Waarom je maar beter de detectiveromans van Kerry Greenwood leest als je wil kijken naar ‘Miss Fisher’s Murder Mysteries’

Series | Sinds een aantal weken kan je op BBC First kijken naar ‘Miss Fisher’s Murder Mysteries’. In die reeks over de jaren twintig staat de glamoureuze Phryne Fisher centraal. De detective paradeert door het nachtleven van Melbourne en trekt van jazzclub tot achterstraatje om te vechten tegen onrechtvaardigheid. Daarvoor gebruikt ze vlijmscherpe humor en een blinkend pistool afgewerkt met parels. De hele reeks is gebaseerd op de detectiveromans van de Australische auteur Kerry Greenwood, maar wat zijn de verschillen tussen het boek en de reeks? Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Glitter en glamour in het Australische nachtleven, dat is waar het in deze reeks uit 2013 een beetje om draait. Alleen heeft hoofdpersonage Phryne ook heel wat minder gelukkige jaren achter de rug. Met een masker van elegantie en charme wil de dame nu gerechtigheid zoeken voor die mensen die het intussen zelf niet meer kunnen. Op die manier wil ze niet alleen onrechtvaardigheid uit de wereld helpen, ze wil ook op zoek naar de waarheid achter haar eigen duister verleden

Omdat auteur Kerry Greenwood het personage bedacht en de reeks pas later werd gemaakt, is het interessant om na te gaan wat de verschillen tussen het boek en de reeks zijn. We weten immers allemaal dat regisseurs en scenaristen ook hun eigen ding willen doen met het verhaal waarop ze zich baseren. Het lijkt erop dat mensen die het boek van Greenwood lazen, een stapje voor hebben. Sommige dingen zullen evidenter lijken en sommige scènes zal je sneller begrijpen.

Verwijzing naar Sherlock Holmes en relatie met Jack

Wie het boek las, kent alvast een van de geheimen van Phryne. In de show wordt het bijzondere feit namelijk nooit benoemd, maar het adres van haar woning is hetzelfde als dat van de beroemde Sherlock Holmes. In de serie erft ze het huis met huisnummer 221b, maar wordt niks gezegd over de eventuele verwijzing naar de bekende detectieve. In de boeken is dat niet het geval, daarin kiest ze bewust voor een woning in een van de buitenwijken van Melbourne. Ze geeft ook openlijk toe dat ze het huis wilde omdat het adres hetzelfde is als dat van de beroemde bewoner van Baker Street 221, het huis van Sherlock Holmes. Het chique huis past hoe dan ook bij haar stijl als glamoureuze dame!

Ook haar relatie met Jack verloopt in het boek op een heel andere manier. In de televisiereeks is Jack een gescheiden man zonder kinderen die dolgraag een relatie wil met Phryne. Maar in het boek gaat het om een toegewijde familieman die houdt van zijn vrouw en kinderen. Het is dan ook begrijpelijk dat de man terughoudend is en niet zomaar een relatie met Miss Fisher wil beginnen. In de serie komt vaak aan bod hoezeer de twee een intense verhouding met elkaar hebben, zonder echt samen te zijn. Maar eigenlijk stond Jack daar dus veel minder voor open. Dat past ook beter bij zijn karakter, want de man is een eerlijke politieagent.

Vrouw van adel en financieel onafhankelijk

Ook puur geschiedkundig zijn er grote verschillen tussen het boek en de serie over Phryne. Zowel in de reeks als in de boeken wordt ze altijd vernoemd met haar adellijke titel. Maar hoe komt ze daar aan? In de serie wordt getoond dat haar gezin uit de hoogstaande klasse komt en dat ze dus zowel haar titel als haar rijkdom erfde. Maar in de boeken wordt aangetoond dat het eigenlijk anders verliep. Volgens auteur Greenwood werden alle mannelijke erfgenamen van de Britse adel, met uitzondering van de vader van Phryne, vermoord tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daardoor was de vader van de detective erg rijk geworden, hij erfde namelijk een enorm fortuin en de adellijke titel van zijn hele familie. In die tijd speelde een man of familie van adel ook nog een bijzondere rol. Het bestuur van een land verleende speciale rechten en privileges aan families van adel. Het is dus niet zo dat Phryne automatisch uit een adellijk verleden komt, haar vader erfde dat namelijk eerder ‘toevallig’

Vrouwelijke financiële onafhankelijkheid in het begin van de twintigste eeuw, het was een zeldzaam gegeven. Door de rijkdom die ze erfde van haar vader hoefde Phryne zich nooit zorgen te maken over haar financiën, maar toch is dat niet alleen het geval door haar erfenis. In de boeken staat bijvoorbeeld dat de vrouw eerder aan de slag was als verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze was actief bij een eenheid van de vrouwenambulance en heeft daardoor recht op een pensioen als oorlogsveteraan. Het is ook daarom dat in het boek wordt gesuggereerd dat haar fortuin groter is dan ze ooit kan uitgeven en ze regelmatig gratis als detective aan de slag gaat.

Bekijk de het eerste seizoen van ‘Miss Fisher’s Murder Mysteries’ elke zondag om 19u45 op BBC First of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top