Deze filmmuziek inspireerde 'Babylon'-componist Justin Hurwitz

Muziek | Filmkenners weten ongetwijfeld dat je bij de samenwerking van componist Justin Hurwitz en regisseur Damien Chazelle mag spreken van een geslaagd huwelijk. Zowel met de filmmuziek van 'Guy and Madeline on a Park Bench', 'Whiplash', 'La La Land' of 'Babylon' gooit Hurwitz hoge ogen. Pickx blikt terug op de filmmuziek die deze artiest heeft geïnspireerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Justin Hurwitz ontmoette regisseur Chazelle tijdens zijn studie muziekcompositie en orkestratie aan Harvard. Sindsdien componeert hij de muziek voor zijn films. Met 'La La Land' won hij de Oscar voor beste originele filmmuziek en beste originele nummer voor 'City of Stars'. Voor hun vijfde film samen, 'Babylon', wilde Hurwitz zich laten inspireren door de jazzmuziek uit de jaren twintig. Hoewel hij trouw blijft aan de muziek van die tijd, slaagt hij er toch in volledig modern te klinken met invloeden uit electromuziek en rock 'n' roll. Maar uit welke muziek put de componist voor zijn eigen films? Pickx heeft vijf soundtracks geselecteerd die zijn werk hebben beïnvloed.

The Wizard of Oz (1939)

Deze film over Dorothy (Judy Garland) die met haar hond Toto en hun huis in Kansas worden meegezogen door een tornado is inmiddels een klassieker. In de magische wereld van Oz volgt het duo een weg naar Smaragdstad en komen ze daar in contact met een vogelverschrikker (Ray Bolger) die hersens nodig heeft, een blikken man (Jack Haley) die een hart mist, en een bange leeuw (Bert Lahr) die moedig wil worden. De tovenaar vraagt aan dit gezelschap om hem de bezem van de Boze Heks van het Westen (Margaret Hamilton) te brengen om hulp te krijgen.

Dit verhaal is vele malen bewerkt voor film en theater. Voor componist Justin Hurwitz was dit het werk dat hem van musicals deed houden. "Ik herinner me dat ik de film steeds weer opnieuw bekeek", vertelt hij aan het filmmagazine A.frame. "Het deed me waarderen hoe blij, grappig, vrolijk en verdrietig liedjes in een film kunnen zijn. Ik bedoel, er is niets mooiers dan 'Somewhere Over the Rainbow'. Dit nummer leverde actrice Judy Garland wereldwijde bekendheid.

Cinema Paradiso (1988)

In Rome, eind jaren tachtig, heeft Salvatore, een modieuze filmmaker, juist de dood van zijn oude vriend Alfredo vernomen. Met de herinnering aan Alfredo komt zijn hele jeugd naar boven: zijn geboortedorp op Sicilië, toen hij Toto heette en zijn vrije tijd verdeelde tussen de kerk en de parochiebioscoop, waar Alfredo, de filmoperateur, hem over het leven leerde door de films die hij vertoonde.

De regie is in handen van Giuseppe Tornatore, de muziek is gecomponeerd door de Italiaanse muzieklegende Ennio Morricone. Deze film ontlokte bij Hurwitz de opmerking dat "'Cinema Paradisio' hem heeft doen begrijpen hoe muziek emoties kan opwekken".

E.T. (1982)

Deze film van Steven Spielberg begint met een vliegende schotel die midden in de nacht landt in de buurt van Los Angeles. De meeste buitenaardse wezens in het toestel stappen uit, maar een van hen raakt de weg kwijt en wandelt naar de stad. Dit is zijn eerste ontdekking van de menselijke beschaving. Het bange wezentje, E.T. genaamd, wordt opgejaagd door het leger en in de steek gelaten door zijn eigen volk.

Elliot, een tienjarige jongen, ontdekt hem en bouwt een schuilplaats voor hem in zijn kast. De twee communiceren via telepathie en worden al snel vrienden. Met de hulp van zijn zus Gertie en oudere broer Michael probeert Elliot de aanwezigheid van E.T. geheim te houden. Volgens Justin Hurwitz schreef John Williams "de meest verleidelijke en onvergetelijke liedjes".
 

Jurassic Park (1993)

In 1993 verraste Steven Spielberg de wereld met Jurassic Park. John Williams schreef de muziek voor de film waarin de CEO van een machtig bedrijf erin slaagt dinosaurussen weer tot leven te wekken door middel van genetica. Op een eiland voor de kust van Costa Rica is Jurassic Park klaar voor de opening, maar niet alles gaat volgens plan. De film werd meteen een hit, en verschillende vervolgen werden geproduceerd. 

"Van het openingsnummer tot het prachtige hoofdthema creëert de muziek van John Williams een wereld die je nooit meer vergeet", vertelt Justin Hurwitz. "Ik hou van veel van zijn nummers maar ik pik 'E.T.' en 'Jurassic Park' eruit omdat ik me die herinner als belangrijke films uit mijn jeugd."

Les Parapluies de Cherbourg (1964)

Deze muzikale komedie toont de jonge Catherine Deneuve in haar eerste grote rol. Ze vertolkt de rol van Geneviève, een vrouw die verliefd is op een man die opgeroepen wordt om in het leger te dienen. Geneviève raakt net voor zijn vertrek zwanger maar eindigt met een andere man in het bed... De film was een groot succes. Componist Michel Legrand maakte eerst naam als jazzmuzikant voordat hij de soundtrack van 'Les Parapluies de Cherbourg' componeerde, wat hem de eerste van zijn dertien Oscar-nominaties opleverde.

Justin Hurwitz ontdekte deze film via Damien Chazelle. "'Les Parapluies de Cherbourg' opende mijn ogen voor jazzy filmmuziek en de samenstelling die Michel Legrand zo goed deed, namelijk een jazzritmesectie laten spelen met een uitgebreid orkest", legt hij uit. "Iedereen die die film en 'La La Land' heeft gezien, weet dat 'Les Parapluies de Cherbourg' een gigantische inspiratie was voor 'La La Land'."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top