Kijk naar 'The Favourite', een van de grootste kassuccessen van regisseur Yorgos Lanthimos

Films | Vanavond kan je op VTM3 kijken naar 'The Favourite', een zwarte komedie van regisseur Yorgos Lanthimos over de tumultueuze heerschappij van de Britse koningin Anne in het begin van de 18de eeuw. De Griekse regisseur werkt momenteel aan enkele andere projecten. Proximus Pickx stelt ze kort voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'The Favourite' volgen we het wel en wee van de hofhouding van koningin Anne (een rol van Olivia Colman). Van 1702 tot 1707 heerste ze over Engeland en Schotland, daarna werden de twee landsdelen in 1707 verenigd onder de Acts of Union en werd ze koningin van Groot-Brittannië en Ierland tot haar overlijden in 1714. De film situeert zich in 1711, in de herfst van koningin Annes leven. In het koninklijk huis zwaait haar rechterhand Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) de scepter. Alles verandert wanneer dienster Abigail Masham (Emma Stone) aan het hof komt werken. Langzaamaan weet Abigail de macht te grijpen in het koninklijk huishouden.

De film was zeker een kassucces en werd op veel lof onthaald. Zo schreef Anthony Lane in The New Yorker dat de film "veel amusanter is dan Lanthimos' eerder werk 'The Killing of a Sacred Deer'" en dat het een goede zaak is dat de hoofdrollen worden vertolkt door enkele "sterke vrouwelijke actrices". Vooral de rol van Emma Stone werd bejubeld. De film werd ook bekroond met acht onderscheidingen op de 32ste European Film Awards, onder meer voor beste film.

'Poor Things'

Het lijkt erop dat regisseur Yorgos Lanthimos goed heeft geluisterd naar de commentaren van de recensenten, want in zijn nieuwste productie 'Poor Things' speelt Emma Stone opnieuw een prominente rol. Zij was ook de eerste grote naam die aan het project werd verbonden.

Net zoals 'The Favourite' speelt 'Poor Things' zich af in het verleden, met name in het Victoriaans tijdperk. De film is gebaseerd op een succesvol boek uit 1992 van auteur Alasdair Gray en is op zijn beurt een bewerking van het klassieke Frankenstein-verhaal. 

Het verhaal draait rond de vrijgevochten Victoria McCandless (Emma Stone), een vrouw die uit de klauwen van haar man weet te ontsnappen na een zoveelste mishandeling. Op haar tocht naar vrijheid verdrinkt ze echter, maar ze wordt terug tot leven gewekt door de excentrieke wetenschapper Godwin Baxter. Hij vervangt haar hersenen met het brein van haar ongeboren kind en noemt zijn nieuwe creatie 'Bella'. Het boek is min of meer een allegorie over de patriarchische samenleving van die tijd.

Momenteel is het nog niet duidelijk hoever Lanthimos met de verfilming staat, maar Grays novelle biedt alvast veel bronmateriaal om mee te werken. Volgens het filmmagazine Looper zou Willem Dafoe zijn gevraagd voor de rol van Godwin Baxter.

In afwachting van meer nieuws kan je alvast kijken naar 'The Favourite'. Bekijk deze film op zaterdag 18 februari 2023 om 23u45 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top