‘Joker: Folie à Deux’ officieel aangekondigd: dit wist je nog niet over de eerste film met Joaquin Phoenix

Films | De geruchten over een vervolg op de geprezen film ‘Joker’ mogen eindelijk in de prullenbak. Regisseur Todd Philips lanceerde eerder deze maand de eerste beelden van ‘Joker: Folie à Deux’ en bevestigt daarmee dat hij werkt aan een sequel. In dat vervolg maken niemand minder dan Lady Gaga en Joaquin Phoenix hun opwachting. Pickx zocht voor je uit wat we al weten over de sequel en overloopt enkele wist-je-dat-je's van de eerste film!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Via Instagram kondigde regisseur Todd Phillips officieel aan dat hij werkt aan ‘Joker: Folie à Deux’. Dat is voorlopig nog een werktitel, want liefhebbers van het genre zullen nog even geduld moeten uitoefenen. De release van de film is pas gepland voor oktober 2024. Sinds de zomer van 2022 werkt Phillips aan het script en zoekt hij de juiste acteurs voor zijn personages. 

Intussen staat al vast dat Joaquin Phoenix opnieuw de hoofdrol zal vertolken. Daarnaast pakken de producenten uit met een tweede grote naam, want ook Lady Gaga krijgt in de nieuwe film een rol. Dat werd duidelijk nadat Phillips een van de eerste beelden uit de opnames deelde op sociale media. Daarin zien we hoe Lady Gaga en Joaquin Phoenix elkaar indringend oog in oog aankijken. Welke rol de bekende zangeres en actrice precies vertolkt, is nog onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk speelt ze de assistent en minnares van hoofdpersonage Arthur Fleck, Harley Quinn. Naast een aantal nieuwe personages zou ook het format van de film een beetje veranderen. Zo zou de regisseur het verhaal willen opnemen als een musicalfilm. We zijn nu al benieuwd naar het resultaat!

Krankzinnig lachen

De eerste film van regisseur Todd Phillips over de bekende antagonist uit de Batman-wereld vertelt het verhaal van Arthur Fleck. Die was aan de slag als clown omdat hij de kost niet kon verdienen als comedian, zijn grote droom. Achter de glimlach die hij van zijn moeder elke dag moet opzetten, schuilt echter eenzaamheid en een gevoel van onzichtbaar te zijn in de maatschappij. Zijn psychische aandoening, die hem op de vreemdste momenten spontaan doet uitbarsten in krankzinnige lachbuien, brengt hem bovendien keer op keer in de problemen. Er lijkt weinig hoop te zijn voor Arthur, tot hij op een dag terugslaat met geweld, de start van een neerwaartse spiraal richting pure waanzin.

Hoewel de producenten aanvankelijk beroep wilden doen op Leonardo DiCaprio, was Todd Phillips zeker van zijn stuk en drukte hij zijn wil om Joaquin Phoenix in te schakelen door. Die keuze bleek uiteindelijk succes op te leveren, want de acteur won een Oscar voor zijn rol in de film. Maar in de eerste film schuilen nog heel wat andere bijzonderheden. Wist je bijvoorbeeld dat Phoenix zich voor zijn krankzinnige lach baseerde op video’s van mensen die lijden aan ‘pathologisch lachen’? Dat komt voor bij mensen met hersenproblemen en de acteur moest heel wat tijd steken in het instuderen van de manier waarop hij moest lachen. Iedereen weet namelijk dat de Joker geen normale lach heeft… 

Bovendien lacht Joaquin op drie verschillende manieren. Hij lacht dwangmatig, omdat hij aanvoelt dat anderen dat van hem verwachten als reactie op sociale druk of omdat hij effectief oprechte vreugde voelt. Zo zie je maar, bij een eenvoudige lach in een film of serie komt heel veel meer kijken dan je zou denken! De dansscène in de badkamer vroeg dan weer veel minder voorbereiding, want die scène is namelijk volledig is geïmproviseerd? Gelukkig is Phillips een regisseur met flink wat kilometers op de teller en kon hij zijn acteurs op voorhand een beetje duidelijk maken welke richting de scène uitging, maar voorts berustte hij volledig op de kwaliteiten van Phoenix en co om dat deel van het scenario goed in te blikken. 

Bij de productie van de eerste film moesten de acteurs ook in heel wat andere scènes improviseren. De regisseur en scenaristen schaafden het verhaal tot op het laatste moment bij, waardoor het hele team van acteurs en productiemedewerkers flexibel moest zijn. Dialogen werden aangepast, camerastandpunten werden veranderd en scènes werden plotsklaps helemaal anders aangepakt. 

Ontdek ‘Joker’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top