Hoe ‘Season of sex’ de strijd aanbindt met onrealistische erotiek

Films | Op de streamingsdienst VRT Max kan je sinds kort kijken naar de serie ‘Season of sex’. Daarin gaat twintiger Lou op zoek naar goede seks en wat goede seks eigenlijk is. De reeks kwam tot stand als reactie op onrealistische seksscènes in films en series. Pickx vertelt je alles over deze unieke kijktip voor jong en oud.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Leren over seks, het zorgt keer op keer voor succesvolle televisieprogramma’s. De makers van ‘Season for sex’ proberen met het programma een kanttekening te maken bij ‘Hollywood-sex’. Scènes met erotiek staan vaak in schril contrast met de werkelijkheid en daar wil dit programma iets aan veranderen. De online fictieserie mag eigenlijk gezien worden als een soort handleiding voor mensen op seksuele ontdekkingstocht
Terwijl seksuele voorlichting nog steeds in de lessen op lagere en secundaire scholen wordt gegeven, blijven veel jongeren achter met vragen over hoe het er echt aan toegaat. Het internet is in veel gevallen ook geen realistische handleiding, waardoor series zoals deze of ‘Sex Education’, een uitzondering zijn wat betreft het vinden van nuttige informatie over seks aan de hand van series.
In ‘Season of sex’ wordt gefocust op Lou, een jonge twintiger die de weg naar “ultieme” seks nog niet heeft gevonden. Ze ergert zich aan verhalen van anderen over 'bevredigende orgasmes' en zoekt naar manieren om het liefdesspel op een andere manier te beleven. De seks die ze heeft met haar vaste scharrel, zorgt voor onvoldoende voldoening. Ze durft haar partner niet te spreken over de woorden ‘voorspel’ en ‘beffen’ en ook dat zorgt dus voor spanningen. 

Educatief en relationeel

Om toch een ‘explosief orgasme’ te beleven, start Lou met een experiment via sociale media. Op aandringen van haar huisgenoot gaat ze op zoek naar zo’n orgasme met een ‘mens van vlees en bloed’. De periode na de lancering van haar uitdaging volgt de ene bedpartner de andere op, want elk van haar ‘testpersonen’ wil het experiment natuurlijk winnen. De makers doen het hoofdpersonage balanceren op een dun koord van schaamte en durf, wat heel wat bijzondere scènes oplevert.

Volgens regisseur Olympia Allaert stond het doel van de reeks al op voorhand vast. Als voornaamste reden wordt opnieuw de onrealistische Hollywood-seks naar voren geschoven. In een interview met Het Laatste Nieuws zei Allaert daarover het volgende: “Wij willen jonge mensen tonen dat seks ook klungelen en zoeken is. En dat vrouwelijk genot en seksueel plezier geen taboe mogen zijn. Vandaar een vrouwelijk hoofdpersonage dat onomwonden op zoek gaat naar wat haar bevredigt. 

Naast het educatieve aspect verwerkten de makers ook een relationeel aspect in het verhaal van Lou en haar sekspartners. Zo merk je bijvoorbeeld dat de twintiger ook haar omgang en relatie met jongens op een andere manier aanpakt. Seksuologe Rika Ponnet geeft aan Het Laatste Nieuws toe dat vrouwen vaak op het behagen van mannen zijn afgestemd. “De man die zo zijn best doet, ga je toch niet bruuskeren met eisen over voorspel? Die druk om te pleasen wordt er door sociale media niet beter op”, klinkt het. Dat moet volgens Ponnet doorbroken worden. 

Het is duidelijk dat ‘Season of sex’ heilige huisjes intrapt op een ietwat eigenwijze manier en aan de hand van een flinke portie humor en zelfrelativering. Dat de openbare omroep de televisiekijker op die manier iets probeert bij te brengen over een moeilijk onderwerp, is op zijn minst creatief en uitdagend te noemen.

'Season of sex' is nu te bekijken op VRT MAX. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top