Is er een juiste volgorde om ‘Kaleidoscope’ te zien?

Series | De Netflix-serie ‘Kaleidoscope’ die op 1 januari op het streamingplatform gedropt werd, valt op door een belangrijk kenmerk: het maakt niet uit in welke volgorde je de afleveringen bekijkt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De miniserie ‘Kaleidoscope’ werd op 1 januari zonder al te veel tamtam op Netflix gezet, maar nu kijkers het experimentele programma steeds meer ontdekken, valt ook de bijzondere verhaalstructuur op. Het verhaal van de reeks leest aanvankelijk eerder banaal. We volgen een groep dieven die een van de grootste buiten ooit wil slaan door een kluis te kraken die uitzonderlijk goed bewaakt wordt. De reeks speelt zich af over een tijdspanne van 25 jaar. Zo lang duurt het om de kraak te plannen en plegen.

De hoofdrol is voor Giancarlo Esposito (‘Breaking Bad’, ‘Better Call Saul’), die in de huid kruipt van Leo Pap. Hij is degene die zijn zinnen zet op de buit van 7 miljard dollar en dus een mentaal steekspel begint met de beveiligingsfirma van Roger Salas (Rufus Sewell).

Hoe kijken?

In alle afleveringen – die niet met cijfers, maar met kleuren worden benoemd – komen we meer te weten over Pap, zijn ex-vrouw, zijn dochter en zijn medeplichtigen. Doordat er geen “aflevering 1” is, kan je helemaal zelf kiezen met welk kleur je begint en welke puzzelstukjes van het verhaal je eerst wil leggen. Een experiment dat enkel mogelijk kan zijn in een tijd van streamingdiensten. “Het is een symbool voor de kleurrijke en talrijke aspecten van het leven van Pap”, liet Esposito weten.

De bedenker van de serie, Eric Garcia, heeft slechts één aanbeveling, zegt hij in een interview met reviewwebsite Metacritic: bekijk ‘White’ als laatste, want daarin zien we de ontknoping. “Als je ‘White’ als eerste bekijkt, weet je al hoe alles zal aflopen en dat geeft wat minder voldoening”, zegt hij.

Mogelijke combinaties

Iedere kijker kan dus zelf zijn eigen pad kiezen, maar dat houdt internauten niet tegen om op sociale media toch hun favoriete  volgorde te delen. Dit zijn enkele van de suggesties die online te vinden zijn:

Chronologisch: ‘Violet’ (24 jaar voor de kraak), ‘Green’ (7 jaar voor de kraak), ‘Yellow’ (6 weken voor de kraak), ‘Orange’ (3 weken voor de kraak), ‘Blue’ (5 dagen voor de kraak), ‘White’ (de kraak), ‘Red’ (de ochtend na de kraak), ‘Pink’ (6 maanden na de kraak). Met deze volgorde staat ‘White’ dus niet achteraan het rijtje, zoals Garcia aanbeveelt.

De ‘Orange is the New Black’-volgorde: ‘Green’, ‘Violet’, ‘Red’, ‘Orange’, ‘Yellow’, ‘Blue’, ‘White’, ‘Pink’. Zo begin je achter de tralies en eindig je met de kraak en de nasleep.

De ‘The usual Suspects’-volgorde: ‘Pink’, ‘Violet’, ‘Green’, ‘Yellow’, ‘Orange’, ‘Blue’, ‘White’, ‘Red’. Net als in de iconische thriller begin je aan het einde en achterhaal je via omwegen de waarheid.

De regenboog: ‘Red’, ‘Orange’, ‘Yellow’, ‘Green’, ‘Blue’, ‘Violet’, ‘Pink’, ‘White’.

De favoriet van de makers: Begin met ‘Yellow’ en eindig met ‘White’, alles ertussenin kan je zelf bepalen.

Ontdek ‘Kaleidoscope’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top