U2 bewijst met 'Songs of Surrender' dat hun nummers ook rond een kampvuur werken
Door Pickx

Deel dit nieuws
Al de anthems, maar dan kleiner. Zo omschrijft de krant The Guardian het nieuwe album van U2. Met ‘Songs of Surrender’ brengen Bono en de zijnen nieuwe versies uit van maar liefst 40 van hun grootste hits en meest toonaangevende nummers. Die nieuwe versies klinken vooral intiemer, akoestischer en gevoeliger dan de originelen.
Maar U2 doet niets in het klein, en dus is ook ‘Songs of Surrender’ geen kleine plaat geworden. Getuige daarvan is de lange tracklist, die voor de fysieke release over vier CD-schijfjes verdeeld is. Het lijkt op een ‘Greatest Hits’-compilatie, maar dat is het zeker niet. De vier leden van U2 gingen samenzitten en selecteerden nummers uit hun repertoire die het volgens hen verdienden om in een nieuw jasje gestoken te worden. Niet alleen de grootste hits dus, maar ook een selectie nummers van ‘Songs of Innocence’, een plaat die overschaduwd werd door controverse omdat zo’n 500 miljoen gebruikers van iTunes het album gratis maar ongevraagd in hun bibliotheek kregen. Hun toevoeging op ‘Songs of Surrender’ suggereert dat de band vindt dat de muziek een tweede kans verdient.
Het idee voor ‘Songs of Surrender’ ontstond bij gitarist The Edge. “Muziek geeft je de mogelijkheid om door de tijd te reizen”, zei hij bij de aankondiging van het album. “We waren benieuwd wat er zou gebeuren als we onze oude nummers in het heden zouden plaatsen en hen in een 21ste eeuws jasje zouden steken. Zou het de nummers ten goede komen? Wat begon als een experiment, werd al gauw een obsessie. Intimiteit verving de postpunk-energie. Een nieuw tempo en zelfs nieuwe akkoorden en teksten drongen zich op. Een goed nummer is onverwoestbaar, zo bleek.”
Mandolines in de plaats van effecten
Het idee was om terug te keren naar de absolute basis van de nummers, die aanvankelijk geschreven en opgenomen waren met liveconcerten in het achterhoofd, maar nu intiemer mochten zijn.
Wie vertrouwd is met het geluid van U2, weet dat het gitaarwerk van The Edge veelal steunt op een overvloedig gebruik van gitaareffecten zoals reverb en delay. Voor ‘Songs of Surrender’ kon de gitarist daar weinig tot geen beroep op doen, dus klassiekers als ‘Pride (In The Name Of Love)’ klinken op de nieuwe plaat wel heel anders dan in het origineel. Naast een akoestische gitaar hoor je ook een mandoline, die in de plaats van een delay-effectenpedaal het geluid voller moet maken.
Zoals je eigenlijk van elke release van een band als U2 kan verwachten, zijn de meningen over ‘Songs of Surrender’ verdeeld. Muziekmagazine Rolling Stone strooit met superlatieven en vindt dat het album vol hoogtepunten staat. The Guardian houdt het ergens in het midden en wenst dat U2 meer in hun obscure archief had gegraven in de plaats van iconische en erg memorabele nummers te herwerken. De Nederlandse radiozender NPO 2 voert dan weer de Bono-imitator en frontman van coverband U2two Sam Kramer op, die niet te spreken is over het album. “Versies die ook in een verzorgingstehuis gedraaid kunnen worden”, noemt hij de herwerkingen nogal oneerbiedig.
Een anekdote die Rolling Stone aanhaalt somt het nog het best op. The Edge was ooit in gesprek met songwritinglegende Bob Dylan. “Mensen gaan jouw nummers nog duizenden jaren spelen”, zei The Edge. “Ze zullen ook naar jouw nummers luisteren”, antwoordde Dylan. “Ze zullen alleen niet weten hoe ze die moeten spelen.” Met de uitgeklede nieuwe versies wil The Edge aantonen dat de songs van U2 ook overeind blijven als ze op een akoestische gitaar rond een kampvuur gespeeld worden.
Meest gelezen
-
1
Entertainment
Wim Lybaert vaart een jaar op zee
-
2
Films
Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
-
3
Series
Vijf volwassen animatieseries voor de ideale lazy sunday
-
4
Films
Anna Kendricks ‘Cups’: een toevallige wereldhit
-
5
Films
Haal de detective in jezelf naar boven met deze series
Lees meer over Muziek
-
Dermot Kennedy @ Vorst Nationaal, Brussel
-
Bianca Steck @ Trix
-
Hania Rani @ Trix
-
Miya Folick @ Vorst Nationaal, Brussel
-
Warhaus @ De Roma, Antwerpen
-
Starset @ Trix, Antwerpen
-
Smash Into Pieces @ Trix, Antwerpen
-
Coely @ Ancienne Belgique, Brussel
-
MADD9 @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Het Belgische electroduo Calumny verrast met hun debuutalbum HATCH!
Het Belgische duo Calumny brengt vandag hun debuutalbum HATCH! uit. Met zijn donkere, vrolijke en energieke electrohouse is HATCH! een mix geworden van verschillende invloeden die Bastien en Quentin al sinds 2018 voeden. Het duo werkte maar liefst twee jaar aan de 16 songs die je op hun album terugvindt.
-
Bernard de Launoit, gedelegeerd bestuurder van Muziekkapel Koningin Elisabeth, overleden
Bernard de Launoit, CEO en gedelegeerd bestuurder van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, is donderdag overleden. Dat laat de artistieke organisatie vrijdag in een persbericht weten.
-
Symfonieorkest Vlaanderen op zoek naar nieuwe intendant
Symfonieorkest Vlaanderen is op zoek naar een nieuwe intendant. Frederik Styns, die sinds 2016 de functie bekleedde, "heeft te kennen gegeven nieuwe horizonten te willen verkennen", zo heeft het orkest vrijdag meegedeeld.
-
Nieuw album toont Lana Del Rey op haar eigenzinnigst
Met ‘Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd’ heeft Lana Del Rey al haar negende studioalbum klaar sinds haar debuutalbum 'Born to Die' uit 2012. Een gebrek aan productiviteit kan je haar dus allerminst verwijten. Een gebrek aan inventiviteit en lef ook niet, zo bewijst de Amerikaanse zangeres op die nieuwe worp.
-
Black Box Revelation brengt eerbetoon met 100 drummers voor Foo Fighter-drummer Taylor Hawkins
Eind maart vorig jaar overleed Taylor Hawkins, de iconische drummer van Foo Fighters. Een jaar na zijn plotse overlijden tijdens de Zuid-Amerikaanse tour van de band brengt Studio Brussel een eerbetoon aan de alom geliefde Hawkins. Zo speelt Black Box Revelation samen met 100 drummers een unieke versie van ‘My Hero’ in het Sportpaleis, de plek waar Hawkins voor het laatst optrad in België.
-
Bart Peeters en Metejoor op Lokerse Feesten 2023
-
Cactusfestival voegt Róisín Murphy toe aan affiche
Cactusfestival Brugge heeft vrijdag Róisín Murphy toegevoegd aan de festivalaffiche. De Ierse is vooral bekend als frontvrouw bij Moloko. Eerder werden al namen als The Libertines, Tamino, Goose en The Vaccines aangekondigd.
-
Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking
De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming hun samenwerking beëindigd. Het einde zou komen door creatieve meningsverschillen, schrijft The Hollywood Reporter. De verkoop valt ook tegen, volgens Amerikaanse media.
-
Andromedik @ Tomorrowland Winter 2023, l'Alpe d'Huez (Fr)
-
Dimitri Vegas & Like Mike @ Tomorrowland Winter 2023, l'Alpe d'Huez (Fr)
-
Amelie Lens @ Tomorrowland Winter 2023, l'Alpe d'Huez (Fr)