Amelie Albrecht viert 30e verjaardag: van postbode tot bekende Vlaming dankzij zelfrelativerende comedy

Films | Woensdag 11 januari viert Amelie Albrecht haar dertigste verjaardag. Reden te meer voor Pickx om eens te grasduinen in haar biografie. Hoe verging het haar tot nu toe? En hoe evolueerde ze van postbode tot comedienne die in menig televisieprogramma mensen aan het lachen mag brengen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2018 won de vrouw uit Dendermonde ‘Humo’s Comedy Cup’. Sindsdien werkt ze gestaag aan haar carrière als televisiefiguur en comedian. Voor haar doorbraak op de talentenwedstrijd was ze aan de slag als postbode. Na een aantal kleine shows in het comedycafé The Joker in Antwerpen besloot ze alles op haar passie in te zetten. Ze nam deel aan heel wat humorwedstrijden en belandde daarin meer dan eens in de finale. Zowel in de Humorklas van Radio 2, de bekende Utrechtse Comedy Talent Award als in de Commeere Comedy Cup stootte ze in 2018 door naar de finale. Bij die laatste wedstrijd trok ze ook aan het langste eind en kwam ze als winnares uit de bus. 

Hoewel Albrecht in 2018 heel wat titels op haar palmares mocht schrijven, moest haar grootste triomf dan nog komen. In hetzelfde jaar won ze als eerste vrouw de finale van Humo’s Comedy Cup. Ze deed het toen beter dan Jasper Posson (winnaar van de Lunatic Comedy Award) en Sander Vdv (winnaar van De Humorklas van Radio 2). Volgens de jury zorgde vooral haar humor zonder franjes, haar timing en haar schijnbaar laconieke présence ervoor dat ze als beste werd verkozen. Juryvoorzitter Guy Mortier was in een interview aan VRT NWS lovend voor de kersverse winnares: “Amelie is een pakket waar alles in zit: zeer goeie grappen, présence, een heel eigen stijl en hoogst komisch gebracht.”

Zoals het ook veel andere comedians verging, kreeg Albrecht na haar doorbraak ook heel wat opdrachten voor televisieprogramma’s. Zo trok het satirische programma ‘De Ideale Wereld’ haar aan om zowel voor als achter de schermen mee te werken aan de verschillende rubrieken van het programma. Haar droge, serene humor paste vrijwel perfect in het concept van de talkshow. In 2019 vroeg Erik Van Looy haar ook om deel te nemen aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’. In die quiz deed ze het bovendien erg goed, want ze kon zelfs doorstoten naar de finaleweken.

Comedy als corebusiness

In 2021 kreeg de Blonde comedian de kans om mee te werken aan ‘De Cooke & Verhulst Show’. Daarin mocht ze als vliegende reporter op pad om reportages te maken over uiteenlopende onderwerpen. Van drenkelingen tot lesgeven aan kinderen of een optreden van K3, ze deed het allemaal. Dat Albrecht mocht meewerken aan het programma, kwam eigenlijk op een vrij grappige manier tot stand. Een jaar eerder was de vrouw uit de Denderstreek namelijk te gast in ‘Gert late night’. In de show van Gert Verhulst mocht ze uitleg geven over het reilen en zeilen van het Ros Beiaard. “Ze wisten mijn humor wel te smaken”, vertelde Albrecht aan Het Nieuwsblad. 

Dat had ook Erik Van Looy gezien, want na haar deelname aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’ schakelde hij Albrecht in 2022 in als jurylid. In een aflevering mocht ze naast Bockie De Repper een oogje in het zeil houden tijdens de populairste quiz van het jaar. Het resultaat was een hilarische tweestrijd tussen Aalst, de thuisstad van Bockie De Repper, en Dendermonde, de thuisstad van Albrecht. “Eigenlijk mogen wij niet met elkaar praten”, zei Bockie daarover. Volgens het duo hebben beide steden al sinds jaar en dag een vete met elkaar. “Dendermonde en Aalst vinden allebei van elkaar dat ze marginaal en dom zijn”, zei Bockie daarover. “Maar heel Vlaanderen vindt dat van ons allebei”, grapte Albrecht in de aflevering. Het duo zorgde toen ook voor een unicum, want Albrecht en Bockie vonden het “hoog tijd om vrede te sluiten”, en schudden elkaar de hand.

Hoewel Amelie Albrecht de laatste drie jaar, inclusief twee coronajaren, heel vaak haar opwachting maakte in televisieprogramma’s, is dat niet haar corebusiness. Ze ambieert naar eigen zeggen geen televisiecarrière. Dit jaar tourt ze net als vorig jaar nog een aantal maanden met haar show ‘Zwaar Leven’. In die show toont ze naar eigen zeggen hoe “Zwaar het Leven wel niet kan zijn”. Dat doet ze met een stevige portie je m’en foutisme en zelfrelativering. Zou ze daarmee ook haar dertigste verjaardag kunnen relativeren?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top