Wim Lybaert vaart een jaar op zee

Films |

“Al sinds ik klein was, had ik nogal een redelijke fascinatie voor de zee. En nu wil ik eens weten wat dat wil zeggen, visser zijn … Op mijn 54ste mee mogen op een vissersboot is eigenlijk een grote droom die uitkomt” 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf morgen kiest kiest televisiemaker Wim Lybaert (‘De Columbus’) het ruime sop. In ‘Een jaar op zee’ wil Lybaert eens van dichtbij meemaken hoe het leven van de Vlaamse vissers eruitziet. Hij gaat op zoek naar de ziel van onze vissers in Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge en vaart mee uit.

Lybaert is een kind van de zee. Al van kleins af aan was hij er enorm door gefascineerd. Hij bracht zijn zomers steeds door in Zeebrugge, ging op krabbenjacht, zeilde in zijn optimistje en werd zelfs redder. Ook nu nog voelt Wim Lybaert zich enorm aangetrokken tot de zee. Hij kijkt dan ook enorm op naar vissers en hun stiel. Op reis zoekt hij steevast havens en viskramen op en probeert hij contact te zoeken met rasechte zeemannen. Safe to say dat het vissersleven Lybaert enorm boeit. In ‘Een jaar op zee’ neemt hij dat leven onder de loep en vaart hij mee uit om van het zeemanschap te proeven.

Visser is een romantisch beroep, de camaraderie, de spanning, het gevaar, de mysterieuze zee,... Maar het is ook een enorm zware stiel. De vissers zijn vaak dagen of zelfs wekenlang weg van huis om loodzware en ellenlange shiften te draaien. Elke twee à drie uur halen ze de netten boven, maken ze de vangst schoon, wordt alles gesorteerd en in het koelruim weggestoken. Wim Lybaert speelt niet zomaar toerist, hij gaat voor de full experience en is mee als bemanningslid. En of hij afgezien heeft!

Maar het programma gaat verder. Lybaert neemt ook een kijkje in het leven aan wal. Hij interviewt de echtgenotes en kinderen van de zeemannen over hoe het is om te leven als je echtgenoot/vader 250 dagen per jaar op zee zit. Lybaert gaat ook ten rade bij enkele gepensioneerde vissers, op zoek naar straffe zeemansverhalen en melancholie naar de stiel. 

“Het is niet wij die naar de zee gaan, het is de zee die ons roept. En als je de roep niet hoort, dan ben je geen zeeman.” Daniël Moeyaert, visser op rust.

Bekijk ‘Een jaar op zee’ vanaf 27 maart elke maandag om 20u40 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top