‘Arrival’ op VTM 3: waarin verschilt de film van het boek?

Films | Morgenavond kan je op VTM 3 naar ‘Arrival’ kijken. In deze sciencefictionfilm van regisseur Denis Villeneuve zien we hoe ruimtewezens de mensheid voor een ultieme keuze stellen. Weinig mensen weten dat de prent gebaseerd is op een kortverhaal van de Amerikaanse auteur Ted Chiang. De redactie van Pickx zocht uit in welke mate Villeneuve trouw is gebleven aan het boek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op een dag verschijnen twaalf ruimteschepen op de planeet aarde, waaronder in de Verenigde Staten. De top van het Amerikaanse leger stelt taalkundige Louise Banks (Amy Adams) aan om de taal van de meegereisde aliens te ontcijferen en om vervolgens met hen in contact te treden. Ze moet uitvissen of de buitenaardse wezens goede bedoelingen hebben en dat terwijl andere wereldmachten zich opmaken om de oorlog te verklaren.

‘Arrival’ werd in 2016 uitgegeven en geregisseerd door de Canadese filmregisseur Denis Villeneuve die later ook ‘Blade Runner 2049’ (2017) en ‘Dune’ (2021) heeft gemaakt. De film werd zeer goed ontvangen en geprezen omwille zijn doordachte en intieme verhaal. Dat verhaal heeft Villeneuve niet zelf verzonnen, heeft hij gevonden in een boek van de Amerikaanse auteur Ted Chiang: ‘The Story of Your Life’. Heel wat elementen uit boek zijn onveranderd gebleven, maar Villeneuve heeft toch enkele aanpassingen gedaan. Welke dat zijn lees je hier.

De ruimtewezens

Laten we beginnen met een van de opvallendste elementen uit de film: de aliens. In tegenstelling tot de schrijfsels van Chiang, zien we in de film van Villeneuve slechts enkele details van hoe de ruimtewezens eruit zien. Chiang schreef in zijn boek dat de ruimtewezens ogen hebben, maar daar zien we in de sciencefictionfilm echter niets van terug. De aliens die contact maken met taalkundige Dr. Louise Banks (Amy Adams) heten in het boek ook anders. Daarin kregen ze de naam Raspberry en Flapper, in de film heten ze Abbott en Costello. De ruimteschepen waarmee de aliens naar aarde zijn gereisd, worden in het boek ook niet beschreven. In de film krijgen we wel een indruk van de schepen en zien we hoe groot ze wel niet zijn.

Een wapen of gereedschap

Zowel in de film als in het boek willen de ruimtewezens een en ander overhandigen aan de mensheid. In de film gaat het initieel over een wapen en dat zet alle (menselijke) partijen op scherp. Later blijken de aliens het over een ‘gereedschap’ te hebben en komt men tot de ontdekking dat de mensheid zal moeten samenwerken om deze technologie te kunnen gebruiken. In het boek gaat het echter heel anders aan toe. De ruimtewezens komen in de eerste plaats namelijk om te observeren, maar delen uiteindelijk toch enkele wetenschappelijke inzichten met de mensheid. Het echte cadeau, zowel in het boek als in de film, blijkt nog iets anders te omvatten en is meer van toepassing op Dr. Louise Banks (Amy Adams)…

Oorzaak dood dochter

In beide verhalen komen we te weten dat taalkundige Dr. Louise Banks (Amy Adams) een dochter heeft gehad… of zal hebben. We komen ook te weten dat die dochter zal overlijden. In het boek is de reden voor het overlijden vrij duidelijk: er is een ongeval gebeurd tijdens het klimmen. In de film blijkt dat de dochter plotseling ongeneeslijk ziek wordt en niet meer gered kan worden. Het verdriet dat Banks door dit overlijden met zich meedraagt, is tevens een belangrijk terugkomend element in beide verhalen.

Bekijk ‘Arrival’ op donderdag 26 februari om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top