Chackie Jam injecteert een dosis funky pop in ‘Front Row’

Muziek | Aflevering zeven van ‘Front Row’, een cocreatie van Pickx en opkomend journalistiek talent van Thomas More Mechelen, staat in het teken van de funky popmuziek van Chackie Jam. Zij brengen later dit jaar een uniek debuutalbum uit, waarover ze alles vertellen en waaruit ze twee nummers live in een uitgeklede versie brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal van Chackie Jam begon in 2016 op de laptop van Joey Brocken. Hij had enkele nummers in elkaar geknutseld, met de jaren 80 als inpiratie, maar de muziek miste nog wat stemmen. Zo trommelde hij zijn gewezen schoolkameraad Tom Tritsmans op. Ook aanwezig in de studio van ‘Front Row’ is Shari Van Looy, die later bij de band kwam. Slechts een deel van de band paste in de sofa van ‘Front Row’, want Chackie Jam bestaat eigenlijk uit tien muzikanten, waarvan het merendeel meezingt.

Het gebruik van die vele gelaagde stemmen is al snel een handelsmerk geworden van Chackie Jam, maar dat betekent geenszins dat hun geluid in de loop der jaren niet veranderd is. Integendeel, terwijl de band vroeger synthpop bracht die voornamelijk op een computer ontstond, maken ze tegenwoordig meer muziek met “echte” instrumenten. Dat verschil is al duidelijk te horen tussen hun twee eerste EP’s (‘Hot Chicks & Douchebags’ uit 2018 en ‘Tell Me’ uit 2022).

Eerlijk ingespeeld

In 2018 besloot de band deel te nemen aan De Nieuwe Lichting, de welbekende talentenjacht van Studio Brussel. Dat ze die wedstrijd ook wonnen, hielp vooral om live ervaring op te doen, leggen de bandleden uit in ‘Front Row’. In de twee jaren na De Nieuwe Lichting speelden ze veel live en schreven ze heel wat nieuwe muziek, maar kwamen er geen nieuwe releases. “Toen werkten we nog met een label. Nu doen we het allemaal zelf. Dat voelt natuurlijker en maakt het makkelijker om knopen door te hakken”, zegt Chackie Jam.

Het live aspect is intussen van levensbelang geworden voor de band. Getuige daarvan is hun eerste langspeler die in oktober van dit jaar verschijnt. De elf nummers op die plaat zijn niet in een studio opgenomen, maar wel tijdens drie livesessies in de Blikfabriek in Antwerpen. “Heel het album is live ingespeeld, inclusief de kleine foutjes”, klinkt het in ‘Front Row’. “Daardoor is het een heel eerlijk album geworden. We hebben voor elk nummer de beste van de drie versies gekozen en er niet meer aan gesleuteld.” Op de plaat zullen ook enkele speciale gasten hun opwachting maken, maar daar zegt de band momenteel liefst nog niets over.

Tijdens hun sessie speelt de band de nummers ‘It Doesn’t Matter’ en ‘Lime and Sugar Baby’ van de nieuwe plaat. Het eerste nummer was al eens verschenen op de vorige EP, maar is opnieuw opgenomen in een intiemere en meer akoestische versie voor het album. Het tweede is een rasechte zomerplaat die doet denken aan cocktails en dansfeestjes op het strand. Tot slot brengt de band het nummer ‘As It Was’, een cover van Harry Styles. “Dat is een heerlijk popnummer, een echte oorwurm. Daar houden we wel van”, zeggen ze.

De aflevering van 'Front Row' met Chackie Jam als gast is vanaf 30 maart te vinden op de online kanalen van Pickx en via deze link. Daar vind je ook alle vorige afleveringen, met onder anderen K1D, Kids With Buns, Rare Akuma, Rapha en Porcelain id.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top