‘Dumb and Dumber’ (Play6): de beste rollen van Jeff Daniels

Films | Play6 zendt vanavond ‘Dumb and Dumber’ uit, een komedie over twee goedaardige imbecielen die per ongeluk in de misdaadwereld verstrikt raken. De hoofdrollen worden vertolkt door Jim Carrey en Jeff Daniels. Die eerste heeft geen introductie nodig, maar de tweede doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Daarom somt Pickx de beste rollen van Daniels op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Speed (1994)

Daniels speelt een snelle actierol aan de zijde van Keanu Reeves in ‘Speed’ uit 1994. Twee agenten van het korps van Los Angeles worden opgeroepen om een groep directeurs uit een gesaboteerde lift te helpen. Crimineel Howard Payne zit achter de feiten en wordt door het werk van agenten Jack Traven (Keanu Reeves) en Harry Temple (Jeff Daniels) buitenspel gezet. Payne zint echter op wraak en bedenkt een nieuw plan. Deze keer betrekt hij er ook meer onschuldige mensen bij, want hij installeert een bom onder een bus die door een bijhorend computersysteem verplicht wordt om sneller dan 80 kilometer per uur te rijden. Als hij trager rijdt, ontploft de bom. Payne zorgt er bovendien voor dat niemand de bus kan verlaten, waardoor Jack Traven voor een erg moeilijke klus komt te staan.

Terwijl Jack in volle actie zit om de bom in de bus te ontkoppelen moet zijn collega en rechterhand Harry vanop een bureau achterhalen wie die crimineel nu eigenlijk is. Dat zorgt voor een dualiteit met snelheid en actie aan de ene kant, en traag bureauwerk aan de andere kant. ‘Speed’ is geen actiefilm vol ingewikkelde verhoudingen, maar soms zorgt eenvoud voor een prachtig eindresultaat.

The Squid and The Whale (2005)

‘The Squid and The Whale’ is een semi-autobiografische komedie over twee jonge knapen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders in het New York van de jaren tachtig. In de film spelen Daniels en Laura Linney de ruziënde ouders. Daniels en zijn voormalige tegenspeelster Anna Paquin, die in 1992 samen in de film ‘Fly Away’ Home speelden, worden herenigd.

De titel slaat op het diorama van de reuzeninktvis en potvis in het American Museum of Natural History, dat in de film te zien is. ‘The Squid and The Whale’ werd lovend ontvangen door de critici: “Een zeldzame film die in minder dan 90 minuten overtuigend teder, bitter grappig en meedogenloos kan zijn”, klonk het onder meer. De komedie werd genomineerd voor een Oscar.

The Martian (2015)

'The Martian' van Ridley Scott is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir en was goed voor zeven Oscarnominaties, maar kon er geen enkele verzilveren. De film won wel twee Golden Globes: voor beste film en beste acteur, voor Matt Damon.

Mark Watney is een van de astronauten die tijdens een ruimtemissie wetenschappelijk onderzoek verricht op Mars. Maar na een hevige zandstorm wordt hij dood gewaand en door zijn team in de steek gelaten. Mark heeft de storm evenwel overleefd en blijft alleen achter op de onherbergzame planeet. Terwijl hij contact probeert te maken met de aarde, zoekt de pientere ingenieur naar uitwegen uit zijn benarde, uitzichtloze situatie.

Als NASA-baas Teddy Sanders is Daniels opnieuw uitstekend in een bijrol, verwrongen in een moreel dilemma en op ramkoers met de koppige Flight Director Mitch Henderson (Sean Bean).

The Newsroom (2012-2014)

Daniels’ allerbeste dramarol is wellicht die in ‘The Newsroom’, een populaire politieke dramareeks die drie seizoenen lang werd uitgezonden op HBO, onder regie van Aaron Sorkin ('The Social Network, 'The West Wing').

Daniels speelde de hoofdrol van nieuwsanker en hoofdredacteur Will McAvoy. McAvoy is notoir moeilijk om mee te werken en ziet zijn wereld veranderen door de terugkeer van zijn ex, die plannen heeft om zijn nieuwsprogramma op de fictieve Amerikaanse nieuwszender Atlantis Cable News (ACN) opnieuw vorm te geven.

Daniels verdiende in 2013 een Emmy Award in de categorie ‘Outstanding Lead Actor in a Drama Series’ voor zijn vertolking van McAvoy, en werd genomineerd voor een Golden Globe.

Bekijk ‘Dumb and Dumber’ vanavond om 20u35 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top