Wie zijn de drie potentiële bondscoaches voor de Rode Duivels?

Voetbal |

De Belgische Voetbalbond staat steeds dichter bij een vervanger voor Roberto Martinez. De task force twijfelt nog over enkele namen op de shortlist, drie daarvan zijn al uitgelekt: Joachim Löw, Mauricio Pochettino en André Villas-Boas. Pickx schetst een profiel van de drie potentiële bondscoaches.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Löw, Pochettino of toch Villas-Boas? Drie potentiële bondscoaches voor de Rode Duivels

Joachim Löw, wereldkampioen

Löw is de enige van de drie die al ervaring als bondscoach heeft, en dat al bijna 15 jaar! Joachim ‘Jogi’ Löw was tussen 2006 en 2021 coach van ‘die Mannschaft’ en leidde Duitsland in 2014 naar een wereldtitel. Hij was ook finalist op het EK van 2008 en halve finalist op drie andere toernooien (WK 2010, EK 2012, EK 2016).

De 61-jarige tacticus, die ook VfB Stuttgart, Fenerbahce en Austria Wien heeft gecoacht, houdt het record van meeste wedstrijden aan het hoofd van een nationale ploeg (197), en dat met een indrukwekkend winstpercentage van 62,94%. Hij werd jarenlang unaniem geprezen om zijn tactische zetten en zijn nauwgezetheid, maar werd aan het einde fel bekritiseerd in eigen land, vooral door de totale mislukking op het WK van 2018.

Mauricio Pochettino, Champions League-finalist

Als coach van Tottenham bewees Pochettino dat hij bij de groten der aarde hoorde. Hij loodste de spurs, met Vertonghen en Alderweireld, naar een Champions League finale in 2019. Toch was het wachten op een move naar PSG vooraleer de Argentijn zijn eerste prijzen kon pakken als coach (landskampioen, bekerwinnaar en Supercup-winnaar). Helaas voor hem kon hij Paris Saint-Germain niet naar een Champions League-titel leiden en kreeg hij zes maanden geleden zijn C4.

Pochettino staat garant voor unanimiteit in de kleedkamer en hij durft jong talent een kans te geven. Na de onenigheid op het WK in Qatar is dat misschien wat de Rode Duivels nodig hebben. 

André Villas-Boas, voormalige rechterhand van José Mourinho

Misschien wel de meest verrassende naam op deze shortlist. Niet dat het Andre Villas-Boas aan talent ontbreekt, maar zijn recente staat van dienst spreekt niet echt in zijn voordeel. Sinds zijn succesvolle start bij FC Porto, waar hij in 2011 de Portugese competitie, de beker, de Supercup en de Europa League won, heeft de 45-jarige coach zijn succes niet kunnen bevestigen.
Zijn optredens bij Chelsea en Tottenham (waar hij Lukaku en Vertonghen coachte) waren van korte duur en geen succes te noemen. Na een heropleving bij het Zenit Sint-Petersburg van Axel Witsel, maakte hij de verrassende keuze om bij Shanghai SIPG in China aan de slag te gaan.

In 2019 keerde hij terug naar Europa als coach van Olympique Marseille, dat hij naar een tweede plek in de Franse competitie leidde. André Villas-Boas is grote fan van het computerspel Championship Manager, de voorloper van Football Manager, en laat dus niets aan het toeval over. Hij is een rasechte tacticus, maar hoe kan dat ook anders, als je tussen 2004 en 2009 assistent-coach van José Mourinho was.

Meer over de Rode Duivels?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top