Deze vijf weetjes over ‘Red Sparrow’ kende je nog niet

Films | In 2018 kwam er een nieuwe spionagethriller uit, genaamd ‘Red Sparrow’. In deze film zien we hoe de Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence een Russische danseres speelt die uiteindelijk uitgroeit tot een spionne voor de Russische geheime dienst. Het is een zeer spannende film waar Pickx vijf weetjes over terugvond die je vermoedelijk nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een trilogie

Deze spionagefilm is gebaseerd op een gelijknamig boek van de Amerikaanse schrijver Jason Matthews dat in 2013 uitkwam. Het boek behoorde tot een trilogie met een tweede deel, ‘Palace of Treason’ uit 2015 en ‘The Kremlin’s Candidate’, een derde deel, uit 2018. Matthews is overigens niet zomaar een schrijver: de man heeft meer dan 33 jaar bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gewerkt en kon uit die carrière dus ook heel wat inspiratie putten.

Die inspiratie zien we terug in ‘Red Sparrow’, een verhaal waarin de jonge Russische spionne Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) haar weg probeert te vinden in de bureaucratie en regelneverij van de Russische geheime diensten. We zien hoe Egorova een nieuwe opdracht heeft gekregen waarbij ze de vijand moet zien te verleiden om op die manier informatie te ontfutselen. Die vijand is een belangrijke CIA-agent en luistert in de film naar de naam Nathaniel Nash (Joel Edgerton).

Je las het al: de Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence speelt in deze film de hoofdrol. Ze wordt geflankeerd door Joel Edgerton, Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Joely Richardson, Ciaran Hinds en… onze eigen Matthias Schoenaerts.

Gebaseerd op het echte leven

Schrijver Jason Matthews ging er prat op om zo realistisch mogelijke boeken te schrijven en is daar naar verluidt ook in geslaagd. Zowat alle personages, afdelingen van geheime diensten en gebeurtenissen in de film zijn immers gebaseerd op het echte leven. Zelfs de verschillende onderdelen van de Russische spionagemissies in de film zouden uit het echte leven gegrepen zijn…

Neem bijvoorbeeld de ‘Honeypot’-school. Dat is een opleidingscentrum uit de film waarin jonge Russische vrouwen leren hoe ze mannelijke vijanden kunnen verleiden en chanteren. Ze leren ook hoe ze bij diezelfde mannelijke doelwitten informatie kunnen ontfutselen. De school zou echt hebben bestaan en de de leerlingen van het instituut kregen naar verluidt de bijnaam ‘sparrows’.

Jennifer Lawrence

‘Red Sparrow’ werd ingeblikt door de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur Francis Lawrence. De man stond ook achter de knoppen bij ‘The Hunger Games: Catching Fire’ (2013), ‘The Hunger Games: Mockingjay - Part 1’ (2014), ‘The Hunger Games: Mockingjay - Part 2’ (2015) en werkte tijdens die filmprojecten samen met actrice Jennifer Lawrence. De regisseur zou tijdens de promotour van de derde ‘Hunger Games’-film naar verluidt gevraagd hebben aan de actrice of zij interesse had in een rol in een nieuwe spionagefilm. Toen Lawrence zei dat ze daar wel oren naar had, ging de man aan de slag met het scenario.

Boedapest

In het boek spelen heel wat gebeurtenissen zich af in de Finse hoofdstad Helsinki, maar dat is in de film toch wel even anders. De cast en crew van ‘Red Sparrow’ hebben heel wat scènes immers opgenomen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Aanvankelijk was het de bedoeling om te doen alsof de film zich toch in Helsinki afspeelt, maar dat idee hebben de makers snel laten varen. 

Balletdansen

Dat Jennifer Lawrence steengoed kan acteren, wisten we eigenlijk al. Maar dat de actrice ook heel goed ballet kan dansen, was ons onbekend. Dat komt omdat Lawrence (naar aanloop van de film) maandenlang heeft kunnen oefenen aan haar danspasjes. Het resultaat mag er wat ons betreft wezen en dankzij een kleine rol voor de beroemde Russische danser Sergei Polunin, zien de dansscènes in ‘Red Sparrow’ er des te indrukwekkender uit.

Ontdek 'Red Sparrow' op Disney+ vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top