Ruben Focketyn legde zijn herstelproces vast in een plaat: "Verpakt in dansbare elektronica"
Door Pickx

Deel dit nieuws
Ruben Focketyn schrijft, zingt en speelt al jarenlang muziek, maar het is de eerste keer dat hij een album uitbrengt waarvoor hij zich geen artiestennaam aanmeet. ‘Zee van Tijd’ komt gewoon uit onder de naam Focketyn, voordien was hij onder andere bekend als Nevada Fellow en Packed Pilgrim. “Dat waren Engelstalige projecten waarmee ik heel leuke dingen heb kunnen doen, maar ik bleef qua tekst op mijn honger zitten. Ik wilde meer vertellen, maar kreeg het er niet uit. Dus ben ik nu in het Nederlands beginnen zingen”, zegt Ruben.
De eerste twee singles, ‘Luchtballon’ en ‘Ongeleid Projectiel’ kwamen eerder al uit. Hoe waren de reacties?
Ruben Focketyn: “Ik krijg veel reacties uit onverwachte hoek. Mijn schoonouders waren niet zo’n grote fans van ‘Luchtballon’, ze vonden het een beetje te bruut. Dat vind ik wel grappig. Maar de meeste reacties zijn heel positief. Vaak als ik iets maak, ben ik na een paar maanden al de grootste criticus van mijn eigen werk. Dat is een beetje de vloek van de artiest, denk ik. Maar bij deze muziek heb ik dat nog niet, ook al bestaan de nummers al anderhalf jaar. Ik vind het nog altijd heel leuk en heb zin om het live te spelen.”
De rode draad in de muziek is je eigen persoonlijke reis?
Ruben: “Dat klopt. Ik heb de plaat gemaakt voor mezelf, alsof er geen publiek was. En net daarom klinkt het heel authentiek, vind ik. Ik kreeg in 2020 een burn-out, en dan begon COVID ook nog eens, wat niet bepaald hielp. Mijn dokter zei dat ik voor een bepaalde periode enkel dingen moest doen voor mezelf, die ik leuk vond. Voor mij is dat muziek maken. Die vorige projecten, waarmee ik vooral americana en folk in het Engels bracht, begon ik wat beu te raken, dus heb ik alles omgegooid.”
Van veel songwriters horen we dat muziek maken therapeutisch werkt, maar voor jou was het letterlijk therapie.
Ruben: “Dat klopt. Ik stelde me de vraag waarom ik in die situatie terecht was gekomen. Of dat een slimme vraag is, laat ik in het midden, want het is heel moeilijk om daar een antwoord op te vinden. Het was een reis van introspectie. Voor een deel wijs ik heel kritisch naar de maatschappij, en dat komt ook in de plaat terug. Social media, die eigenlijk mensen zouden moeten verbinden, maakten me net eenzaam. Ik stel met de muziek de vraag aan anderen: herkennen jullie die eenzaamheid en kunnen we er iets mee doen? Daarnaast gaat het album ook over mijn relatie met externe factoren, en de vaststelling dat je deels zelf verantwoordelijk bent. Jij bent degene die niet genoeg neen heeft gezegd, die te lang heeft doorgewerkt, die niet wist wanneer je moest stoppen. Dus de muziek is ook een uitnodiging om jezelf terug te vinden en een betere versie van jezelf te worden. De plaat is uiteindelijk heel koppig, kritisch en licht ironisch geworden. Het moet natuurlijk leuk blijven, dus ik heb de boodschap verpakt in dansbare elektronica.”
Zonder harnas
Als je het album van begin tot eind beluistert, komt die over als één verhaal, alsof je de muziek in die volgorde geschreven hebt. Klopt dat?
Ruben: “Ja, dat is zo. Maar ik wist niet waar ik mee bezig was. Ik heb door het maken van de plaat vooral beseft dat je dingen kan doen zonder al een doel voor ogen te hebben. Het was gewoon een experiment. Van sommige songs heb ik achteraf pas beseft waar ze eigenlijk over gingen. Soms was het mijn psycholoog die me hielp beseffen waarom ik iets had geschreven. Maar dat mag!”
In de laatste nummers zing je over een utopie en leven zonder harnas. Is dat hoe je je leven nu omschrijft?
Ruben: “Ja, ik ben nu veel beter in loslaten. Het is een cliché, maar zo is het wel. Daarom vind ik het ook leuk om dit album te promoten, ik kan alles relativeren. Ik ben er fier op en we zien wel waar het toe leidt. Ik leef nog steeds de boodschap van de plaat, maar er is ook nog steeds een schaduwkant. Misschien is het een goed idee dat ik af en toe nog eens mijn eigen muziek opzet.”
Heb je de meeste instrumenten zelf ingespeeld?
Ruben: “Ik heb samengewerkt met drummer Wim Geenen, want drummen kan ik niet. Bas, synths, gitaar en wat piano spelen wel, maar ook alleen genoeg voor mijn eigen nummers. Een groot deel van de muziek heb ik thuis in mijn homestudio opgenomen. Daar spendeer ik misschien iets te veel tijd. Ook op de trein heb ik een klein deel ingespeeld met een kleine audio-interface, of door MIDI te programmeren die ik dan later door een analoge synth liet lopen. Nog een deel heb ik op een dakterras in Gent opgenomen. Fenomenaal dat dat allemaal kan. Staf Verbeeck van Stiff Studio heeft dan alles goed gemixt.”
Direct
Het project is heel persoonlijk. Liet zingen in het Nederlands je ook toe om dieper te gaan?
Ruben: “Dat wel, maar schrijven in het Nederlands is echt niet eenvoudiger. Je kijkt pal door een Nederlandstalige tekst heen. Veel beginnende Engelstalige groepen zingen ‘I love you and the sky is blue’, en dat is niet goed, maar ‘Ik hou van jou en de lucht is blauw’ is nog tien keer erger! Het Nederlands is altijd directer dan het Engels, net omdat je je nergens achter kan verbergen. Dat was heel interessant.”
Dat het een heel persoonlijk project is, blijkt ook uit het feit dat je je eigen naam gebruikt. Was je in het verleden terughoudend om dat te doen?
Ruben: “Ja, eigenlijk wel. Je doelt op mijn vader (acteur Frank Focketyn, red.), zeker? Ik werk nu al 15 jaar aan mijn muzikale carrière, ik ben nu 31. Ik wil alles zelf doen, zonder gebruik te maken van die achternaam. Ooit kreeg ik de vraag of ik een interview wilde doen samen met mijn vader, terwijl het eigenlijk moest gaan over een nummer dat ik geschreven had. Dat heb ik toen geweigerd. Het zou zijn alsof mijn vader mijn hand moet vasthouden.”
“Langs de andere kant heb ik er nu wel voor gekozen om mijn muziek onder de naam Focketyn uit te brengen. Het is tenslotte gewoon mijn naam, en ik vind dat het goed bekt. Het klinkt als een raket, dus waarom niet? En als ik lang genoeg bezig blijf, zal de vergelijking ook wel wegtrekken. Lang heb ik het vermeden, maar hoe ouder ik word, hoe meer ik terug wil naar mijn roots. Het leek me logisch om de naam terug te nemen. Ik ben niet naïef, ik weet ook wel dat mensen me nog lang zullen omschrijven als de zoon van, maar ik hoop dat ik kan bewijzen dat ik mijn eigen Focketyn ben. Ik ben een muzikant, geen acteur.”
Ik denk ook dat niemand zit te wachten op een album van je vader.
Ruben: “Ik heb hem ooit horen zingen, ik weet niet of dat een goed idee zou zijn. (lacht)”
Het album komt uit op 31 maart. Wat volgt er daarna?
Ruben: “We zijn volop aan het repeteren met een liveband. We hebben nog niet zoveel shows geboekt, maar dat is bewust, want ik wil pas spelen als het echt goed zit. Op 20 mei doe ik wel een try-out in het jeugdhuis waar ik de burn-out heb gekregen (Govio in Kalmthout, red.). Een deel van de opbrengst gaat naar het jeugdhuis en een deel gaat naar Kom op tegen Kanker. Mijn familie doet al jaren heel veel voor die organisatie, maar zij kruipen gewoonlijk op een koersfiets. Ik hou niet van koersen, dus geef ik maar een concert.”
Meest gelezen
-
1
Entertainment
De Pride van Susan from Grindr: “De media weten nog niet hoe ze met drag moeten omgaan”
-
2
Nieuws
NAVO houdt volgende week grootste luchtoefening ooit
-
3
Nieuws
Binnen tien jaar geen 3.000 bijkomende Franstalige huisartsen, maar wel 4.300
-
4
Nieuws
Gouverneur van North Dakota voegt zich bij lijstje Republikeinse presidentskandidaten
-
5
Films
‘Arctic’ (VTM 4): waar is Mads Mikkelsen tegenwoordig mee bezig?
Lees meer over Muziek
-
Sparks: 50 jaar underground, nu groter dan ooit
Sparks, de pop- en avant garde-formatie van broers Ron en Russell Mael, heeft al zo’n 50 jaar een cultgevolg, maar is nu populairder dan ooit. Enkele weken geleden verscheen hun nieuwe album (hun 26ste al) ‘The Girl is Crying in her Latte’ en volgende maand beginnen ze aan de grootste wereldtour in hun carrière. Waarom zijn de twee zeventigers nu ineens niet meer niche?
-
Jaouad Alloul ademt Pride: “Vreemd zijn is ook heel mooi”
Met de morele zege van Gustaph op het Eurovisiesongfestival komt ook zijn coschrijver Jaouad Alloul (zij/haar) weer veelvuldig aan bod in de media. Pickx liet de duizendpoot (theatermaker, muzikant, zanger, auteur, ondernemer…) aan het woord in een video naar aanleiding van Pride Month. Wij stellen de artiest nog wat verder voor.
-
James Smith @ Trix, Antwerpen
-
Eloise @ Trix, Antwerpen
-
Hongkong vraagt rechtbank om prodemocratisch lied van manifestanten te verbieden
De regering van Hongkong heeft dinsdag aan de rechtbank gevraagd om een prodemocratisch lied te verbieden. Het lied kende zijn oorsprong in de grootschalige manifestaties in 2019 in de stadstaat. Als het gerecht de autoriteiten volgt in hun vraag, zal 'Glory to Hong Kong' het eerste lied worden dat wettelijk verboden wordt sinds de Britse oud-kolonie in 1997 terugkeerde naar China.
-
Generatie-overschrijdende Nekka-Nacht te herbeleven op Pickx+
Voor het eerste sinds 2018 vond op 28 april in de Lotto-Arena in Antwerpen de Nekka-Nacht plaats, de hoogmis van het Nederlandstalige lied. Omdat Mama’s Jasje, de band rond Peter Vanlaet, onlangs hun 30ste verjaardag vierde, stonden zij centraal op die muzikale avond. En die avond is nu te herbeleven op Pickx+.
-
Deezer spoort AI-muziek op die bestaande artiesten imiteert
Deezer heeft technologie ontwikkeld die door artificiële intelligentie (AI) gemaakte muziek kan opsporen waarin de stem van bestaande muzikanten wordt geïmiteerd. De Franse muziekstreamingdienst zal artiesten, labels én gebruikers over dergelijke muziek waarschuwen.
-
Dit zijn de beste soundtracks van de James Bond-franchise
Dag op dag veertig jaar geleden kwam 'Octopussy' uit, de dertiende film met de fictieve superspion James Bond. Voor Pickx is dit een ideale gelegenheid om enkele van de grootste hitnummers uit de franchise te bekijken.
-
Peter Gabriel @ Sportpaleis, Antwerpen
-
OSKI neemt ons mee in een liefdesverhaal in 'Circle of Live' op Pickx+
De tweede aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Circle of Live’ op Pickx+ met popartiest OSKI, ofwel de 19-jarige Luis Oscar Santos. Hij liet zich inspireren door zijn artiestieke moeder en oom om zelf aan de slag te gaan met muziekproductieprogramma’s en heeft intussen naam gemaakt als muzikant en producer.
-
Mumford & Sons vervangen Stromae op Rock Werchter
De Britse band Mumford & Sons vervangt Stromae op de festivalweide van Werchter. De Belgische topper liet midden vorige maand weten zijn volledige tournee om gezondheidsredenen te annuleren, waarop de organisatie van Rock Werchter op zoek moest naar een nieuwe hoofdact voor de eerste festivaldag, donderdag 29 juni.
-
Devon Gilfillian @ De Roma, Antwerpen
-
My Morning Jacket @ De Roma, Antwerpen
-
Turnstile @ 013, Tilburg (NL)
-
Wrong Man @ 013, Tilburg (NL)
-
De Koreaanse bariton Taehan Kim wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang
De Koreaanse bariton Taehan Kim is de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd zang 2023. Dat maakte juryvoorzitter Bernard Foccroulle zaterdag rond middernacht bekend.
-
Bring Me The Horizon @ Rock Am Ring 2023, Nürburgring
-
Bullet For My Valentine @ Rock Am Ring 2023, Nürburgring
-
Turnstile @ Rock Am Ring 2023, Nürburgring
-
Machine Gun Kelly @ Rock Am Ring 2023, Nürburgring