Van ‘Bodies, Bodies, Bodies’ tot ‘FOMO’: slasherfilms veroveren ook de Lage Landen

Films |

Het genre van de satirische horror is springlevend. Ook het Filmfestival van Oostende speelt daar op in, bijvoorbeeld met de vertoning van ‘Bodies, Bodies, Bodies’, een nagelbijter van de Nederlandse regisseuse Halina Reijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Halina Reijn is geen groentje meer, in de Nederlandse filmwereld staat ze bekend als een grote naam. Als jonge actrice schitterde ze onder meer in de theaterstukken van Ivo van Hove bij het Internationaal Amsterdams Theater, later stond ze ook voor de camera’s met onder andere Jude Law (‘Obsession’), Matthias Schoenaerts (‘Zwartboek’) en Tom Cruise (‘Valkyrie’), of speelde ze mee in het Oscargenomineerde ‘Zus & Zo’.

Maar Reijn is meer dan dat, ze schrijft ook boeken, scenario’s, regisseert en richtte samen met Carice Van Houten het productiehuis Man Up op. In 2019 debuteerde ze als regisseuse met de langspeelfilm ‘Instinct’, met Van Houten in een hoofdrol. De film kreeg heel wat lof en prijzen toebedeeld.

‘Bodies, Bodies, Bodies’, die eind vorig jaar gereleased werd, is de opvolger van dat succesvol regiedebuut. En opnieuw koos Halina Reijn voor suspense en een duistere sfeer als hoofdingrediënten. Dit keer wel overgoten met een sausje satire. Denk aan klassiekers als ‘Scream’, ‘Cabin in the Woods’ of recenter ‘Us’ en ‘Get Out’ van Jordan Peele. Het met Amerikaans geld en een internationale cast gedraaide ‘Bodies Bodies Bodies’ bevat genoeg humor, modieuze taal en gevoelens van angstige twintigers om het komedie-horrorgenre op een passende manier te eren.

Het verhaal: terwijl buiten een storm raast, houdt een groep welgestelde jongeren een feestje in een afgelegen familiehuis. Wat begint als een onschuldige spelletjesavond, verandert al snel in een bloederig moordmysterie wanneer de lichten uitvallen. De telefoonverslaafde en paranoïde jongeren tonen stuk voor stuk hun ware gelaat. In de kolkende massahysterie vol achterbaksheid, nepvrienden en narcisme is het enige wat nog telt: de nacht overleven.

Vergelijking met 'FOMO'

Maar ook in België is men niet blind voor de hype die er dezer dagen hangt rond het genre van de satirische slasher. Vorige zomer werd ‘FOMO’ op de wereld losgelaten. Een film van de jonge videoclipregisseur Leander Hanssen Jr, in een samenwerking tussen productiehuizen Borgerhoff & Lamberigts, Streamz en Kinepolis Group. Met onder meer Nora Dari ('WtFOCK', 'Ghost Tropic'), Joffrey Anane (danser/acteur, ook bekend als jurylid van 'Dancing with the Stars') en Nathan Bouts ('WtFOCK', 'Season of Sex') in een hoofdrol.

Ook in deze Vlaamse horrorprent volgen we een groep mensen die op elkaar aangewezen zijn, maar waar het gezellige samenzijn helemaal anders uitdraait. 10 influencers nemen deel aan een gloednieuw realityprogramma met als hoofdprijs een wereldreis. Het spel, dat zich diep in het bos afspeelt, lijkt echter niet zo onschuldig als gedacht. Er gebeuren tal van bizarre situaties waardoor de groep zich vragen begint te stellen over de opzet van het programma. Wanneer er plots een gemaskerde moordenaar opduikt, verandert het spel in een overlevingsstrijd en ontpopt er zich een kat-en-muisspel tussen de influencers en de moordenaar.

De film kreeg gemengde reacties, maar gezien de beperkte middelen (er werd in amper 3 maanden opgenomen en gemonteerd, met een mix van professionele acteurs en influencers) hoeft dat ook niet te verbazen. Wie weet krijgt de film zo wel een tweede leven als cultfilm. Het zou niet de eerste keer zijn dat een film die aanvankelijk weggehoond werd, later als ‘kunst’ aanzien wordt en een eigen publiek vindt. Net wat regisseur Leander Hanssen Jr, een fan van hypergestileerde en ietwat bizarre cultfilms, absoluut zou plezieren. Sowieso heeft Streamz een vervolg uitgebracht op zijn eigen kanaal, zij het dan in reeksvorm: in vier afleveringen komen we meer te weten over het hoe, wat en waarom van het hachelijke avontuur dat de 10 influencers aangingen.

'Bodies, Bodies, Bodies' wordt op vrijdag 3 februari om 22u30 vertoond op het Filmfestival van Oostende. Info & tickets vind je hier

Ontdek 'FOMO' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top