Kan Dortmund de hegemonie van Bayern komend weekend doorbreken?

Nieuws | De Duitse Bundesliga loopt op zijn laatste benen en de kans is groot dat Borussia Dortmund kampioen wordt. De Borussen konden afgelopen weekend drie belangrijke punten buitmaken en staan daardoor op een zucht van de titel. Hun eerste sinds 2012.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor het eerst sinds lang lijkt het erop dat Bayern München naast de titel in de Bundesliga zal grijpen. Die Rekordmeister ging afgelopen weekend pijnlijk onderuit tegen RB Leipzig (1-3) en daardoor ziet Borussia Dortmund zijn kans schoon om een gooi te doen naar het kampioenschap. Dortmund moest afgelopen weekend winnen tegen Augsburg en deed dat ook zonder verpinken (0-3). Volgend weekend kunnen ze de buit binnenhalen door in eigen huis Augsburg over de knie te leggen.

Borussia Dortmund is een van de voornaamste concurrenten van Bayern München. De ploeg uit het noordwesten van Duitsland probeert al jaren weerstand te bieden tegen de hegemonie van Bayern en slaagde daar in 2012 ook voor het laatst in. Toen werd Dortmund immers kampioen (ten koste van Bayern). Sindsdien probeerde Dortmund Bayern nog het vuur aan de schenen te leggen, maar wonnen de geelzwarten geen enkele titel meer. Daar komt volgende week misschien verandering in.

Opmars na rentree Haller

Heel wat analisten claimen dat Sébastien Haller aan de basis van het succes van Dortmund ligt. De Ivoriaanse-Franse spits kwam vorige zomer over van Ajax Amsterdam en moest bij Dortmund voor goals zorgen. Enkele weken nadat hij zijn krabbel onder het contract van Dortmund had gezet, werd er echter teelbalkanker bij de man vastgesteld en moest hij zo snel mogelijk behandeld worden. Vanwege de ziekte kon Haller gedurende de heenronde niet voetballen en leed de club duur puntenverlies. De Duitse club stond eind januari pas op de zesde plaats in de stand en dat negen punten achter op Bayern München.

Medio januari maakte Haller zijn rentree en begon Dortmund opnieuw te winnen. De laatste achttien wedstrijden werd er maar één keer verloren en werd er drie keer gelijkgespeeld. Dortmund rukte op in de Bundesliga en kon leider Bayern München zelfs bijbenen. Haller deed ook zijn duit in het zakje. De Franse spits vond in 18 wedstrijden voor Dortmund negen keer de weg naar het doel. Hij gaf ook vijf assists in de Bundesliga.

Tuchel onder vuur

Bij Bayern zagen ze de opmars van hun rivaal met lede ogen aan. Die Rekordmeister stond bijna het hele seizoen op kop in de Bundesliga, maar ziet nu hoe ze voorbijgestoken worden. Bayern-trainer Thomas Tuchel heeft de handdoek overigens al in de ring gegooid. Hij stelt dat Dortmund vast en zeker gaat winnen van Mainz waardoor de competitie volgens hem al beslecht is. Tuchel komt steeds meer onder vuur te liggen in Duitsland. Bayern werd uitgeschakeld in de Champions League en zal dit jaar (hoogstwaarschijnlijk) geen aanspraak meer kunnen maken op de titel. Het valt nog af te wachten of Tuchel ook volgend jaar aan het roer staat bij Die Rekordmeister. Het bestuur verwacht immers dat er prijzen gewonnen worden...

Het programma van speeldag 34 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 27 mei
  • FC Köln - FC Bayern München: 15u30 op Eleven 1
  • Borussia Dortmund - FSV Mainz: 15u30 op Eleven 2
  • RB Leipzig - Schalke 04: 15u30 op Eleven 3
Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Lees ook:
Lyon in de problemen: Franse terugkeer van Laurent Blanc was nog geen succes
Inter kan deze droomweek met een klepper afsluiten

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top