Joe Mazzulla, van rookie tot coach van het All-Star Team

Basketbal | De Boston Celtics staan aan de top van de Eastern Conference en worden stilaan kandidaat voor de NBA-titel. Vorig jaar verloor de ploeg de finale nog tegen de Warriors. Joe Mazzulla staat aan het hoofd van de ploeg, hij werkte zich op tot een coach met naam en faam in de basketbalwereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op een paar maanden tijd is het leven en vooral de carrière van Joe Mazzulla helemaal veranderd. Een paar dagen geleden werd definitief bevestigd dat hij tijdens hét NBA-event van het jaar, de All-Star Game, wordt aangesteld als coach. Aangezien de hoofdcoach wordt aangesteld op basis van het team met het beste record in elk deel van de competitie, mag hij het Team Giannis leiden. Met de Celtics voert hij de stand in de Eastern Conference namelijk aan.

Boston aan de top

Het eerste deel van het seizoen van de Celtics kunnen we eigenlijk beschouwen als een verderzetting van hun prestaties in de eerste maanden van 2022. De ploeg ging twijfelachtig van start in het vorige seizoen en haalde zelfs een negatief record van 18-21. Maar dat veranderde na januari 2022. Sindsdien schoof de ploeg op naar de tweede plaats in de Eastern Conference, nadien stootten ze zelfs door naar de finale van de play-offs.

In het duel om de titel tegen de Warriors trok de ploeg uit San Francisco aan het langste eind. De winnaars maakten vooral het verschil omdat ze over veel meer ervaring dan de tegenstander beschikten. De Celtics wilden dan ook van bij het begin van dit seizoen wraak nemen, maar hun herfstseizoen verliep niet op wieltjes. Coach Ime Udoka werd door het management voor het hele seizoen geschorst na beschuldigingen van een ‘buitenechtelijke en niet toegestane relatie’ met iemand uit de ploeg. 

Mazzulla als verrassing

In de zoektocht naar een vervanger gaf Brad Stevens, de voormalige coach die nu General Manager van de ploeg is, de voorkeur aan Joe Mazzulla. De 34-jarige man kwam in 2019 bij Boston als assistent en deed sindsdien ervaring op als coach. De keuze van Stevens werd fel bekritiseerd, zeker omdat een ploeg uit de NBA koos voor een rookie-coach. Maar een paar maanden later verdwenen de twijfels als sneeuw voor de zon en bewees Mazzulla zijn capaciteiten.

Mazzulla zorgt bij Boston, dat kan rekenen op een uitzonderlijk seizoen van het duo Jayson Tatum – Jaylen Brown, voor goed spel, een sterke verdediging en een groep met een sterke teamgeest. Met zijn deelname aan de All-Star Game wordt de jonge coach de derde rookie-coach in 24 jaar die wordt opgeroepen voor het jaarlijkse NBA-event. Hij is ook de achtste coach van de ploeg die de eer krijgt om een van de prestigieuze teams te leiden. Maar gaat hij over een paar maanden ook nog op jacht naar een NBA-titel?

Het weekendprogramma van de NBA op Eleven Sports:

Zaterdag 4 februari

Zondag 5 februari

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top