Daniil Medvedev: een Russische toptennisser met een Franse achtergrond

Sport | Daniil Medvedev heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Miami Open. Als alles meezit, kan dat toernooi eindigen in een finale waarin de Rus het opneemt tegen zijn voornaamste concurrent: de Spanjaard Carlos Alcaraz. Volgens sommigen krijgen we in dat geval geen Russisch-Franse, maar wel een Frans-Spaanse finale te zien. En daar valt iets voor te zeggen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorige week ging in de Verenigde Staten het tennistoernooi Miami Open van start. Bij de mannen werden Carlos Alcaraz (WTA 1) en Daniil Medvedev (WTA 5) aangeduid als de te kloppen favorieten. Dat komt enerzijds omdat ze zo sterk zijn, maar anderzijds ook omdat er heel wat sterkhouders ontbreken op het toernooi. Novak Djokovic (WTA 2) en Rafael Nadal (WTA 13) zullen bijvoorbeeld niet van de partij zijn in Miami en Casper Ruud (WTA 4) ligt al uit het toernooi.

Hierdoor komt er meer druk op de schouders van Alcaraz en Medvedev te liggen, zou je kunnen denken. Maar dat valt nogal mee: beide tenoren zijn namelijk nog niet in het rood moeten gaan om hun plekje in de achtste finales veilig te stellen. Analisten verwachten mede daarom dat we een heruitgave van de finale van Indian Wells zullen krijgen. Dat was een finale waarin de Spanjaard en de Rus de degens hebben gekruist en Alcaraz als winnaar uit de bus kwam (6-3, 6-2).

Ooit bijna verhuisd naar Frankrijk

Alcaraz deed - na winst op Indian Wells - heel Spanje blinken van trots. Bij Medvedev ligt het chauvinisme dezer dagen ietwat gevoeliger en ook genuanceerder. Medvedev speelt sinds de inval van Rusland in Oekraïne immers onder een neutrale vlag. Hij kan dus niet pronken met de Russische vlag. Dat lijkt geen probleem te zijn voor de man, want hij heeft ook nauwe banden met een ander land, namelijk Frankrijk.

Medvedev vertelde enkele jaren geleden dat zijn ouders ooit plannen hadden om naar Frankrijk te verhuizen. Maar de jongeling werd kort na die plannen geboren, en toen gingen ze even de schuif in. “Ja, mijn ouders hebben het overwogen. Maar het is uiteindelijk anders uitgedraaid”, klonk het toen bij de Russische tennisspeler. Medvedev heeft alsnog een band met het land kunnen opbouwen, want de man woont momenteel aan de Franse rivièra, in Cannes, waar het ook goed vertoeven is.

Medvedev goed op dreef

Ondanks de vele politieke omwentelingen die het afgelopen jaar in en rond Rusland hebben plaatsgevonden, timmert Medvedev gewoon verder aan zijn carrière. Vlak voordat hij de finale van Indian Wells had verloren tegen Alcaraz, had de jongeman maar liefst negentien wedstrijden op rij gewonnen. Hij heeft vorig jaar de US Open op zijn naam geschreven en wil de komende dagen ook in Miami geschiedenis schrijven. Om dit plan te doen slagen, moet hij wel eerst voorbij Alcaraz zien te geraken en daar heeft hij sinds kort ook een tactiek voor.

“Na het spelen tegen Alcaraz, realiseerde ik me dat ik meer dropshots moest brengen”, klonk het onlangs nog bij Medvedev. “Ik vind het een leuke slag, maar het voelt soms niet natuurlijk aan voor mij. Als ik veel vertrouwen heb, dan moet ik wel proberen.” We zullen zien of Medvedev met deze tactiek zijn eeuwige rivaal zal kunnen verschalken.

Volg het tennistoernooi Miami Open op de voet tot 2 april op Eurosport 2, beschikbaar in de optie Pickx+ Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top