In één week en vijf doelpunten, inclusief een razendsnelle hattrick: Loïs Openda schakelt een versnelling hoger

Rode Duivels |

Voor Loïs Openda waren de laatste dagen erg bijzonder. Je zou zelfs kunnen zeggen: gek. Na elf wedstrijden zonder doelpunt is hij nu de auteur van de snelste hattrick ooit in Ligue 1 én werd hij de eerste speler bij RC Lens die deze eeuw 14 competitiedoelpunten kon maken. Goed nieuws voor die andere ploeg waarin hij ook zijn opwachting maakt: jawel, de Rode Duivels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ondanks een moeilijkere periode met elf opeenvolgende wedstrijden waarin hij niet wist te scoren, leek het duidelijk dat Loïs Openda deel moest uitmaken van Domenico Tedesco’s eerste selectie. Dat was een uitgemaakte zaak. Wat wél verrast, is dat de Lens-spits de rol van vervanger voor Romelu Lukaku op zich lijkt te hebben genomen. Dat gaf ook de nieuwe coach van de Duivels zelf aan in zijn persconferentie: “Ook zonder zijn blessure zou Michy Batshuayi niet bij de selectie hebben gezeten en ik heb hem uitgelegd waarom. Loïs Openda is echt goed.”

Meer dan een understudy?

“Hij maakte dit weekend drie doelpunten (het gesprek dateert van vóór Openda’s dubbel tegen Angers, nvdr.). Hij is in topvorm. Hij is een andere speler dan Romelu Lukaku, dus het is interessant om deze twee verschillende profielen in ons team te hebben”, voegde Tedesco er afgelopen vrijdag aan toe. Wat als de bondscoach zijn plannen wijzigt en Openda naast Lukaku opstelt?

Het zou een optie kunnen zijn met Lukaku meer in een axiale rol, een beetje als een spil, met Openda die diep kan gaan en ook in de verdediging kan duiken. “De coach (van RC Lens, red.), Franck Haise, had me al gezegd dat mijn loopacties achterin de verdediging problemen veroorzaakten voor de tegenstanders, maar ik mis nog efficiëntie”, verklaarde Openda nog tijdens zijn doelpuntenloze periode.

Gevaar

In twee wedstrijden maakte de voormalige aanvaller van Club Brugge liefst vijf doelpunten, nadat hij voordien in elf wedstrijden het net niet had gevonden. Tegen Clermont scoorde hij de snelste hattrick in de Ligue 1-geschiedenis, voordat hij dit weekend nóg twee keer scoorde tegen Angers. “Ik weet zeker dat ik weer in vorm ben. Ik zat een beetje in een moeilijke periode, voor mijn drie doelpunten van vorige week. Dankzij mijn mentaliteit, en werk, ben ik weer in een hogere versnelling gekomen. Maar daar kunnen we niet stoppen. Ik wil nog steeds zoveel mogelijk doelpunten maken”, verklaarde de Lens-spits op Canal+ Foot.

Nog sterker is dat de rechtsvoeter zijn vijf doelpunten maakte… met zijn linkervoet. Volgens The Analyst en statistiekbureau Opta is de 23-jarige aanvaller op dit  moment bovendien de speler in de Franse competitie met de meeste kansen, zelfs vóór Mbappé. Alleen is de PSG-speler momenteel effectiever voor het doel. We zijn dus erg benieuwd: wat zal de veelbelovende Openda ons laten zien in het shirt van de Duivels, tegen Zweden en Duitsland?

Volg de wedstrijd tussen Zweden en België deze vrijdag 24 maart vanaf 20u45 uur op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top