'Assisen' op Play4: hoe lineaire televisie interactief kan worden

Series | Op Play4 start vanavond een experiment in de vorm van ‘Assisen’, een interactieve fictiereeks die na meerdere successen in het theater nu ook naar het kleine scherm komt. Interactieve fictieseries zijn al even aan een steile opmars bezig, zeker met de komst van online streamingdiensten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de planken is ‘Assisen’ intussen al even een begrip. Daar werd telkens een rechtszaak nagespeeld met pleidooien, debatten, schokkende wendingen en al dan niet betrouwbare getuigen. Het was nadien aan het publiek, dat de rol van assisenjury opnam, om de beslissen over schuld en onschuld. De beslissing van het publiek bepaalde hoe het theaterstuk eindigde. Na vier live voorstellingen en drie online versies werd besloten om het interactieve experiment naar het kleine scherm te halen.

De serie ‘Assisen’ gaat over een nieuwe rechtszaak en is dus geen televisieversie van een van de eerdere voorstellingen, maar het concept blijft wel enigszins hetzelfde. De kijker volgt een assisenzaak van begin tot eind en mag uiteindelijk zelf stemmen over of de verdachte al dan niet veroordeeld wordt. Play4 voorziet ook een platform waar kijkers – ietwat in de stijl van ‘De Mol’, dat andere paradepaardje van de zender – duchtig kunnen discussiëren en theorieën kunnen uitwisselen. Welke versie we te zien krijgen van de laatste aflevering (er zijn er twee opgenomen), ligt in de handen van de stemmende kijker.

De Mol

Een ambitieus experiment is het zeker, want een echte interactieve fictiereeks hebben we op de Vlaamse lineaire televisie nog niet gezien. De scenaristen van ‘Assisen’ zeggen wel dat ze inspiratie konden halen uit ‘De Mol’. “Qua scenario hadden we geen referentiepunt, dus hebben we aandachtig naar 'De Mol' gekeken”, zei scenariste Ans Vroom in een interview met Het Nieuwsblad. “Hoe drijven zij de spanning op, hoe zetten zij het publiek telkens op het verkeerde been? Als we onze job goed gedaan hebben, zal de kijker na elke aflevering iemand anders verdenken.”

Net als met ‘De Mol’ hopen de makers van ‘Assisen’ dat kijkers de dag nadien rond het koffiezetapparaat zullen verzamelen om de aflevering te bespreken, maar ook met het interactieve aspect speelde ‘De Mol’ al. Kijkers die fora als wieisdemol.be goed in de gaten houden, hebben een voetje voor. En met de livefinale in Paleis 12 werd ook met wat rechtstreekse interactiviteit geëxperimenteerd. Al was dat misschien niet het best geslaagde experiment.

Bandersnatch

Een schoolvoorbeeld van hoe interactieve fictie wel al succesvol is gebleken, vinden we uiteraard online: de ‘Black Mirror’-special ‘Bandersnatch’ op Netflix uit 2018. Het verhaal ging over een jonge spelontwikkelaar, maar dat was niet de reden waarom kijkers met miljoenen tegelijk afstemden. ‘Bandersnatch’ was namelijk een interactieve film waarin de kijker op vaste momenten keuzes kan maken over het verloop van het verhaal.

Het was niet de eerste keer dat Netflix met interactieve fictie op de proppen kwam, maar wel de eerste keer dat die naar volwassenen gericht werd. ‘Bandersnatch’ was een project met epische proporties. Je persoonlijke versie van het verhaal duurde gemiddeld 90 minuten, maar er was naar schatting zo’n 312 minuten aan beeldmateriaal te ontdekken. Het nodigde kijkers uit om opnieuw en opnieuw te kijken en voor verschillende verhaallijnen te kiezen. Dat zorgde dan weer voor een andere uitdaging, want elke verhaallijn moest voor evenveel voldoening zorgen als de andere. En hoewel critici vonden dat ‘Bandersnatch’ in dat laatste opzicht niet helemaal slaagde, was het toch een meer dan geslaagd experiment. Maar dan één dat voorlopig nog niet herhaald werd.

Ontdek ‘Bandersnatch’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Programma’s voor kinderen

Zoals gezegd, was ‘Bandersnatch’ niet de eerste titel op Netflix waarin interactiviteit centraal stond. In 2017 verscheen op het platform al de interactieve special ‘Puss in Book’, gebaseerd op het ‘Shrek’-personage Puss in Boots, dat een beetje werkte als een Choose Your Own Adventure-boek. In 2018 verscheen ook een Netflix-versie van ‘Minecraft: Story Mode’, gebaseerd op een computerspel dat op zijn beurt gebaseerd is op een ander spel. Door het faillissement van de ontwikkelaar, is het sinds 2022 echter niet meer beschikbaar.

Daarnaast kende Netflix ook al heel wat succes bij de jeugd met series als ‘You vs. Wild’, waarin survivalexpert Bear Grylls zich door gevaarlijke situaties navigeert. De kijker moet kiezen welke survivaloptie het best is.

De graad van interactiviteit bij reeksen als ‘Bandersnatch’ en ‘You vs. Wild’ is een pak groter dan bij ‘Assisen’ – waar alles draait rond één grote keuze. Dat is ook logisch, want lineaire televisie is per definitie geen interactief medium en dus zijn er limieten. De keuze om naar één beslissing toe te werken, is dus ook een verstandige. Op de televisie zal één van de twee eindes uitgezonden worden, het valt nog af te wachten of het andere einde ook online te vinden zal zijn.

Bekijk ‘Assisen’ op woensdag om 21u op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top