5 dingen die je nog niet wist over 'In Bruges'

Films | Vijftien jaar geleden verscheen 'In Bruges' in de bioscoop. Ter gelegenheid van dat jubileum bekijkt Pickx vijf feiten die je misschien niet wist over deze Brits-Amerikaanse film van regisseur Martin McDonagh.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brugge als inspiratie

Het was na een weekend in het Venetië van het Noorden dat Martin McDonagh werd geïnspireerd om 'In Bruges' te schrijven. Aanvankelijk was hij gefascineerd door de architectuur en de musea van de stad, maar hij geeft toe dat hij zich al snel verveelde en dronken wilde worden. "Ik werd bewoond door twee personages: de cultuurgeek en de dronken man", vertelde hij aan de Amerikaanse website IndieWire. De regisseur werd geïnspireerd door Nicolas Roegs thriller 'Don't Look Now' uit 1973, die zich afspeelt in Venetië, om van Brugge het decor en zelfs een personage in zijn film te maken.

Eerst Engelse, dan Ierse huurmoordenaars

De twee huurmoordenaars in 'In Bruges', Ray (Colin Farrell) en Ken (Brendan Gleeson), waren oorspronkelijk bedoeld als Engelsen, zoals aangegeven in het oorspronkelijke script van Martin McDonagh. Maar toen de twee acteurs uit Dublin, Farrell en Gleeson, werden gecast, werden hun personages ook Iers. Opmerkelijk is ook dat, afgezien van de flashback aan het begin, Colin Farrells personage gedurende deze hele donkere komedie dezelfde outfit draagt. Hij kleedt zich nooit om, hoewel hij wel zijn jasje uittrekt en zijn overhemd losknoopt. Brendan Gleesons personage Ken verandert daarentegen meerdere malen van kleren.

Beledigingen in overvloed

De film bevat bijna 130 scheldwoorden in zijn 101 minuten looptijd. Dat komt neer op één scheldwoord per 48 seconden.

Kerst in maart

Het verhaal van 'In Bruges' speelt zich af midden in de kersttijd. De kerstversiering moest in de stad blijven hangen tot het einde van de opnames. Het filmen eindigde... eind maart. Daarom gaf de stad een officiële verklaring uit om de burgers uit te leggen waarom de kerstversiering zo lang in de straten bleef hangen.

Het filmen beperken

Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge van 2013 tot 2019, besloot al in 2013 om het filmen in de stad te beperken nadat hij overspoeld werd met verzoeken. Dit kwam vooral door ontevredenheid over het beeld van de stad in de McDonagh-film. Het schepencollege van het Venetië van het Noorden wilde criteria vaststellen om alleen projecten te selecteren die een positief beeld van de stad zouden geven, zei de burgemeester destijds.

‘In Bruges’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top