'Escape from Alcatraz': gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar met enkele verschillen

Films | Vanavond kan je op VTM4 kijken naar 'Escape from Alcatraz', een actiethriller uit 1979 met Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Fred Ward, Jack Thibeau, en Larry Hankin over de ontsnappingspoging van de veroordeelde Frank Morris van de federale gevangenis Alcatraz. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar verschilt op enkele vlakken van de realiteit. Pickx legde fictie en realiteit naast elkaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal begint met het overbrengen van de veroordeelde bankrover Frank Morris naar Alcatraz. Deze hermetisch afgesloten gevangenis in de baai van San Francisco heeft al veel illustere voorgangers gehuisvest, van maffiabaas Al Capone tot gangster George "Machine Gun" Kelly. Frank Morris is eveneens geen doetje, maar moet al snel erkennen dat het niet eenvoudig is om te ontsnappen uit deze gevangenis. Pas wanneer hij enkele oude bekenden tegenkomt in de gevangenis, rijpt er bij Morris een plan om te ontsnappen van het Duivelseiland.

Succesvolle ontsnapping

Wanneer je de laatste scène van de film bekijkt, krijg je de indruk dat de ontsnappingspoging succesvol was. Maar in realiteit blijft het lot van de ontsnapte gevangenen in mysterie gehuld. Een tijdlang na de ontsnapping publiceerde de Amerikaanse federale veiligheidsdienst FBI een rapport waarin werd besloten dat er geen fysiek bewijs is dat Morris en de zijnen succesvol konden ontkomen. In de periode van de ontsnapping trof de FBI geen rubberbootje of ander ontsnappingsvaartuig aan, en er werd eveneens geen auto als gestolen opgegeven in de kustregio rond de gevangenis. In 2010 onthulde een politierapport echter dat er na de ontsnappingspoging op het naburige Angel Island een achtergelaten rubberbootje was gevonden. De politie trof ook enkele voetsporen aan. Waarom het toenmalige politierapport nooit werd toegevoegd aan het onderzoek naar de ontsnappingspoging uit Alcatraz, blijft een mysterie.

Mislukte ontsnapping

In de film wordt het personage van Charley Butts opgevoerd. De scenaristen van de film baseerden zijn verhaal op dat van Allen West, een van de gevangenen die deelnam aan de ontsnapping. In tegenstelling tot het filmpersonage kon Allen West niet ontsnappen uit zijn cel. Op de nacht van de ontsnapping had hij het ventilatorrooster in zijn cel moeten losmaken, maar dat lukte hem niet. Na de ontsnappingspoging van de andere gevangenen heeft hij de FBI geholpen met het officiële onderzoek.

Vingers

In een beruchte scène van de film hakt Chester "Doc" Dalton enkele van zijn vingers af nadat hij van de cipiers niet meer mag schilderen. De gruwelijke beelden zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, met name op een incident uit 1937. Daar hakte de veroordeelde moordenaar Rufe Persful zijn vingers af uit protest tegen de voortdurende mishandeling van zijn medegevangenen. Zij hadden na zijn overbrenging naar Alcatraz vernomen dat Persful in andere gevangenissen de cipiers mocht helpen om de gevangenen in toom te houden. Persful maakte misbruik van dat privilege en schoot zo enkele medegevangenen neer in de gevangenis van Arkensas.

Bekijk ‘Escape from Alcatraz’ op zondag 5 februari om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top