Thibaut Courtois versus Jan Oblak: een strijd tussen twee geweldige doelmannen

Sport | Zaterdag staat de topmatch tussen Real Madrid en Atlético Madrid op het programma. Het is ook een duel in het duel met Thibaut Courtois versus Jan Oblak. Beide doelmannen behoren al jaren tot de absolute wereldtop. Wie kan zijn netten schoon houden in de Madrileense derby?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thibaut Courtois speelde voor Atlético Madrid en is momenteel de nummer één onder de lat bij Real Madrid. Dat hij de bijnaam ‘El Muro’ kreeg, is geen toeval. De Rode Duivel is al vele jaren een van de beste keepers ter wereld. Jan Oblak bewees ook al zijn waarde en het is allerminst een verrassing dat Atlético en Real de beste defensies hebben in La Liga met amper 17 tegendoelpunten in 22 competitiewedstrijden.

De twee 30-jarige keepers waren de afgelopen jaren van cruciaal belang in de successen van hun team. Dat beiden bij de absolute top behoren, kunnen we afleiden aan de Zamora Trophy. Deze award is vernoemd naar de legendarische doelman Ricardo Zamora uit de jaren 1920. De doelman die het minste tegentreffers incasseert op een seizoen krijgt deze prijs. Oblak en Courtois wisten acht van de laatste tien trofeeën op hun naam te schrijven. Alleen Claudio Bravo en Yassine Bounou wisten zich tussen twee doelmannen te wurmen. Oblak won er vijf, Courtois drie.

Oblak doet Courtois vergeten

De twee keepers hebben ook iets gemeen. In 2014 haalde Atlético Madrid Oblak voor 16 miljoen euro weg bij Benfica. De Sloveen kreeg meteen de nodige druk, want hij moest Courtois opvolgen. Die keerde terug naar Chelsea, dat hem had uitgeleend aan Atlético Madrid. De Spaanse topclub kwam uit een topseizoen met een landstitel en een Champions League-finale. Oblak liet zich meteen gelden en wist Courtois al snel te vervangen. De doelman veroverde zeer snel de harten van de Atlético-fans en hij won vier keer op rij de Zamora Trophy, van 2016 tot 2019. In dat laatste jaar keerde Courtois terug naar Madrid om er voor rivaal Real te gaan spelen. Daardoor kreeg de wedstrijd in de wedstrijd tussen Oblak en Courtois nog meer weerklank.

Na een uitstekend WK 2018, waar Courtois werd verkozen tot beste doelman, was zijn eerste seizoen bij Real zeer moeilijk. De Koninklijke had Cristiano Ronaldo verkocht en dat viel de club zeer zwaar. Het elftal moest zichzelf heruitvinden en Courtois incasseerde 27 tegendoelpunten in 21 duels. De kritiek nam steeds meer toe en Courtois moest mentaal zeer sterk zijn. Dat was hij ook. Hij wist de criticasters de mond te snoeren en het seizoen 2021-2022 werd zijn beste ooit.

'El Muro' Courtois

Terwijl Oblak het slachtoffer was van Atlético's defensieve kwetsbaarheid, wist Courtois met Real Madrid de nodige successen te boeken. Courtois was outstanding in de Champions League en bezorgde Real in de finale tegen Liverpool de zege met enkele fantastische reddingen. Courtois brak het record van meeste reddingen (9) in een finale en werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Hij won ook de Lev Yashin Trophy, een bekroning tot beste doelman van het seizoen.

Courtois staat momenteel iets hoger aangeschreven dan Oblak, die mee het slachtoffer werd van het wisselvallige seizoen van Atlético. De ploeg is uitgeschakeld in Europa, maar de laatste wedstrijden kwam er weer beterschap in de resultaten. De Sloveen heeft zelfs 4 clean sheets meer dan Courtois, maar speelde ook 4 wedstrijden meer. Oblak speelde tot op heden in alle competities samen 384 matchen voor Atlético Madrid, met daarin 188 clean sheets. Courtois tikt bij Atlético en Real af op 361 wedstrijden met 158 clean sheets.

Het programma van de 23e speeldag van La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 25 februari

Zondag 26 februari
Volg La Liga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top