Hoe waarheidsgetrouw is de biografische film 'Judy'?

Films | Deze dinsdagavond kan je op Play5 kijken naar 'Judy', een biografische film op basis van een musical over het levensverhaal van Judy Garland. Renée Zellweger kruipt in de huid van de legendarische actrice. Pickx vergelijkt de musical en de film met haar biografie en ontdekte enkele verschillen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Judy' is gebaseerd op de musical 'End of the Rainbow', waarin scenarist Peter Quilter volgens historici een reeks gebeurtenissen uit het leven van de actrice heeft gedramatiseerd. De musical oogstte veel succes en werd zelfs genomineerd voor een Olivier en een Tony Award. In de film wordt vooral de acteerprestatie van Renée Zellweger gelauwerd. Ze vertolkt op overtuigende wijze hoe Judy Garland de laatste jaren en maanden van haar leven beleefde, voor haar overlijden in 1969.

"Vaderfiguur"

In de film zien we verschillende flashbacks naar Garlands jeugd. Van kinds af aan werkte de actrice voor de Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer. Filmbaas Louis B. Mayer was in de ogen van veel acteurs een vaderfiguur die we in de film zien als een flamboyante man die alle grote en kleine details van hun leven bepaalde. Maar bij sommige kindsterren ging die rol (veel te) ver. Volgens een biografie van auteur Anne Edwards had Mayer een "ongezonde voorkeur voor erg jonge meisjes". Ingewijden vertellen dat Mayer zich regelmatig schuldig maakte aan ongewenste aanrakingen, ook bij Garland, maar deze geruchten werden nooit bevestigd. In de musicalversie komen de ongewenste aanrakingen eveneens niet aan bod.

Huwelijken

In totaal zou Judy Garland tijdens haar leven vijf keer trouwen. De twee mannen die je in 'Judy' kan zien, zijn haar derde echtgenoot Sidney Luft en Mickey Deans, haar vijfde en laatste man. In de film werd Sidney Luft maar een kleine rol toebedeeld, maar in werkelijkheid was de vader van haar kinderen een tiran die volledige controle eiste over haar leven. Net zoals studiobaas Louis B. Mayer had Luft veel invloed op haar persoonlijk leven, financiën en carrière. Op een bepaald moment komt het tot een vechtscheiding, waarbij Garland tijdens een rechtszaak Luft beschuldigt van mishandeling. 

Dwang


Eén van de meest tragische scènes in 'Judy' is het moment waarop de actrice een barslecht optreden neerzet in de Londense club 'Talk of the Town'. In de film wordt deze catastrofe toegeschreven aan jarenlang drankmisbruik, waardoor de actrice niet zonder hulp van alcohol kon optreden. De werkelijkheid is iets minder sensationeel, maar wel tragischer. Volgens haar biografie kampte Garland voor het noodlottige optreden met een flinke griep. Niettemin werd ze door haar vijfde echtgenote Mickey Deans gedwongen om op te treden, ook al brak ze achter de schermen in tranen uit. In de film werd Garland enkel uitgejouwd, maar volgens ooggetuigenverklaringen van die periode gooiden mannen in het publiek met glazen en andere voorwerpen naar het podium.

Bekijk ‘Judy’ op donderdag 2 maart 2023 om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top