De toekomstige Rode Duivels: Michel-Ange Balikwisha, een voetbalengel die zijn vleugels nog moet uitslaan

Sport |

In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Michel-Ange Balikwisha.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Je hebt zo van die spelers die ontegensprekelijk het potentieel voor de Rode Duivels hebben en voor wie al van jongs af een mooie toekomst aan de top voorspeld wordt… maar die even vaak twijfels zaaien of al die lof wel terecht is. Michel-Ange Balikwisha is zo’n wispelturig talent.

Voor het grootste gedeelte opgeleid bij Standard en daar voorbestemd om in de voetsporen te treden van Michy Batshuayi. Net als die laatste van Brussel afkomstig en aanvankelijk aangesloten bij Anderlecht, maar nadien richting Luik verleid. Net als Batshuayi koppelt Balikwisha technische kwaliteiten aan snelheid en doelgerichtheid. Kwaliteiten waarmee je tegenwoordig automatisch op het scoutingslijstje van Europese topclubs komt.

Debuut bij Standard

Maar Balikwisha kiest zijn eigen pad. Nadat hij eerst bij de Standardjeugd en bij de nationale jeugdploegen furore maakte, mocht hij bij de start van het seizoen 2020/2021 zijn profdebuut maken onder leiding van de Franse coach Philippe Montanier. De weg naar een vaste stek bij de Rouches lag open, want de jonge aanvaller toonde meteen dat hij een meerwaarde kan zijn in de Jupiler Pro League. In zijn eerste seizoen bij de grote jongens was hij meteen goed voor 9 competitiedoelpunten.

Net op dat moment etaleerde Balikwisha zijn eigenzinnige karakter: hij genoot concrete interesse van Club Brugge en Antwerp en wilde weg. Ondanks het feit dat Club meer bood, verkoos hij Antwerp. Wat niet naar de zin was van Standard. De zaak geraakte in een impasse en Balikwisha dreigde met het gebruik van de Wet van 78, waarmee hij voor een beperkt bedrag zou wegkunnen. Met veel tegenzin stemde Standard uiteindelijk in met een transfer naar Antwerp, dat vijf miljoen euro neertelde (op dat moment een recordaankoop voor The Great Old) en dat Balikwisha een contract van vijf jaar voorschotelde. Het jonge talent verliet zo Sclessin met slaande deuren.

Groeibriljant

Ook op de Bosuil leerden ze Balikwisha ondertussen kennen als een grillig talent. Soms laat hij flitsen zien van zijn kunnen en speelt hij -doorgaans vanop de linkerflank geposteerd- zijn tegenstanders tureluurs. Een gouden hart en familieman (zijn broer William speelt trouwens nog bij Standard), wordt over hem gezegd. Maar soms is hij ook totaal afwezig in een wedstrijd en wordt hij vroegtijdig gewisseld. Het maakt dat de jonge Brusselaar op zijn 22e nog steeds te boek staat als een groeibriljant, eentje waar nog flink wat aan gepolijst moet worden. Iemand die zichzelf wel eens durft te overschatten, zo bewees ook zijn uitspraak bij de start van zijn eerste seizoen in het Antwerpshirt -waar hij meteen het nummer 10 claimde: 25 doelpunten was zijn vooropgestelde doel. Hij maakte er, mede gehinderd door heel wat blessures, slechts 4.

In de Champions’ Play-offs van dit seizoen, waarin Antwerp op zoek gaat naar een eerste landstitel sinds 1957, toont Michel-Ange (vernoemd naar de Italiaanse kunstenaar Michelangelo) eindelijk dat hij misschien klaar is om die volgende stap te zetten. Hij startte tweemaal in de basis en lukte in de belangrijke topper tegen leider Genk de winning goal. Zijn tiende treffer van het seizoen, over alle competities heen. Als hij op dit elan kan verdergaan, en wie weet straks zelfs een landstitel aan zijn palmares kan toevoegen, ligt de weg naar de Europese top open. En naar een eerste selectie voor de Rode Duivels.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top