bekendheid gebruikten voor de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+gemeenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De rol van de onderstaande artiesten in de strijd om gelijke rechten voor de LGBTQIA+gemeenschap mag niet onderschat worden. Ze hadden het lef om voor zichzelf en anderen op te komen in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend was. Ze waren een medestander voor mensen die gediscrimineerd werden/worden. En ze gebruikten hun bekendheid om een boodschap van liefde en tolerantie te verspreiden.


Elton John

Eind mei 2023 kan je deze Britse showman aan het werk zien in het Antwerpse Sportpaleis, maar Reginald Kenneth Dwight geldt al jaren als een icoon in de LGBTQIA+gemeenschap. In de jaren 70 verkondigde de Britse rocker al dat hij biseksueel was, maar het zou pas tot 2005 duren tot hij op een zeer publieke manier liet zien dat hij op mannen viel. In dat jaar trouwde hij met zijn partner David Furnish op de eerste dag dat het in het Verenigd Koninkrijk toegelaten was om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar eerder sprak hij zich al uit tegen de discriminatie van homomannen, onder meer met het nummer 'American Triangle' uit 2001, over de gruwelijke moord op de Amerikaanse twintiger Matthew Shepard.


David Bowie 

Bowie trad in de jaren 70 op de voorgrond met zijn androgyne personage Ziggy Stardust en veroverde zo niet alleen de harten van miljoenen rockfans maar ook van jonge mannen en vrouwen die worstelden met hun geaardheid of hun gender. Bowie herdefinieerde genderrollen, nam geen genoegen met de definitie van mannelijkheid en vrouwelijkheid maar durfde buiten de lijntjes te kleuren in een tijd waarin dit niet evident was. Het is tekenend dat hij al in 1972 in een interview met muziekblad Melody Maker vertelde dat hij homoseksueel was. "Ik ben dat altijd al geweest", bevestigde hij. Later zou hij meer ambigu blijven over zijn seksualiteit, maar desondanks bleef hij een icoon voor de LGBTQIA+gemeenschap.


Judy Garland

Zangeres en actrice Judy Garland was tot haar overlijden in 1969 een van de grootste voorvechtsters voor de homogemeenschap. Haar vertolking van het liedje 'Over the rainbow' in de filmklassieker 'The Wizard of Oz' was een grote hit bij homomannen, vooral door de manier waarop ze zong over haar eenzaamheid en het vinden van een plaats waar ze zichzelf kon zijn. Naar verluidt zou de regenboogvlag ook geïnspireerd zijn op dit filmnummer. In een interview in het begin van de jaren 60 vertelde Garland aan een reporter dat ze het geen probleem vond dat ze zoveel succes had in de homogemeenschap. "Het maakt me niet uit dat ik veel fans heb bij homomannen, ik zing voor mensen", klonk het.

 

Madonna

En last but not least: Madonna. Ze is niet alleen de Queen of Pop maar ook een van de eerste artiesten die haar beroemdheid gebruikte om zich uit te spreken voor de homo- en LGBTQIA+gemeenschap. In het begin van de jaren 90 verklaarde ze in interviews met de krant The New York Times en het populaire tv-programma 'Good Morning America' dat "discriminatie van homomannen een enorm probleem is in de Verenigde Staten". Ze gaf tezelfdertijd ook ruiterlijk toe dat ze nooit zou zijn doorgebroken in de muziekwereld zonder de hulp van de homogemeenschap. Ze noemt de rol van haar mentor en dansleraar Christopher Flynn "onontbeerlijk" en uitte haar dankbaarheid voor de steun van haar vrienden in haar carrière, van wie veel mensen uit de LGBTQIA+gemeenschap.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top