‘Spring Breakers’ op VTM 3: maak kennis met undergroundcineast Harmony Korine

Films | Het is vanavond feest op VTM 3, want op die zender is ‘Spring Breakers’ te zien, over vier sexy studentes die een fastfoodtent beroven om hun 'spring break'-vakantie in Florida te financieren. De film met James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens – en met een budget van amper 5 miljoen dollar – vond een onverwachts groot publiek. Pickx introduceert je aan zijn maker: regisseur Harmony Korine.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Spring Break-vakantie is het hoogtepunt van het Amerikaanse academiejaar en het perfecte moment voor drank, drugs, feesten en andere ‘brave’ bezigheden van de studenten. Vier vriendinnen overvallen een wegrestaurant om hun tripje te kunnen financieren. In een mum van tijd gaan ze van feestende studentes naar ware criminelen, inclusief roze bivakmutsen.

Tijdens een wilde fuif komt er abrupt een einde aan hun avontuur als ze worden gearresteerd en opgesloten. Tot hun grote verbazing krijgen ze van de rechter te horen dat hun borgsom betaald is, en de gangster Alien neemt hen mee. Hij trakteert de vier op hun meest gedenkwaardige Spring Break ooit.

Als Vanessa Hudgens en Selena Gomez van hun brave Disney-imago af wilden, is dat zonder twijfel gelukt. De misdaadfilm is wild en laat weinig aan de verbeelding over. Op het Filmfestival van Venetië in 2012 werd ‘Spring Breakers’ genomineerd voor een Gouden Leeuw

Meer kunstenaar dan regisseur

Het tienerdrama was het eerste werk van regisseur Harmony Korine dat tot de mainstream doordrong sinds ‘Kids’, terwijl beide films zowel het publiek als de critici verdeelden. Net als Gaspar Noe en Lars Von Trier is Korine meer kunstenaar dan regisseur: hij heeft lak aan conventies en de regels van de kunst. Concepten als ‘narratief’ of ‘plot’ vallen vaak weg in zijn werk.

Korine staat bekend als een van de belangrijkste pioniers van de onafhankelijke filmscene. Met zijn amorele visie op het hedendaagse Amerika spraken zijn films in de jaren 90 een ontevreden generatie aan die zichzelf weerspiegeld zag in de werkelijkheid. Zo liep hij in de voorhoede van de ondergrondse revolutie van de jeugdcultuur, die de subversieve rebellie van MTV en ‘Jackass’ zou inspireren.

Korines vreemde en soms ongemakkelijke blik op ontluikende seksualiteit en de Amerikaanse arbeidersklasse domineren de underground filmcultuur sinds het midden van de jaren 90. Korine is synoniem geworden voor controverse, deels dankzij zijn aandeel in het schrijven van de baanbrekende jaren 90-flick ‘Kids’, maar ook door het vreemde en meanderende pad dat zijn carrière nam na zijn doorbraakscenario. Dankzij zijn onnavolgbare visuele stijl werd Korine al ingehuurd door Supreme, Dior, Die Antwoord en Rihanna.

Televisiebaby’s

‘Kids’ uit 1995 was een onafhankelijke indiefilm onder regie van Larry Clark die de smerige, authentieke realiteit schetste waarin een bende naïeve New Yorkse tieners leefde. Zeventien jaar later was ‘Spring Breakers’ de spirituele opvolger van ‘Kids’.

‘Spring Breakers’ is een duizelingwekkende koortsdroom van verblindende neonkleuren en EDM die het publiek in de chaos van de internetcultuur stort. In veel opzichten is Korines controversiële film uit 2012 pure trash, een zinnenprikkelende ervaring waarin verdorvenheid, naaktheid en geweld worden gevierd als een soort hedendaags nirvana. Korine wil zo de zintuiglijke overbelasting van de moderne internetcultuur weerspiegelen.

Net zoals ‘Kids’ reflecteerde over het leven van verloren jongeren, bracht Korine in 2012 opnieuw de generatiewisseling in beeld via (een satire van) die internetcultuur. Het resultaat is zowel verstoken van oppervlakkige betekenis als rijk aan contextuele esthetiek. Zoals hij in 2012 over de film zei: “De film gaat over een nieuwe generatie. Het gaat over televisiebaby’s: kinderen die zijn opgevoed met videospelletjes en YouTube-clips.”

Bekijk ‘Spring Breakers’ vanavond om 22u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top