Pride Week: deze documentaires leren ons historische lessen over de LGBTQIA+ beweging

Films |

Pride Week loopt op zijn einde, maar dat betekent niet dat we uitgepraat zijn over de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Deze documentaires geven je alvast wat stof tot discussie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nelly & Nadine

Tijdens Kerstavond 1944 leren Nelly en Nadine elkaar kennen in het concentratiekamp van Ravensbrück. Een band wordt gesmeed die nooit meer zal verdwijnen. Ze spenderen de rest van hun leven als koppel, maar zonder dat ooit kenbaar te maken aan hun omgeving. 70 jaar later beslist Sylvie, de kleindochter van Nelly, de familiearchieven in te duiken. Op die manier ontdekt ze die verborgen amoureuze geschiedenis van haar grootmoeder. Het resultaat is een indringende, opzienbarende documentaire die perfect de tijdsgeest tijdens de eerste helft van de vorige eeuw weergeeft en het collectieve geheugen opfrist. Een geaardheid tonen die buiten het klassieke model viel, was niet eens zo heel lang geleden verre van een evidentie.

'Nelly & Nadine' wordt op zondag 21 mei om 20u getoond in CC Jacques Franck te Brussel. Info vind je hier.


The Death and Life of Marsha P. Johnson

Deze docufilm zoomt in op het leven van Marsha P. Johnson, een Afro-Amerikaanse transgender, dragqueen en sekswerker die een van de boegbeelden in de LGBTQIA+ beweging zou worden. Geboren in 1945 en opgegroeid in New York, waar ze een cruciale rol zou vertolken tijdens de Stonewall riots in Greenwich Village in 1969. Toen kwam het tot een fysieke confrontatie tussen de politie en de de queer community. Een moment waarop de voortdurende pesterijen van de arm der wet tegenover die holebigemeenschap aan de kaak gesteld werden. Het zou een scharniermoment voor de LGBTQIA+ beweging worden, een katalysator in de strijd voor gelijke rechten.

Johnson was medeoprichter van STAR, een organisatie die jonge dakloze transgenders opvangt. Ze zorgde er ook voor dat prostitutie uit het strafwetboek werd gehaald, dat de pesterijen van de politie aan banden werden aangekaart en dat homoseksuelen, non-binairen en transgenders toegang kregen tot de sociale zekerheid. Haar dood in 1992 roept nog steeds vragen op, zo blijven sommigen ervan overtuigd dat het om een criminele daad ging. Er waren immers wel meer mensen die haar strijd om gelijke rechten voor de LGBTQIA+-gemeenschap wilden dwarsbomen. Deze Netflix-docu brengt eindelijk een verdiende hommage aan dit icoon van maatschappelijk verzet.

Ontdek ‘The Death and Life of Marsha P. Johnson’ in de Netflix-catalogus.


A Secret Love

Nog een interessante Netflix-docu is deze ‘A Secret Love’. Een hartverwarmend werkstuk van regisseur Chris Bolan, die met veel zorg en gevoeligheid het verhaal vertelt twee bejaarde vrouwen, Terry Donahue en Pat Henschel, die aangetrokken zijn tot elkaar. We spreken hier van de jaren 1940, niet bepaald een periode waarin de maatschappij openstond voor dergelijke amoureuze escapades. Gedurende decennia deden ze zich voor als louter goeie vriendinnen, tot ze op zeer late leeftijd toch uit de kast kwamen. Tot grote verbazing van hun beider families. Naar de buitenwereld hebben ze zich steeds voorgedaan als familieleden. De docufilm geeft heel mooi weer met welke schaamte en angst mensen uit de LGBTQIA+ beweging in die tijd leefden. Maar dat de liefde uiteindelijk toch alles overwint.

Ontdek ‘A Secret Love’ vanaf nu in de Netflix-catalogus.


Disclosure: Trans Lives on Screen

Deze film gaat na in welke mate transgenders in Hollywood vertegenwoordigd werden door de jaren heen. En in welke mate ze impact hadden op die gemeenschap en op de Amerikaanse cultuur in het algemeen. Iconen zoals Laverne Cox, Susan Stryker, Alexandra Billings, Jamie Clayton, Chaz Bono, Alexandra Grey, Yance Ford en Angelica Ross komen aan bod. Stuk voor stuk mensen die hun rol gespeeld hebben in de evolutie van de LGBTQIA+ acceptatie. Zowel filmfragmenten als gedenkwaarde tv-momenten worden opgerakeld. Waarbij het vooral verbijsterend is om vast te stellen hoe vooringenomen en onrechtvaardig transgenders werden behandeld of geportretteerd in de Amerikaanse cinemawereld.

Ontdek 'Disclosure' nu in de Netflix-catalogus.


Circus of Books

Deze fantastische docufilm over een Joods koppel dat dertig jaar lang een videotheek met gay porno uitbaatte in Los Angeles, is misschien wel de strafste LGBTQIA+-documentaire van 2020. Grappig, verontrustend en relevant. ‘Circus of Books’ is niet alleen een levendige getuigenis van de moedige, eigenzinnige Karen en Barry Mason, het is ook een authentieke familiegeschiedenis van dat koppel. Hun eerlijkheid, koppigheid en creativiteit werkt inspirerend en houdt de kijker een spiegel voor. Wat het allemaal nog persoonlijker en intiemer maakt, is het feit dat de regie in handen was van Rachel Mason, de dochter van Karen en Barry.

Ontdek ‘Circus of Books’ nu in de catalogus van Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top