Nikola Jokic aast op derde MVP-titel

Basketbal | De strijd voor de titel van MVP, de trofee voor de speler die in het NBA-seizoen het meest wist te bewijzen, bepaalt telkens het ritme van de competitie. Nikola Jokic, die de titel al twee keer op zijn palmares mocht schrijven, schakelt momenteel een versnelling hoger.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er zijn niet genoeg superlatieven om Nikola Jocik te omschrijven. De Serviër domineerde de afgelopen twee seizoenen van de NBA door tweemaal de titel van MVP te winnen en door zijn ploeg Denver Nuggets naar het kruim van de competitie te spelen. Maar telkens kon hij tijdens de play-offs niet bevestigen. Dit seizoen zou het anders kunnen uitdraaien. De spelverdeler is nu al de topkandidaat om opnieuw tot MVP bekroond te worden.

Concurrentie

Jokic ligt op kop in de race naar de felbegeerde titel, maar dat betekent niet dat niemand hem naar de kroon steekt. Namen als Tatum, Morant, Durant en Embiid leggen de 27-jarige Serviër het vuur aan de schenen. Maar toch is het alweer hij die er met kop en schouders bovenuit steekt. Zijn ploeg staat op de eerste plaats in de Western Conference en is goed gewapend voor de play-offs.

Jokic rijgt de records aan elkaar. Zo werd hij de beste passer en de meest succesvolle rebounder aller tijden voor de Nuggets. Met gemiddelden van meer dan 25 punten, 11 rebounds en 10 passes dit seizoen blijft hij consequent op torenhoog niveau presteren. En in een paar dagen tijd wist hij tweemaal de winnende punten te scoren tegen Orlando en New Orleans. Allemaal argumenten waarom hij de MVP-titel dit jaar opnieuw verdient.

Historisch?

Als hij over enkele maanden opnieuw die titel krijgt, staat Jokic op hetzelfde schavot als Larry Bird, Bill Russell en Wilt Chamberlain, drie basketlegendes die ook drie keer MVP werden. Maar dat is niet waar Jokic op aast. “De overwinning is mooi, maar individuele prijzen doen er niet echt toe”, zei hij na de overwinning tegen de Pelicans.

De spelverdeler slaagt er overigens niet alleen in om elk jaar opnieuw de fans te overtuigen. Ook NBA-legendes zijn vol lof over zijn prestaties. Zo zei Hakeem Olajuwon onlangs aan ClutchPoints: “Wanneer hij speelt heb je het gevoel dat hij het niet ernstig neemt, maar hij is wel heel doeltreffend. Hij lijkt niet zo sterk, maar achterin neemt hij wel veel posities in. Hij neemt grote spelers in de maling. Zijn shoots, zijn fake-outs, die zijn heel moeilijk uit te voeren. Je weet nooit wanneer hij een fake-out zal doen en wanneer hij zal shooten. Hij heeft heel wat achter de hand. Hij is de beste.”

Het programma van de NBA op Eleven Sports:

Zaterdag 28 januari

Maandag 30 januari

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top