Van 'In Bruges' tot 'The Banshees of Inisherin': dit zijn de beste films van topregisseur Martin McDonagh

Films | Met 'The Banshees of Inisherin' is de Britse regisseur Martin McDonagh een van de grote favorieten om de komende uitreiking van de Golden Globes (op 10 januari) te domineren. Liefst in acht categorieën geraakte zijn nieuwste prent genomineerd. Voor de bedenker en maker van onder meer ook 'In Bruges' een zoveelste voltreffer. Pickx zet ze nog eens op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Martin McDonagh (52) is een Brits-Ierse (Ierse ouders, maar geboren in Londen) scenarist en regisseur die aanvankelijk furore maakte in de theaterwereld. Sinds zijn bejubelde debuut ‘The Beauty Queen of Leenane’ in 1997 reeg hij de prijzen aan elkaar: in totaal kreeg hij drie Tony’s -een van de belangrijkste internationale theaterprijzen- toebedeeld voor zijn werk. Na een tussenstap als regisseur van de kortfilm ‘Six Shooter’ in 2006, waarvoor hij trouwens een Oscar kreeg, maakte hij in 2008 dan zijn langspeeldebuut in de cinemawereld. ‘In Bruges’, opgenomen in België en met Brendan Gleeson en Colin Farrell in de hoofdrol, werd een succes. McDonaghs gevoel voor donkere humor en spitse dialogen werden ook een handelsmerk in zijn films. Net als de vele samenwerkingen met zijn fetisjacteurs Farrell en Gleeson. Een overzichtje.

In Bruges (2008)

Het langspeeldebuut van McDonagh werd opgenomen in Brugge. Dat is het decor waarin Ray en Ken, twee Ierse huurmoordenaars, zich moeten verschansen nadat een opdracht is misgelopen. Tijdens hun onderduikperiode geniet de oudere Ken (Brendan Gleeson) volop van de pracht en de rust in de stad, terwijl de jonge, viriele Ray (Colin Farrell) zich stierlijk verveeld en alles doet om wat actie te bekomen. In deze misdaadkomedie laat McDonagh meteen al zijn kwaliteiten zien als regisseur: de chemie tussen hoofdrolspelers Farrell en Gleeson -die later nog vaker zouden opduiken in zijn films- spat van het scherm en de absurde situaties of sarcastische dialogen geven inhoud aan de onconventionele plot. Niet voor niets werd McDonagh voor dit filmdebuut beloond met een BAFTA-award en een Oscar-nominatie voor beste scenario. Farrell ontving dan weer een Golden Globe voor zijn acteerprestatie.

Seven Psychopaths (2012)

In ‘Seven Psychopaths’ volgen we Marty (gespeeld door Colin Farrell), een scenarist die met een stevige writer’s block worstelt. Wanneer zijn geflipte vrienden Hans en Billy het ondeugdzame plan bedenken om de hond van een gevaarlijke gangster te kidnappen gaat hij tegen alle gezond verstand in toch mee in het verhaal. Alles om maar inspiratie op te doen. De nogal absurde en dunne plot wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwieke regie en de fantastische cast. Met naast Farrell ook Woody Harrelson, Christopher Walken, Tom Waits en Sam Rockwell. Om duimen en vingers van af te lekken. De film bleef wat onder de radar, maar bracht toch drie keer zoveel op als hij kostte. Hij werd ook genomineerd als beste Britse film van dat jaar.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Dit veelvuldig bekroonde drama met een humoristische twist geldt als het voorlopige chef d’oeuvre van McDonagh. Met ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ werd de regisseur in zowat alle belangrijke awardshows genomineerd voor beste film en beste scenario. Bij de BAFTA’s en Golden Globes kon hij die nominaties ook verzilveren. Daarnaast werden ook zijn acteurs in deze film de hemel ingeprezen. Frances McDormand en Sam Rockwell ontvingen voor hun prestaties zowel een Oscar, BAFTA, Golden Globe als Critics Choice Award. Volledig terecht overigens.

McDormand schittert als Mildred Hayes, een wanhopige moeder wiens dochter verkracht en vermoord werd. Omdat het gerechtelijk onderzoek niet opschiet, beslist ze het heft in eigen handen te nemen. Onder andere door drie reusachtige reclamepanelen neer te planten bij het binnenrijden van het dorpje waar ze woont, het Ebbing uit de titel. Dat zint de lokale politie niet, vooral de racistische machoflik Jason Dixon komt meermaals in aanvaring met de vastberaden Mildred. Origineel, grappig en aangrijpend, dat is deze succesvolste langspeelfilm van McDonagh samengevat in drie adjectieven.

The Banshees of Inisherin (2022)

Welke prijzen deze ‘The Banshees of Inisherin’ allemaal zal wegkapen, kunnen we nog niet zeggen, aangezien hij nog in de running is voor onder andere de Oscars en de Golden Globes (met acht nominaties een van de grote slokoppen daar), die binnenkort uitgereikt worden. Maar de reviews zijn alvast unaniem lovend. In die mate zelfs dat de film al vergeleken wordt met de gelauwerde voorganger. Opnieuw doet McDonagh beroep op zijn favoriete acteurs Gleeson en Farrell, die samen uitblonken in ‘In Bruges’.

Deze keer spelen ze de twee vrienden Colm en Padraic, die al lang drinking buddies zijn, maar ze lijken uit elkaar gegroeid. Het is te zeggen: folkartiest Colm (gespeeld door Gleeson) ervaart de bedaarde Padraic (Farrell) als toch iets te gezapig en saai. Hij wil zich focussen op zijn muziekcarrière. Om hun vriendschap te herstellen gaat Padraic over tot een drastisch ultimatum. Het verhaal speelt zich af op een desolaat eiland aan de Ierse kust aan het begin van de twintigste eeuw. De ideale setting voor alweer een film die perfect balanceert tussen komedie, drama en fragiliteit. Net zoals bij zijn vorige films nam Martin McDonagh zowel regie, scenario als productie op zich.



‘In Bruges’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus. 'The Banshees of Inisherin' kan je vanaf nu zien in de bioscoop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top