'Godzilla': alles wat je moet weten over een van de beroemdste monsterfilms

Films | Regisseur Roland Emmerich bracht exact 25 jaar geleden zijn remake uit van het beroemde Japanse monster Godzilla. Matthew Broderick en Jean Reno waren de hoofdrolspelers van dienst. Pickx vertelt je meer over deze cultfilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een 'andere' Godzilla

Het verhaal van deze film werd uiteraard gehaald uit de Japanse films, waar het monster een rechtstaand, groot en log wezen was. Hij had ook een enorme staart die alles op zijn pad vernielde. In de versie van Roland Emmerich, die de eerste Hollywood-versie werd, werd het meer een enorme leguaan dan het beroemde Japanse nucleaire monster. Het was de Frans-Griekse ontwerper Patrick Tatopoulous die door Emmerich was ingehuurd om het beest te ontwerpen.

Een van de belangrijkste instructies die hij kreeg, was ervoor zorgen dat Godzilla een lichaam kreeg waardoor hij ook heel snel kon rennen. De hoofdrolspeler van de film, Nick Tatopoulos – gespeeld door Matthew Broderick - is ook vernoemd naar de ontwerper. Hoewel het ontwerp enorm verschilde van alle eerdere incarnaties van Godzilla, keurde het Japanse productiebedrijf Toho (dat de rechten had van Godzilla) uiteindelijk dit nieuwe ontwerp goed en verklaarde dat het de geest van Godzilla behield.

Opmerkelijke marketing

In de jaren 90 verschenen er promotiecampagnes die vandaag de dag geen doorgang zouden vinden, en ‘Godzilla’ was daar geen uitzondering op. Op de posters voor de film stond "Size Does Matter". De vermelding benadrukte de gigantische proporties van de monsterlijke hagedis, maar schrijver en producer Dean Devlin zei dat het ook diende om de film te onderscheiden van 'Jurassic Park'. Deze bijzonder botte marketingcampagne werd herhaaldelijk bespot door de industrie.

Wraak op critici

Het invloedrijke Amerikaanse filmcriticusduo Roger Ebert en Gene Siskel, bekend om hun beoordelingssysteem 'thumbs up/thumbs down', werd door Roland Emmerich bespot in 'Godzilla'. Ter herinnering: zijn twee vorige films, 'Stargate' en 'Independence Day', hoewel ze tegenwoordig een cultstatus hebben gekregen, werden zeer slecht ontvangen door critici van die tijd, met name Ebert en Siskel. In een kleine wraakpoging parodieerde Emmerich de critici door hen de rollen van de twee minst sympathieke personages uit de film te geven.

Burgemeester Ebert en zijn assistent Gene, die campagne voeren voor het burgemeesterschap met het motto "Thumbs up for New York", te midden van de monsterlijke aanval. Uiteindelijk is Gene teleurgesteld in zijn baas en geeft hij uiteindelijk een "duim omlaag". Ebert en Siskel lieten niet na de film te bekritiseren en beschouwden hem zelfs als een van de slechtste van het jaar 1998.

Weinig schermtijd

Ondanks het feit dat de film over dit wezen gaat, komt Godzilla slechts 11 minuten in beeld. De film duurt nochtans 139 minuten. Achteraf was er toch de nodige kritiek dat Godzilla te weinig schermtijd had gekregen.

Spielberg kritisch

Steven Spielberg probeerde Emmerich ervan te weerhouden de film te maken, in de overtuiging dat het een dwaas idee was van Hollywood om te proberen een bewerking van Godzilla te maken. Later vertelde Spielberg aan Entertainment Weekly dat hij niet de moeite had genomen om de film te zien: "De enige Godzilla die ik zag was die met Raymond Burr. Ik vermeed opzettelijk om naar deze ‘Godzilla’ te kijken omdat ik niet wilde dat die herinnering van de oude Godzilla-films zou weggeveegd worden door deze film." Roland Emmerich gaf toe dat hij de originele Godzilla niet leuk vond en nam het project pas op zich nadat hem was beloofd dat hij met de franchise kon doen wat hij wilde. Nadien gaf hij aan dat hij spijt had dat hij de job had aangenomen.

'Godzilla' kreeg dus weinig lovende kritieken in Japan en de Verenigde Staten, maar in de rest van de wereld was de film wel een succes. ‘Godzilla’ werd op internationaal vlak in 1998 de derde film inzake opbrengsten. Hij leverde ongeveer 380 miljoen dollar op, enkel ‘Armageddon’ en ‘Saving Private Ryan’ deden beter met respectievelijk 553 miljoen dollar en 481 miljoen dollar.

Je kan 'Godzilla vs. Kong' terugvinden in de Proximus VOD-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top