Beleef de IJslandse natuurpracht vanuit je zetel met deze titels

Films | Winterse natuurpracht, besneeuwde en glooiende bergen, gletsjers en rotsformaties, dat kan je allemaal verwachten van de trekpleister IJsland. Vanavond is op Canvas de documentaire ‘Heimaland’ te zien, die het deels over het toerisme in het prachtige land heeft. Voor de gelegenheid zetten we enkele titels op een rij die je vanuit je zetel kunnen laten genieten van IJsland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Heimaland

Het IJslandse woord “heima” betekent simpelweg “thuis”. De documentaire ‘Heimaland’ is gemaakt door het Belgische duo Dorus Masure en Ischa Clissen. Zij werkten maar liefst vier jaar aan de film over de soms ontwrichtende kracht van het aanwakkerende toerisme in het onherbergzame IJsland. Ze trokken naar het kleine gehucht Vík í Myrdal, aan de voet van de vulkaan Katla.

De vulkaan toont verhoogde activiteit en zou eigenlijk elk moment concrete tekenen van een uitbarsting kunnen beginnen vertonen, maar toch trekt het piepkleine dorp steeds meer toeristen aan. Het toerisme is een deel van de lokale economie geworden. Voor de ene heeft de vulkaan iets mystieks, voor de andere is het een bron van inkomsten. En voor nog een andere is het vooral een verwoestende natuurkracht.

Bekijk ‘Heimaland’ op woensdag om 23u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Katla

Katla’ is een IJslandse fictieserie die zich, zoals de naam al doet vermoeden, afspeelt rond de vulkaan Katla en net zoals de documentaire ‘Heimaland’ in het dorp Vík í Myrdal. In dit verhaal is de vulkaan al uitgebarsten. Een jaar later spuwt die nog steeds zwarte rook en verstikkende as de lucht in. Het dorp is bijna leeggelopen, met uitzondering van enkele volhardende inwoners. Wanneer lang verloren of dood gewaande personen ineens komen opduiken, helemaal onder de aangekoekte as, staan zij voor een groot mysterie.

De serie is geworteld in IJslandse folklore en verhalen over zogenaamde changelings, mensachtige magische wezens de de plaats innemen van verdwenen personen. Onder de grijze wolk van as lijkt pracht een vreemde term, maar voor de verwoestende natuurkracht die we in deze serie zien, kunnen we alleen maar ontzag hebben.

Ontdek ‘Katla’ nu op Netflix.

Heima

Nog een documentaire die het IJslandse woord voor “thuis” gebruikt, is ‘Heima’ uit 2007, over de band Sigur Rós en hun tour in eigen land. Aan het einde van hun wereldwijde tour met het album ‘Takk…’ organiseerde de band enkele gratis openluchtconcerten op bijzondere locaties in IJsland. Met uitzondering van de optredens in de hoofdstad Reykjavik, werd enkel mond-tot-mondreclame gemaakt voor die concerten, waardoor het kleine, intieme pareltjes werden. De show in Reykjavik stond in schel contrast, want met 25.000 toeschouwers was het op dat moment het grootste optreden in IJsland ooit.

Naast de optredens in oude visfabrieken, buurthuizen, verlaten velden en grotten, kregen we ook een blik achter de schermen bij Jónsi en de zijnen. En dat alles in een fantastisch decor, dat de grootse muziek van Sigur Rós perfect complimenteert.

Interstellar en andere blockbusters

Toen Christopher Nolan buitenaards uitziende landschappen nodig had om de personages van ‘Interstellar’ op onherbergzame planeten te laten ronddwalen, trok hij met zijn filmploeg naar IJsland. Zowel de gletsjer Svínafellsjökull als het zuidelijk gelegen Máfabót, een stuk land tussen de zee en een rivier, werden gebruikt als twee verschillende planeten.

Ook een aantal andere filmmakers trokken naar IJsland toen ze buitenaardse scènes of locaties met ongerepte en ruwe natuur nodig hadden. Denk maar aan ‘Game of Thrones’, de ‘Star Wars’-films ‘The Force Awakens’ en ‘Rogue One’, ‘Tomb Raider’, ‘Batman Begins’, ‘Oblivion’, ‘Prometheus’, ‘Thor: The Dark World’ en ga zo maar verder.

Ontdek ‘Interstellar’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top