Club behoorlijk tegen Benfica, maar ook behoorlijk ongevaarlijk

UEFA Champions League |

Een nederlaag had niet gehoeven voor Club Brugge. In de heenwedstrijd van hun achtste finale van de Champions League waren de Bruggelingen lange tijd de evenknie van Benfica. En Noa Lang , terug van weggeweest, was een lichtpunt. Maar twee defensieve fouten betekenen toch een pijnlijke 0-2 achterstand om binnen 3 weken op te halen in de terugwedstrijd te Lissabon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was nog eens een grote avond op Jan Breydel. Eentje die het vuur weer aan de lont moest steken, want in de competitie staat Club Brugge al op een straatlengte van leider KRC Genk -geen kat die gelooft dat ze straks nog kunnen meestrijden voor de titel- en in de beker is het ook al uitgeschakeld. De straffe campagne in de Champions League moet het blazoen oppoetsen en het seizoen toch enigszins glans geven.

Carl Hoefkens kwalificeerde Club voor de achtste finales, maar moest desondanks opkrassen als coach. Enter Scott Parker, voor hem was het zijn vuurdoop als coach in de Champions League. Eentje die hem inspireerde tot tactische bokkensprongen. Kamal Sowah als rechterflankspeler -niet zijn beste plek weten Bruggewatchers al langer-, Denis Odoi die als middenvelder de voorkeur kreeg op Casper Nielsen en Mats Rits… maar ook: geen spoor van Ferran Jutgla of Roman Yaremchuk in de spits. En wat heeft de jonge groeibriljant Antonio Nusa misdaan? De jongen komt amper nog in de plannen voor.

Amper doelgevaar

Net als tegen Antwerp twee competitiespeeldagen geleden koos de Engelsman voor Noa Lang als valse negen. Lang kreeg de vrijheid om (min of meer) te lopen waar hij wilde. In de praktijk betekende dat vooral uitzakken naar het middenveld om daar de bal op te vragen, of uitvallen naar de flanken om van daaruit naar binnen te dribbelen. En het moet gezegd: het Nederlandse woelwater deed dat meer dan behoorlijk. Hij was zowat de enige Bruggeling waar enige dreiging van uitging, die lef aan de bal toonde en de Benfica-verdediging af en toe in verlegenheid kon brengen. Alleen: wanneer hij dan een actie opzette, was er niemand in het strafschopgebied om daar een vervolg aan te breien.

Het gevolg was dat Club, net als tegen Antwerp trouwens (0-0), wel goed in de organisatie stond, maar amper voor doelgevaar kon zorgen. Vier doelkansen telden we, waarvan slechts eentje tussen de palen. Lang zelf ondernam twee doelpogingen, maar echt verontrusten deden die niet. Odoi kopte een voorzet binnen, maar dat doelpunt werd afgekeurd voor nipt buitenspel. Het was integendeel Benfica dat na een aarzelende start steeds vaker de neus aan het venster stak. Mignolet moest vlak voor rust enkele keren ingrijpen of zag hoe de Benfica-spits Ramos, Silva en Aursnes onzorgvuldig omgingen met de geboden kansen.

Tevreden Lang

Na rust was het dan de zoveelste keer dit seizoen dat de Brugse defensie dan maar een handje toestak. Eerst beging Jack Hendry -onder Parker weer helemaal gerehabiliteerd- een knullige overtreding waardoor João Mario op strafschop de score kon openen en in het slot van de partij presenteerde Bjorn Meijer de bal na een foute controle op een presenteerblaadje voor de ingevallen David Neres: 0-2. Een hard verdict.

De enige die met een enigszins goed gevoel zal terugblikken op de wedstrijd is Noa Lang, die in zijn commentaar achteraf toegaf zich weer herboren te voelen onder Scott Parker. “Ik krijg veel vrijheid van de coach en het tactische systeem is nu meer op mij afgesteld, daar voel ik me wel lekker bij”, aldus de flamboyante Nederlandse international, wellicht aan zijn laatste maanden in Brugge bezig.

De vraag is of ook de ploeg daar wel bij vaart? Lang is nooit een rasafwerker geweest en het is toch met Jutgla, die ocharme een kwartiertje voor tijd mocht invallen, dat Club zijn straffe poulecampagne neerzette in deze Champions League. Het valt dan ook te hopen dat Parker binnen drie weken in Lissabon toch iets meer offensieve stootkracht in de strijd durft gooien. Het zal nodig zijn om die 0-2 op te halen.

Volg de UEFA Champions League, inclusief de terugwedstrijd Benfica - Club Brugge op 7 maart, exclusief in het Nederlandstalig tv-aanbod, met de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top