Rare Akuma over zijn ambitie: “Niet voor de fame, maar voor de kansen”

Muziek | De Antwerpse artiest Rare Akuma duw je niet zomaar in een hokje. In zijn oeuvre vind je alle genres terug, van rauwe hiphop tot r&b, punk en metal. Vandaag dropt hij samen met Lowye de nieuwe single ‘NO COMPLAINING’, en wie hem volgt, mag de komende maanden nog heel wat nieuws verwachten. Na zijn optreden en interview in ‘Front Row’ spraken we nog even met Shyheim Newell, de man achter het eclectische Rare Akuma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op alle streamingdiensten vind je vanaf vandaag de nieuwe single ‘NO COMPLAINING’, een samenwerking tussen Rare Akuma en Lowye. “Het is een heel hype song over hoe je, ondanks alle slechte dingen die gebeuren, niet mag zagen. We komen er wel door als we ons ding blijven doen.”, legt Shyheim Newell, a.k.a. Rare Akuma uit. “Het voelt goed om eindelijk weer wat muziek uit te brengen.”

Het is bijna een jaar geleden dat het vorige album, ‘dirtywominus’, uitkwam. Waarmee ben je in die tijd zoal bezig geweest?

Shyheim: “Ik heb gewerkt aan de volgende releases en heb aan een sideproject gewerkt. Ik ben begonnen met techno, drum-‘n-bass en dubstep te producen. Nu heb ik heel wat nieuwe muziek om onder mijn eigen naam te droppen, dus dit jaar ga ik weer veel meer releasen. Ik produce ook nog steeds voor andere mensen, maar niet meer zoveel als vroeger. De focus ligt nu op mijn eigen werk.”

Het afgelopen jaar heeft ons land je pas echt leren kennen, ook al had je al even een publiek in de Verenigde Staten. Waar liggen je ambities?

Shyheim: “Wat de erkenning in België betreft, ben ik er nog niet helemaal. Ik sta nog niet waar ik zou willen. Ik hoop dat het dit jaar wat vooruit gaat. Ik heb soms het gevoel dat we in België niet echt durven om artiesten die iets nieuws doen in de schijnwerpers te zetten. Er moeten altijd wel wat popinvloeden in zitten om een kans te krijgen. Ik krijg vaak de opmerkingen dat mijn muziek goed is, maar niet poppy genoeg.”

“Ik wil alle soorten muziek maken en ik wil elk genre proberen, dus ik wil ook wat pop maken, maar dan in mijn eigen tijd. Ik ga niet alles aan de kant duwen voor een kans om op de radio te komen. Als het juist voelt, zal ik het wel doen.”

In de undergroundscene ben je intussen wel al een gerespecteerde artiest met een goede reputatie.

Shyheim: “Ik ben daar niet echt mee bezig. Het is niet mijn bedoeling om underground te blijven. Ik wil graag succesvoller worden zodat ik bijvoorbeeld kan samenwerken met wie ik wil, maar alleen op mijn terms. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van filmmuziek en schrijf vaak outro’s met gekke synths en zo. Ooit zou ik die muziek eens met een echt orkest willen brengen. Maar dat kost teveel geld. Dus ik zou willen bereiken dat ik voor mezelf en mijn familie kan zorgen en alle dingen die ik in mijn hoofd heb kan uitwerken zoals ik wil. Hoe beroemd ik ben, maakt me niet uit, maar succes hebben schept wel kansen.”

Je hebt al heel wat Antwerpse artiesten mee op de kaart gezet met je Hellraiser-evenementen (de concertavonden in Trix die Rare Akuma cureert, red.). Zorgt dat mee voor de lancering van de underground Antwerpse rapscene?

Shyheim: “Dat is wel de bedoeling. Ik ben heel trots op Hellraiser en ik denk wel dat het de Antwerpse muziek vooruit heeft geholpen, maar ik kan er niet alle eer voor opstrijken. Ik ben echt blij dat mensen artiesten hebben leren kennen dankzij Hellraiser. En dit jaar komt er een nieuwe editie, honderd procent zeker.”

Enkele jaren geleden werd je nog in het hokje van de hiphop geduwd, maar je muziek is veel breder dan dat. Je houdt niet van hokjesdenken?

Shyheim: “Nee, maar er valt weinig aan te doen. Iedereen wil altijd een naam op iets plakken. Ik rap wel in veel songs, dus ik snap het wel, maar ik kan net zo goed killen op een evenement dat geen hiphopfestival is. Hokjes nemen veel kansen weg, het beperkt je om de muziek te maken die je wil.”

Heb je komende zomer al veel optredens gepland?

Shyheim: “Ik hoop het! Ik kijk uit naar de zomer, maar ik kan er nog niet veel over zeggen.”

De afevering van 'Front Row' met Rare Akuma is vanaf 23 februari te vinden op alle online kanalen van pickx. Bekijk de set van Rare Akuma via pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top