Dit zijn de mannen achter de liefdesliederen van Dalida

Muziek | Dalida, een van de meest succesvolle Franse zangeressen aller tijden, zou vandaag 90 jaar oud geworden zijn. Voor de gelegenheid zocht Pickx uit over welke mannen ze zong in de iconische liefdesliederen uit haar repertoire.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Achter de grote klassiekers van de Italiaans-Franse zangeres Dalida schuilen minstens even grote verhalen. Ze had een zeer bewogen leven en zong in nummers als ‘Bambino’, ‘Je me sens vivre’ en ‘Ciao amore ciao’ over dat turbulente leven en de liefde. Dit zijn de echte liefdesverhalen die de muziek inspireerden.

Lucien Morisse – Bambino

Lucien Morisse is de man die de carrière van Dalida heeft gelanceerd. Hij was in de jaren 50 de programmadirecteur van de zender Europe 1 toen hij als een blok viel voor de diva in 1956. Vanaf die dag had hij maar één doel: van zijn geliefde een ster maken. ‘Bambino’ is een bewerking van het Napolitaanse lied ‘Guaglione’ door tekstschrijver Jacques Larue. Het lied was eigenlijk geschreven voor Gloria Lasso, maar Lucien Morisse stond erop dat het naar Dalida zou gaan. Zo kwam het dat de zangeres haar eerste hit opnam, en die werd een ongezien succes.

Jean Sobieski – Je me sens vivre

Na ‘Bambino’ trouwde Dalida met Lucien Morisse, maar er was hen geen lang leven samen beschoren. Luttele maanden na het huwelijk verliet Dalida Lucien voor Jean Sobieski. Op dat moment had Dalida in haar repertoire al het nummer ‘Je me sens vivre’, een lied dat haar eigenlijk door haar ex was aangeboden, maar zoals Dalida het vertelde, dacht ze tijdens het zingen alleen aan haar nieuwe liefde. In 1961 stond ze op het podium van de Parijse concertzaal l’Olympia toen ze riep: “Mijn schat, ik heb het hele nummer lang aan jou gedacht. Je hebt me geholpen!” Ze verbrak uiteindelijk alle banden met Lucien Morisse en sloeg haar eigen weg in.

Luigi Tenco – Ciao amore ciao

Luigi Tenco was een jonge Italiaanse zanger. Dalida ontmoette hem in 1966 en was op slag smoorverliefd. De twee geliefden hielden hun relatie en hun trouwplannen geheim. Maar dan werd de droom op dramatische wijze versplinterd. Tenco maakte een einde aan zijn eigen leven op het festival van San Remo in 1967. Dalida trof zijn lichaam aan in hun hotelkamer.

Het lied ‘Ciao amore ciao’ is door Tenco geschreven. Het koppel voerde het regelmatig samen op: hij zong in het Italiaans, zij in het Frans. Het lied is een groot succes geworden in Italië, waar het een wel heel bittere bijklank kreeg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top