The Datsuns doet in eerste Europese tour sinds 2014 Roots & Roses aan: “Het is een vreemde wereld”

Festivals | Het festival Roots & Roses in Lessen presenteert jaarlijks een mix van folk, blues, rock-‘n-roll en garagerock en sluit haar eerste dag in stijl af met een optreden van de Nieuw-Zeelandse band The Datsuns. Zij brengen al ruim 25 jaar energieke rechtdoorzee rock, en zijn voor het eerst sinds 2014 op tour in Europa. Pickx sprak voor de gelegenheid met zanger/bassist Rudolf “Dolf” de Borst. “Mochten we er maar half voor gaan, kunnen we er net zo goed mee stoppen.”

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het vierkoppige The Datsuns werd gevormd in Cambridge, Nieuw-Zeeland in 1998 en schuimt sindsdien de wereld af met hun stevige rechtdoorzee classic rock. Ook in ons land gooiden ze in het begin van de jaren 2000 hoge ogen in De Afrekening op Studio Brussel met nummers als ‘MF From Hell’ en ‘Blacken My Thumb’. Ze werkten samen met John Paul Jones van Led Zeppelin, tourden met The White Stripes en Metallica en kweekten een ijzersterke livereputatie. Tegenwoordig wonen de bandleden ver uit elkaar. Frontman Dolf de Borst, die intussen 44 is, vestigde zich in Zweden, andere leden wonen in Japan en Nieuw-Zeeland.

In 2021 bracht de band het album ‘Eye to Eye’ uit, zeven jaar na de voorloper ‘Deep Sleep’. De bandleden namen hun instrumenten afzonderlijk op in hun uithoeken van de wereld. Nu zijn ze terug samen voor een grote tour, hun eerste in Europa sinds 2014. “We hebben even pauze genomen”, legt Dolf de Borst uit in een interview met Pickx vanuit Eindhoven. “We hebben kinderen gekregen en even allemaal een ander leven geleid. Maar tijdens COVID zaten we te popelen om weer iets te doen, om onze muziek voor mensen te spelen. De nummers zijn geschreven om live te spelen, dus het is frustrerend als we dat niet kunnen. Eindelijk zijn we weer on the road. We zijn begonnen in Scandinavië, dan gingen we naar Berlijn en nu spelen we bijna elke avond een show in Frankrijk.”

Voelt touren anders nu je vader geworden bent?

Dolf de Borst: “Toen ik 25 was, wilde ik niets liever dan muziek spelen en altijd op tour zijn. We hebben ooit in een jaar 200 shows gespeeld en het jaar erna 180. Dat was belachelijk. Nu zijn we blij als we een paar weken de baan op kunnen en dan even thuis kunnen zijn. Ik hou nog steeds van touren, maar nu mis ik mijn gezin ook. Ik bel hen heel vaak om te horen hoe het met hen gaat. Ik heb geluk, want mijn gezin is in Stockholm, in dezelfde tijdszone als hier. De anderen hebben minder geluk. Zij moeten heel laat opblijven of heel vroeg opstaan om te kunnen bellen met Japan of Nieuw-Zeeland. Tours kunnen soms een decadent feest zijn, al is dat voor ons nooit echt zo geweest, maar nu is er van feesten bijna geen sprake.”

Jullie shows voelen anders wel als een feestje, het is een deel van jullie reputatie. Wat is het geheim voor een liveshow vol energie?

Dolf: “Het is nooit iets chemisch geweest, we hebben nooit veel gedronken voor een show of zo. Het is gewoon de manier waarop de nummers gebracht moeten worden. Als we het niet met volle overgave doen, voelt het alsof we de nummers geen eer aandoen. Dat zit al in ons sinds we tieners zijn. We zijn ons er ook heel erg van bewust dat onze reputatie grotendeels van die energieke shows komt, dus het zou fout voelen om er maar half voor te gaan. Dan kunnen we beter stoppen.”

We zullen nooit een akoestische set van The Datsuns te horen krijgen?

Dolf: “Als de songs erom vragen, misschien wel. Maar de meeste van onze nummers vragen daar helemaal niet om, dus ik denk dat we nog even zullen verdergaan zoals we bezig zijn.”

De single ‘Ugly Leather’ is zopas uitgebracht. Waar gaat het nummer over?

Dolf: “Het gaat over veel dingen, maar voor mij is het vooral een nummer over je innerlijke gedachten en hoe paranoia kan uitgroeien tot iets monsterlijks als je het niet in toom houdt. Iedereen heeft wel eens een momentje waarop zo’n angsten de kop opsteken. Het is eigen aan deze vreemde wereld.”

Is het de voorbode voor een nieuw album?

Dolf: “Ja! We zijn vorig jaar begonnen aan een nieuw album. Waarschijnlijk zal het eind dit jaar of volgend jaar in de rekken liggen, maar we hadden wel al een paar nummers klaar. De nieuwe single wilde ik voor een keertje onmiddellijk uitbrengen. Normaal ben ik niet de grootste fan van hoe het er in het digitale tijdperk aan toe gaat. Ik houd nog altijd graag een fysieke plaat in mijn handen – noem me gerust een oude man. Maar sinds corona duurt het een eeuwigheid om iets gedaan te krijgen, dus wilden we het feit omarmen dat we een song konden uploaden waarmee we ons publiek onmiddellijk konden bereiken.”

Luxeprobleem

Het vorige album, ‘Eye to Eye’, werd opgenomen terwijl jullie elk in een ander werelddeel waren. Stonden jullie voor de nieuwe muziek wel samen in de studio?

Dolf: “Gelukkig hebben we deze keer wel een manier gevonden om allemaal even samen te komen.”

Jullie schrijven en testen nieuwe nummers gewoonlijk tijdens het touren. Zal er op het nieuwe album enkel gloednieuwe muziek staan, of ook nummers die de selectie van ‘Eye to Eye’ niet haalden?

Dolf: “Alle nummers zijn nieuw, met uitzondering van één. Dat namen we al eens op voor ‘Eye to Eye’, maar we hadden nooit het gevoel dat we het helemaal goed hadden gekregen. Tijdens de pandemie hadden we zoveel tijd om muziek te schrijven dat we nu een luxeprobleem hebben. We hebben heel veel nummers om uit te kiezen voor de volgende plaat.”

“’Eye to Eye’ was eigenlijk al af ruim voor COVID begon. Maar we wilden de plaat eind 2019 nog niet uitbrengen, want mijn vrouw was hoogzwanger en ik wilde nog niet op tour vertrekken. Dus stelden we de release en de tour uit tot in 2020, maar we weten allemaal wat dan gebeurde. In 2021 is het album uitgekomen, maar alles zat nog in een vreemde tussenfase. Alles werd afgelast, we konden pas eind 2022 goed en wel de baan op. En nog steeds is het als tourende muzikant een vreemde wereld.”

Hoezo?

Dolf: “Toen ik onlangs tourde met mijn andere band, The Hellacopters, werden er nog steeds heel wat grote festivals afgelast. Omdat ze geen verzekering konden krijgen, vertelden ze ons. Organisatoren zijn nog steeds zenuwachtig omdat een overheid op elk moment nieuwe regels kan invoeren die alles in het water doen vallen. Er zijn ook veel bekwame mensen uit de sector gestapt omdat ze nu eenmaal een job nodig hadden. Een van de beste geluidstechnici die ik ken, is ermee gestopt. Zij traint nu waakhonden. In 2022 leek het voor veel mensen alsof het leven weer normaal was, maar dat was het niet. Alles moet nog terug op zijn plooi vallen. Gelukkig wordt het nu steeds beter.”

The Datsuns sluiten op 30 april de eerste dag van het festival Roots & Roses in Lessen af. Info en tickets op de website van Roots & Roses.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top