‘Tower Heist’ (VTM 2): waarom Ben Stiller een onderschat regisseur is

Films |

Ben Stiller is in de wieg gelegd voor een leven als acteur: als zoon van een acteurskoppel maakte de Amerikaan zijn acteerdebuut op 9-jarige leeftijd. Toch was acteren niet zijn enige ambitie. In 1994 maakte hij met ‘Reality Bites’ zijn regiedebuut. Stillers filmografie weerspiegelt een constant verlangen om te groeien en te evolueren, waardoor hij uitgroeide tot een van Hollywoods meest onderschatte regisseurs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel hij de hoofdrol speelt in tal van romcoms – de één al beter dan de ander – wijkt Ben Stillers eigen regiewerk vaak af van het geëffende pad. De opening van de allereerste aflevering van ‘The Ben Stiller Show’ is een meta-benadering: een schrijver kwam naar Stiller toe en pitchte het stukje waar hij middenin zat. Dit soort humor werd bedreven door toekomstige meesters van de komedie zoals David Cross, Bob Odenkirk en Judd Apatow, die allemaal een Emmy wonnen voor hun schrijfwerk voor de show.

In de eerste speelfilm onder zijn regie, ‘Reality Bites’, speelt Stiller de pseudo-antagonist Michael, een tv-directeur die zich bemoeit met de creatieve visie van Lelaina’s (Winona Ryder) documentaire.

Nadien vertolkte Stiller de hoofdrol in de komedie ‘Zoolander’, die hij ook zelf regisseerde. Stiller gebruikte het personage van mannelijk model Derek Zoolander om zichzelf op alle denkbare manieren te vernederen, en schonk het meer succesvolle personage, Hansel, aan Owen Wilson. ‘Zoolander’ groeide uit tot een grote hit en gaf Stiller het nodige krediet voor de regie van ‘Tropic Thunder’, zijn volgende komedie. Hoewel Stiller een hoofdrol vertolkt in die film, is hij toch het meest naïeve personage dat het meest fysiek te lijden heeft.

Verpletterend realisme

Waar de meeste regisseurs een commerciële flop zouden zien als een teken dat het ingeslagen pad niet het juiste was, gebruikte Stiller de mislukking van ‘Zoolander 2’ als springplank naar complexer, dramatischer televisiewerk. Na twee jaar keerde Stiller terug met een nieuwe regie, deze keer een miniserie van zeven afleveringen getiteld ‘Escape at Dannemora’. De Showtime-serie volgt een paar gevangenen, gespeeld door Benicio Del Toro en Paul Dano, die uit een New Yorkse gevangenis ontsnappen met de hulp van een bewaker, gespeeld door Patricia Arquette in een Emmy-winnende rol.

Zijn gok op televisieregie pakte goed uit, zeker toen de Apple+-serie ‘Severance’ in 2021 verscheen. De reeks over een groep kantoormedewerkers die zich hun leven buiten het werk niet meer kunnen herinneren werd overladen met lovende kritieken. Stiller werkte zijn interesse in verpletterend realisme nog verder uit. Voor ‘Severance’ speelde hij met diverse cameralenzen om verschillende sferen tussen thuis- en werkomgeving te bekomen voor de personages. Stillers regiewerk, evenals de hele show, werd beloond met talrijke Emmy-nominaties en een tweede seizoen.

Stiller heeft zijn succes als acteur aangewend om films en series te regisseren die verder proberen te gaan dan de clichés of licht verteerbare content. Die intentie is op zich al lovenswaardig. Zelfs als hij in zijn eigen projecten de hoofdrol speelt, probeert hij iemand anders in de schijnwerpers te zetten, of op zijn minst zichzelf voor schut te zetten. En als hij in de regisseursstoel zit, probeert hij telkens om een draai te geven aan de meest populaire trends in comedy en storytelling. Ben Stiller wordt misschien onderschat als regisseur, maar dat moedigt hem net aan om zich van zijn meest vernieuwende kant te laten zien.

Bekijk ‘Tower Heist’ vanavond om 23u05 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top